In vizor

Uite monumentul, nu e monumentul! Soarta casei de pe strada Avram Iancu 25 sta in pixul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice

Scris de 478

Autoritatile locale nu au un raspuns concret in ceea ce priveste soarta cladirii de pe strada Avram Iancu 25 nici dupa sase luni dupa ce o parte din cladire a fost demolata pentru a face loc hotelului de 100 de camere a omului de afaceri Dumitru Ghise. Directia Judeteana de Cultura a propus Ministerului Culturii clasificarea cladirii drept monument istoric, iar din iunie anul trecut Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) nu a reusit sa ia o hotarare. Daca nici in urmatoarele sedinte nu se ia o decizie, la implinirea unui an dosarul va fi respins din oficiu.

“Au fost mai multe discutii la Bucuresti, dar cei din Comisie (CNMI) nu au ajuns la o concluzie. Chiar zilele astea le-am trimis un nou memoriu cu clarificarile pe care ni le-au cerut. Le-am trimis poze cu situatia actuala, cu cea initiala, documentatie tehnica, istorica, nu stiu ce altceva ar mai putea avea nevoie. Toata procedura poate dura un an, este termenul maxim. Daca nu se termina intr-un an, se considera esuata. Toata lumea asteapta rezolutia CNMI – constructorul, politia, noi. Nu se poate face nimic pana nu exista o rezolutie clara. Am inceput procedura anul trecut in iunie, mai sunt 5 sedinte pana se implineste anul”, a explicat Victor Cublesan, directorul Directiei Judetene de Cultura.

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente in toamna anului trecut. Sursele Ziar de Cluj arata ca dupa ce Comisia Zonala a Monumentelor le-a dat aviz negativ pentru demolare, Rodean a contestat decizia la Ministerul Culturii, de unde mai apoi cei de la Cluj au primit instructiuni procedurale, dandu-le in final avizul pozitiv.
Demolarea cladirii a inceput mai devreme decat era prevazut in autorizatia de desfiintare. Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”, adica s-a inceput procedura de clasare ca monument istoric.

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata. Sursele Ziar de Cluj spun ca proprietarii s-ar fi grabit sa demoleze casa pentru ca au aflat de procedura de clasarea imobilului ca monument istoric. O adresa in acest sens a fost trimisa catre Dumitru Rodean din partea Directiei Judetene de Cultura joi, cu o zi inainte de inceperea demolarii. Cel mai probabil, arata sursele, s-a dorit demolarea cladirii inaintea primirii adresei, pentru ca potrivit legii “de la data comunicarii si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice”, prin urmare nu se mai putea demola.

O poveste intortocheata

Prima discutie despre acest proiect a avut loc in 2009, cand beneficiarii, Dumitru si Rafila Rodean, propuneau proiectul arhitectilor de la societatea Transform: ansamblu multifunctional cu hotel si sala polivalenta. Proiectul, initial respins, a devenit un hotel de patru etaje pe o suprafata de 2.658 de metri patrati, a fost aprobat de consilierii locali in luna mai 2010. Doua luni mai tarziu si-au dat seama ca nu a fost cea mai buna idee sa aprobe o astfel de constructie pe locul unde a existat prima gradina botanica a orasului si unde si acum sunt arbori seculari, dar nu si-au reparat greseala, sperand ca proiectul sa se impotmoleasca undeva.

Trei ani mai tarziu se da certificatul de urbanism, actul premergator autorizatiei de construire. In sedinta din 15 iulie 2010 consilierii locali au fost cat pe ce sa revoce hotararea data in urma cu doua luni, prin care aprobau Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu pentru strada Avram Iancu 19-25, care prevedeau edificarea hotelului. In urma unei plangeri primite din partea a noua vecini, consilierii locali au cazut pe ganduri, daca au procedat sau nu corect atunci cand au aprobat PUZ si PUD pentru dotare hoteliera. Asta chiar daca Comisia Zonala a Monumentelor Cluj nu si-a dat avizul, iar actul necesar a fost obtinut de la superiorii din Comisia de la Bucuresti.

„Daca revocam HCL-ul, ar insemna sa admitem ca hotararea a fost aprobata ilegal. Discutia despre avizele date negativ la Cluj si pozitiv la Bucuresti este una sentimentala. Directia de urbanism a propus mentinerea hotararii, iar daca noi votam revocarea ei, atunci admitem ca am incalcat legea. Cei care voteaza sa argumenteze ce anume am incalcat”, a replicat viceprimarul de atunci Radu Moisin, arata Foaia Transilvana.
„Am fost trasi in piept. Acum trebuie sa avem disponibilitatea de a reveni sau cei care au formulat plangerea pot ataca in contencios hotararea. In acest moment trebuie atacat avizul de la Comisia Nationala de Monumente, in locul HCL-ului. Personal asta as face”,a precizat viceprimarul Laszlo Attila, conform sursei citate.

In final, primarul Sorin Apostu le-a spus consilierilor, ca oricum, asa aprobat cum e, proiectul se poate impotmoli pe parcurs, in faza autorizatiei de construire. „Prin HCL-ul votat ati cerut ca in faza de autorizare a proiectului sa aduca un aviz de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice din Cluj, pe care oricum nu il vor obtine. Pe cand o anulare, e mult mai greu. Va dati seama ca nu pot merge mai departe”, a afirmat Apostu. Astfel hotararea ramane in vigoare cu sase voturi pentru revocare, 10 impotriva revocarii si trei abtineri. In 23 septembrie 2013 hotelul a obtinut certificatul de urbanism.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours General
  A murit Augustin Chira, fost jucător la echipa secundă a CFR Cluj
 • Acum 23 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 24 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 1 day Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 1 day PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 1 day Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 1 day Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 1 day Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 1 day Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 1 day In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 1 day Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 1 day Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 1 day In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE