Politica

Risipa sau necesitate? Jumatate de milion de euro din banii clujenilor pentru fita lui Seplecan de a ajunge presedintele Consiliului Judetean

Pentru organizarea alegerilor partiale bugetul Consiliului Judetean Cluj va trebui sa suporte aproximativ jumatate de milion de euro. Singurul care si-a anuntat dorinta de a candida este consilierul PNL Mihai Seplecan. Reprezentantii partidelor nu si-au anuntat intentia de a desemna un contracandidat pentru Sepelcan si considera ca banii pentru alegerile partiale ar putea fi folositi intr-un mod mult mai util pentru cetatenii judetului.

La ultimele alegeri desfasurate in judetul Cluj in cele 754 de sectii de votare au participat peste 6.100 de oameni. Acestia au fost renumerati cu cate 85 lei pe zi. Suma suportata de Guvern prin intermediul Ministerului  Afacerilor si Internelor a fost de aproximativ de 1.750.000 lei (397.727 Euro). La aceasta se mai adauga cheltuielile cu tiparirea buletinelor de vot pentru cei peste 598.000 de alegatori din judet. Tiparirea si transportul buletinelor de vot in functie de numarul candidatilor ar putea ajunge la aproximativ 400.000 lei (91.000 Euro). Diurna de 10 lei de persoana pentru jandarmii si politistii care asigura paza si buna desfasurare a procesului electoral insumeaza si ea aproximativ patru mii de euro. La toate acestea se mai adauga cheltuieli cu realizarea de stampile, achizitionarea de tusiere si confectionarea de panouri de orientare spre sectiile de votare. Totalul cheltuielilor pentru organizarea alegerilor pentru un an de mandat de presedinte de CJ depaseste usor jumatate de milion de euro. 

Actualul presedinte interimar Vakar Istvan considera ca cel mai bine ar fi sa se renunte la orgoliile politice si ca cele doua partide, PNL, respectiv PSD, sa se gandeasca la binele judetului si al locuitorilor acestora. Din banii pe care ar trebui cheltuiti pentru organizarea alegerilor Vakar Istvan considera ca s-ar putea moderniza peste 35 de km de drum judetean sau s-ar putea reabilita cateva institutii de invatamant. 

“Ar fi un lucru bun sa se faca alegeri. Situatia in care ne aflam, de interimat, merge, incet, incet proiectele se deblocheaza, dar nu e acelasi lucru ca si atunci cand esti ales pe functia respectiva prin votul cetatenilor. Daca nu se fac alegeri ar trebui spus, astfel incat sa se stie care este formula de lucru pana in 2016. Cu banii de alegeri s-ar putea asfalta peste 35 de km de drum judetean. In situatia de criza in care suntem nu stiu daca mai este loc de batalie politica intre stanga si dreapta. Nu  sunt persoana in masura sa spun daca e nevoie sau nu de alegeri partiale. Daca as spune ca nu e nevoie de alegeri atunci lumea ar arata cu degetul spre mine si mi-ar spune ca o fac din cauza functiei interimare  pe care o detin  in prezent.

In lege nu exista trecuta nicio sanctiune in cazul neorganizarii de alegeri partiale. Se spune in termen de, termen care a trecut, se organizeaza; daca nu se organizeaza nu se intampla nimic. Nu bulversam o luna tot judetul si ne ocupam numai de campanie. Nu mai cheltuie partidele resurse, nu se cearta. Sunt si lucruri pozitive daca nu se fac. Eu ca persoana mi-as dori sa se faca pentru ca atunci s-ar stabiliza, s-ar gasi un echilibru la situatia creata. Pe de alta parte foarte multe lucruri s-ar putea face cu banii pe care ar trebui sa ii dam pe organizarea alegerilor. In afara de reabilitarea de  drumuri din judet am putea termina spitalul de la Borsa, am termina lucrarile la internatul de la scoala regionala pentru cei cu deficienta de auz, sau chiar plata exproprierilor pentru viitoarea pista de 3.500 de metri de la Aeroportul International Cluj-Napoca„, a subliniat Vakar.

Fostul membru PDL, actualmente PMP, Rares Rusu a afirmat in numeroase randuri ca alegerile pentru sefia CJ trebuiau facute odata cu turul al doilea al alegerilor prezidentiale si doar prefectul judetului, Ioan Vuscan, si Victor Ponta nu si-au dorit acest lucru.

“Legea spune sa faci alegeri in caz de vacantare, legea trebuie respectata. Nu se pune problema daca merita sau nu merita sa se cheltuiasca aceasta suma pentru organizarea de alegeri partiale la sefia CJ. Prefectul PSD-ist Vuscan nu cred ca a respectat termenul. Sunt intr-adevar niste costuri cu organizarea, dar legea implica acest lucru si noi trebuie sa ne supunem legilor. Cu cat se tergiverseaza stabilirea datei alegerilor partiale ne apropiem mai mult de termenul prin care se spune ca nu poti organiza alegeri partiale cu sase luni inainte. Suma este mare, banul public este extrem de imortant si noi politicienii trebuie sa avem grija de el, dar legea trebuie respectata”, a declarat Rares Rusu, reprezentantul grupului de consilieri independenti din CJ.

Reprezentantii Prefecturii Cluj spun ca indiferent de acuzatiile aduse, organizarea alegerilor partiale pentru sefia Consiliului Judetean nu se aflau in termen pentru a se desfasura in 16 noiembrie, odata cu turul doi pentru alegerea presedintelui Romaniei.

“Din punct de vedere legal nu se puteau organiza alegeri partiale odata cu turul doi al scrutinului pentru presedentia Romaniei. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern cu privire la organizarea alegerilor partiale era necesar sa treaca potrivit legii 35 de zile inaintea zilei alegerilor partiale pentru sefia Consiliului Judetean Cluj fapt ceea ce ar fi dus ca data de 16 noiembrie sa fie depasita”, au declarat reprezentantii Prefecturii Cluj.

Mihai Seplecan singurul politician clujean care si-a anuntat intentia de a candida pentru functia ramasa vacanta tupa arestarea lui Horea Uioreanu crede ca in cel mai scurt timp Guvernul Ponta va cadea si ca din acest motiv nu mai au niciun interes sa organizeze alegeri interimare pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj.

“Mai au cateva voturi la Senat si ei zic ca daca tot picam, nu le mai facem. Daca punem noi Guvern tot se vor face alegeri la CJ. Costurile pentru organizarea alegerilor partiale bineinteles ca se justifica pentru instabilitatea care e astazi la nivelul judetului Cluj. Anul trecut am cheltuit doar 45% din buget, nu au fost investitii. Cheltuielile pentru  organizarea alegerilor trebuie sa si-o asume domnu’ Vuscan, fiindca trebuia sa faca odata cu turul doi alegerile. Daca el trimitea atunci demisia lui Uioreanu si binenteles daca vroia si Ponta, se puteau deodata cu turu’ doi. Daca ei anuntau in decembrie si se faceau alegeri in ianuarie nu mai venea nimeni acuma sa spuna ca nu se justifica suma pentru un an de mandat. Dar totusi se justifica si pentru un an dupa instabilitatea din Consiliul Judetean investitiile facute, proiectele blocate, functionarii publici care nu mai au un lider de care sa asculte. Pierdem mai multi bani intr-un an datorita instabilitatii decat cu sumele cheltuite pentru alegerile care ar putea fi la inceputul lunii aprilie”, a declarat Mihai Seplecan.

Reprezentantii PSD Cluj prin vocea consilierului judetean Dan Canta considera ca indiferent cine candideaza la sefia CJ, cetatenii prin votul lor dat pentru desemnarea presedintelui Romaniei au decis ca vor o tara guvernata de dreapta. 

“Daca trebuiesc organizate, trebuiesc organizate; acuma trebuie gandit ca e o perioada foarte scurta si nu stiu daca in formula in care functioneaza astazi Consiliul Judetean nu ar fi mai bine sa mergem in continuare. Astazi tot ce reprezinta dreapta au sanse foarte mari sa castige alegerile partiale in judet. Foarte bine, sa preia CJ, sa guverneze local, sa faca tot ce e mai bine, prin votul strict catre presedintele Romaniei nu catre administratia locala au avut un scor foarte mare. Ii invit sa guverneze daca asta isi doresc. Imi este egal cine candideaza. Strict personal nu am exact notiunea cat se cheltuie pentru organizarea alegerilor respective, insa eu l-as folosi la ceva mai util pentru cetatenii nostri decat pentru un mandat de un an si un pic”, a afirmat Dan Canta, consilier judetean PSD.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *