Afacerea zilei

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, în proiecte cu energie verde alături de oameni de afaceri din Cluj. Planuri de 150 de milioane de euro

Compania ucraineană DTEK Renewables International, parte a grupului DTEK, braţul de energie al holdingului System Capital Management (SCM), deţinut de cel mai puternic om de afaceri din Ucraina, Rinat Ahmetov (foto), vrea să dezvolte proiecte de energie eoliană şi solară în România. Partenerii locali ai lui Rinat Ahmetov sunt unii dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Cluj. Regenerabilele, mai ales energia solară, sunt cel mai fierbinte segment de investiţii din sectorul energetic, doar anul acesta fiind avizaţi mii de MW în proiecte de energie verde, conform Ziarului Financiar.ro.

DTEK Renewables International, companie deţinută de Rinat Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, au anunţat cele două părţi.

Cele două companii au început colaborarea la sfârşitul anului trecut printr-un proiect comun care vizează dezvoltarea unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Investiţia, care se ridică la 90 de milioane de euro, potrivit oficialilor Finas, se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente, urmând să fie finalizată în 2024.

În paralel, în luna iunie 2022, Finas Group şi DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro, care are în vedere dezvoltarea unui parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care va fi finalizat anul viitor.

În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât şi cel solar aveau autorizaţie tehnică de racordare (ATR).

Finas Group a obţinut anul trecut venituri de peste 11 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,7 milioane de euro. Compania este activă în zona de agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi  restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, imobiliare şi energie.

În Crama La Salina, de exemplu, parteneri de afaceri sunt Simion Mureşan, acţionar şi în cadrul constructorului de infrastructură de telecomunicaţii Electrogrup, dar şi în alte businessuri, şi Claudiu Şugar, care ocupă funcţia de CEO al Finas Group.