Diete

Reguli sanatoase pentru o buna alimentatie

Principalul lucru pe care trebuie sa-l deprinda fiecare individ care vrea sa se bucure de viata si sanatate este de a sti sa se hraneasca bine, in mod rational si natural. Cine se hraneste bine are putere, iar cine are putere destula e sanatos si poate trai o viata mai lunga si mai eficienta.

 

A te hrani bine nu inseamna neaparat cantitate mare, ci, in principal, hrana de calitate, in cantitati moderate si ingerata in mod corespunzator. Mancarea trebuie sa fie neaparat simpla, dar bine pregatita. Ea poate contribui atat la curatirea organismului, cat si la intoxicarea lui, atat la crearea conditiilor pentru o buna sanatate, cat si la crearea conditiilor favorabile imbolnavirilor si imbatranirii premature. Nu conteaza atat de mult ceea ce mananci, ci cand si in ce conditii mananci, dar, mai ales, cat asimilezi din ceea ce mananci.

 

Pentru realizarea unei bune alimentatii, iata principalele reguli naturiste ce ar trebui urmate de fiecare dintre noi:

–    mancati de doua sau, cel mult, de trei ori pe zi (exceptie fac numai cei suferinzi de anumite maladii, carora li se recomanda mese usoare si dese);

–    nu mai mancati nimic intre mesele principale, iar daca, totusi senzatia de foame este puternica, consumati numai fructe;

–    e bine sa mancati mai putin decat ati vrea; nu va sculati niciodata complet satul de la masa, ci avnd senzatia ca ati mai putea manca inca;

–    orice masa abundenta, orice stomac supraincarcat produc o indigestie, o oboseala suplimentara si un consum inutil de energie;

 

–    respectati orele de masa;

–    alegeti mancaruri usoare, naturale si cat mai simplu pregatite;

–    preferati alimentele cu mare continut de apa biologica, cum sunt fructele si legumele;

–    pregatiti toate mancarurile crude (salate, sucuri) numai cu putin timp inainte de a fi consumate;

 

–    chiar daca obisnuiti sa consumati si mancaruri pentru a caror preparare s-a folosit focul, incepeti orice masa cu alimente crude;

–    nu consumati la aceeasi masa alimente neconcordante, care impiedica digestia si asimilarea si produc fermentatii nesanatoase in zona inferioara a tubului digestiv;

–    evitati, pe cat posibil, mancarurile pregatite la foc si reincalzite, cele conservate si cele afumate;

 

–    evitati mancarurile prea fierbinti sau prea reci; atat cele solide, cat si cele lichide trebuie sa aiba o temperatura cat mai apropiata de aceea a corpului uman;

–    evitati alimentele care, prin consumarea lor, pot produce aciditate in organism sau va cauzeaza constipatie;

–    evitati consumul de lichide in timpul meselor, si in special a apei pentru a nu dilua sucurile gastrice necesare digestiei; apa trebuie bauta cu cel putin ½ h inaintea meselor si la cel putin o ora dupa aceea;

 

–    eliminati sarea la alimentele crude;

–    evitati excesul de sare (in special sarea fina si extrafina, recristalizata) la celelalte mancaruri;

–    evitati condimentele puternice, in special pe cele aduse din regiuni indepartate;

–    evitati otetul sintetic, inlocuindu-l cu otet de mere, otet de miere, bors, smantana acrisoara, zeama de lamaie, unele fructe sau legume crude;

 

–    consumati numai lapte crud si produse lactate din acesta. Laptele nu se indulceste in nici un caz cu zahar, ci, cel mult, cu putina miere;

–    nu consumati la aceeasi masa mai mult de o singura mancare concentrata (care nu este fruct sau leguma) – completati-va meniul cu salate sau alte cruditati, care, in medie, ar trebui sa reprezinte circa 70 %;

–    fiti vesel si bine dispus la masa si evitati excitatiile de orice fel;

 

–    mancati in liniste si mestecati bine; daca sunteti grabit, suparat sau nervos, amanati masa sau chiar renuntati la ea, deoarece este mai bine decat sa mancati in aceste conditii;

–    identificati alimentele ingerate cu insasi principiul vietii si vizualizati patrunderea si raspandirea lor in organism;

–    beti apa incet, cu inghitituri rare; repartizati-o pe toata durata zilei, nu in cantitati mari deodata;

 

–    cautati sa descoperiti gustul interior al apei si identificati-o cu insasi viata divina, vizualizand cum aceasta aduce energie in tot organismul;

–    evitati orice ganduri negative in timpul meselor, deoarece aceste perioade constituie momente de maxima perceptie;

–    este recomandabil ca fiecare masa sa fie inceputa si sfarsita cu o rugaciune;

 

–    nu uitati ca dupa fiecare masa este necesar sa aplicati un procedeu de curatire a cavitatii bucale; ar fi indicat ca si inainte de masa sa efectuati o usoara curatire a acesteia;

–    evitati sa mancati dupa orele 20; intre ora mesei de seara si ora culcarii este necesar un interval de circa 2-3 ore;

–    miscarea este prietena cu digestia, fiind necesara mai ales dupa mesele de baza. Se recomanda plimbari usoare sau activitati ce nu implica eforturi fizice mari;

 

–    ajunati din cand in cand; posturile alimentare elimina toxinele si depunerile nocive din corp, vindeca sau ajuta vindecarea bolilor si regenereaza intregul organism din punct de vedere fizic, emotional si mental.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *