Sanatate

Reintroducerea restricțiilor anti-Covid-19? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, PSD: ”Nu pot să exclud (…) Dacă situația epidemiologică o va impune”

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre reintroducerea restricțiilor Covid-19:

„Eu nu pot să exclud nimic, pentru că nu este ăsta obiectul de activitate al Ministerului Sănătății. Noi suntem responsabili să informăm opinia publică și facem acest lucru în fiecare zi, printr-un buletin zilnic pe care îl aveți la dispoziție. Dacă situația epidemiologică o va impune, vom aduce și în atenția colegilor din Guvern aceste lucruri, dar Ministerul Sănătății nu este în măsură să impună restricții. Nu avem de unde să știm cum va continua acest val 5. E vorba de o evoluție care se întâmplă în mai multe țări din UE și România, după cum vedeți, nu a fost ocolită de ea“, a spus Alexandru Rafila.

Când se va lua în discuție reintroducerea de noi restricții

„Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor, au fost făcute în corelație cu numărul de persoane internate în spital și mai ales cu numărul de persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru și probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă, dar nu aș vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse“, a adăugat ministrul Sănătății.

Rafila: 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, distribuite la DSP-uri

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că la Antibiotice Iași s-a încheiat producția a 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, iar 20 de milioane au fost distribuite deja DSP-urilor.

„Mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distruibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a spus Alexandru Rafila.

Conform ministrului Sănătății, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare.

Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, „care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear”. Ministrul Sănătății a spus că aceste recomandări vor conține și detalii despre modul de păstrare a acestor comprimate