Justitie

LA CE E BUNĂ PENSIONAREA MAGISTRAȚILOR: Să intre în avocatură. Fostul șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, va lucra la bară

Scris de 357

Daniel Morar, fost judecător al Curţii Constituţionale şi procuror-şef DNA, se asociază cu Gabriel Albu, fondatorul casei de avocatură Albu Legal, specializată în Dreptul penal al afacerilor, asocierea urmând să ofere asistenţă juridică preponderent în acest domeniu de practică.

Parteneriatul rezultat va reprezenta în special mari companii internaţionale şi locale, dar şi oameni de afaceri, în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată şi va oferi consultanţă în prevenţia riscurilor penale, servicii de investigaţie internă, asistenţă juridică în relaţia cu autorităţile administrative de control, precum şi în formularea unor puncte de vedere sau opinii legale în domenii de specializare precum Drept constituţional, protecţia drepturilor omului, Drept penal şi procesual penal.

”Oferta de parteneriat a venit din partea casei de avocatură Albu Legal. Intenţia mea de a practica avocatura după încheierea mandatului a fost exprimată şi public – am afirmat anterior că, odată ce îmi voi fi încheiat mandatul la Curtea Constituţională, cariera mea publică va lua sfârşit şi voi activa în mediul privat. Am ales astfel avocatura, o premieră pentru mine din mai multe puncte de vedere.”, a declarat Daniel Morar.

Biroul de avocatură Albu Legal a fost înfiinţat în 2020 de către Gabriel Albu, iar echipa rezultată în urma parteneriatului va fi formată din opt avocaţi (cei doi titulari de cabinet, trei avocaţi seniori, un avocat colaborator şi doi avocaţi stagiari).

Practica principală a firmei va continua să fie apărarea în procese penale, prin reprezentarea companiilor şi a oamenilor de afaceri atât în faţa organelor de urmărire penală (îndeosebi a parchetelor specializate, DNA şi DIICOT), cât şi a instanţelor de judecată. Albu Legal, transformat deja în Albu Morar, oferă consultanţă în prevenţia riscurilor penale, servicii de investigaţie internă, precum şi asistenţă juridică în relaţia cu autorităţile administrative de control (de exemplu ANAF, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă – OLAF şi corespondentul sau român, Departamentul de Luptă Anti-Fraudă – DLAF).

 • Morar a studiat la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1992 a fost repartizat ca procuror la Procuratura Locală din Cluj-Napoca. A îndeplinit apoi funcțiile de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, între 1994-1997, procuror delegat, între mai – noiembrie 1997 și procuror la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, între 1997 și 1998.
 • În perioada 1 ianuarie 1999 – 25 iulie 2002 Daniel Morar a îndeplinit funcția de procuror șef la secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, de unde a demisionat.
 • A fost procuror șef al DNA între august 2005 – 2013, fiind succedat în funcție de Laura Kodruța Kovesi.
 • De numele lui Daniel Morar sunt legate primele anchete de corupţie din România din anii 1990. Este vorba de falimentul ”Dacia Felix”, cazurile ”Gabriel Bivolaru”, ”Viorel Burzo”, ”Liviu Ciupe” și ”Gheorghe Funar”.
 • Alte cazuri de corupție instrumentate de DNA în perioada sa de mandat, 2005 – 2012.: ”Adrian Năstase – Trofeul Calităţii, Zambaccian, Mătuşa Tamara”, ”Gheoghe Copos – Loteria”, ”ICA/Dan Voiculescu”, ”Miron Mitrea”, ”Decebal Traian Remeş – dosarul Caltaboşul”, ”Radu Mazăre”, ”Cornel Păltânea – SRI, şi alţi oficiali SRI”, ”Florentin Scaleţchi – OADO”, ”Dosarul Poşta Română – Tudor Chiuariu, Zsolt Naghi”, ”Dosarul Dorin Lazăr Maior”, „Ion Dumitru – Romsilva”, „Relu Fenechiu – Transformatorul”, „Dosarul Transferurilor”, „Becali/Valiza”, „Becali/ Schimb de terenuri MApN”, „Monica Iacob Ridzi”, „Cazul Cătălin Voicu”, „Dan Diaconescu”, „Gabriela Ghiţă- fraudarea examenelor în magistratură”, ”baronul Nicolescu de la Argeş”, ”Pendiuc – Argeş”, ”Solomon – Craiova”, ”Dosarul Barbălată”, ”Dosarul referendumul Liviu Dragnea, ”permise false Piteşti”, ”corupţia de la bacalaureat”, ”corupţia din vămi”, ”Dosarul fraudă la referendum”, ”Dosarul Borbely”, ”Dosarul Necolaiciuc”.
 • Daniel Morar a luart parte la hotârârile cele mai importante ale Curţii Constituţionale emise în perioada 2013 – 2022, fiind judecător raportor în majoritatea dosarelor CCR care au vizat legislaţia penală şi interferanţa ilegală a serviciilor de informaţii în Justiţia din România.

 

Foto: Facebook/ Casa de avocatură Albu MorarULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE