Sanatate

Conceptie sau contraceptie?

Nu e deloc usor sa pastrezi o sarcina dupa 40 de ani. Dar daca nu vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa folosesti mijloace contraceptive. De fapt, ai sa constati ca un medic specializat in problemele sterilitatii si unul specializat in contraceptie vor avea pareri diferite, pentru ca problemele cu care ei se confrunta zilnic sunt diametral opuse.

Nu-ti doresti copii? Daca nu vrei sa traiesti in fiecare luna cu spaima unei sarcini nedorite, intr-o perioada cand ciclurile nu mai sunt regulate si reperele obisnuite nu te mai ajuta, ai de ales intre pilula contraceptiva, sterilet, spermicide si prezervativ. In fiecare an, in Franta, de exemplu, se fac 8000 de intreruperi de sarcina la femeile de peste 40 de ani. Este mult, dar fata de totalul anual de 230000 intreruperi de sarcina la toate categoriile de varsta, asta inseamna doar 3 %.

Sunt totusi cifre graitoare, care arata ambivalenta acestei perioade din viata unei femei. Ea se afla fie sub semnul dorintei de a ramane insarcinata, fie sub cel al spaimei de sarcina. Uneori, sub amandoua deodata. Nu vrei sa ramai insarcinata, dar nici nu vrei sa crezi ca nu se mai poate. Vrei sa ramai insarcinata, dar… s-a terminat.

Pilula contraceptiva. Daca esti fumatoare, nu mai incape in discutie: trebuie sa renunti la pilula. Dupa 35 de ani, pilula si tutunul nu se mai impaca. Este o combinatie exploziva, pentru ca duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare si mai ales de accident vascular cerebral. Daca nu fumezi, poti continua daca asa te sfatuieste medicul. Este un mijloc contraceptiv nu numai eficient, dar si foarte confortabil atunci cand ovarele incep sa functioneze mai lent. Pilula previne, de asemenea, pierderea precoce de materie osoasa provocata de tulburarile de ciclu menstrual din perimenopauza. Singura obligatie este sa te duci regulat la doctor – nu mai des, dar nici mai rar decat inainte.

Steriletul. O femeie din patru alege aceasta metoda dupa 40 de ani. Avantajul e ca nu are nici un efect asupra organismului. Este un mijloc contraceptive fiabil, pe termen lung, care poate fi pastrat fara grija ani in sir. O solutie buna, daca steriletul e bine tolerat. Dar asta nu se intampla intotdeauna. Unele femei se plang de menstruatii mai lungi si mai putin abundente, pe care le pun pe seama steriletului, ceea ce de multe ori e chiar adevarat. De catva timp, exista sterilete care contin o rezerva de progesteron, iar acest hormon subtiaza usor mucoasa uterina si reduce cantitatea de sange menstrual. Inconvenientul lui este ca trebuie schimbat la 18 luni. Se asteapta aparitia unui dispozitiv care sa contina progesteron de sinteza, care va avea aceleasi avantaje, dar, in plus, va putea fi pastrat timp de cinci ani.

Prezervativul. Este obligatoriu pentru orice relatie intamplatoare. Nu pune aproape nici o problema in cazul tinerilor. Informatia bogata cu privire la SIDA ii face pe cei mai multi sa recurga cu usurinta la acest mijloc de protectie. Dar la oamenii de peste 40 de ani apar reticente serioase, caci sunt incredintati ca varsta ii apara de virus. Cu greu ii conving medicii ca lucrurile nu stau deloc asa. Prezervativul este socotit o metoda obisnuita de contraceptie, dar nu trebuie sa uitam ca pot surveni accidente: se poate rupe ori poate aluneca. Datele despre astfel de accidente nu sunt exacte, dar se poate conta pe cel putin 5 %.

Spermicidele. Ovule, creme, bureti-tampon, sunt toate bazate pe acelasi principiu si pe acelasi produs (clorura de benzalkoniu) care distruge spermatozoizii. Avantajul lor este ca protejeaza impotriva bolilor transmisibile prin contact sexual si nu afecteaza fiziologia. Din acest motiv, sunt considerate fara riscuri pentru sanatate; in plus, pot fi procurate oricand, fara retete. Cu toate acestea, spermicidele sunt in general putin folosite. Si e pacat, pentru ca reprezinta o solutie buna pentru femeile care au raporturi sexuale mai rare sau pentru cele care nu pot folosi nici pilula, nici steriletul.

In caz de imprudenta. Din momentul in care ciclurile nu mai sunt regulate, nu mai sti cand se produce ovulatia. Lucru curios, femeile cunosc prea putin contraceptia “de maine” sau “de a doua zi”, adica aplicata dupa ce raportul sexual a avut loc. O varianta este pilula “de maine”: de doua ori pe zi cate doua comprimate dintr-o pilula normodozata (Stediril), la interval de 12 ore, timp de 72 de ore de la un raport de risc. Scapi doar cu ceva greturi si varsaturi si uneori cu o usoara decalare a ciclului. Alta varianta este steriletul “de maine” care, o data instalat, impiedica nidatia oului; apoi se poate pastra. Trebuie pus insa in cel mult cinci zile dupa raport. Daca banuiesti ca ai ramas insarcinata, ar trebui sa mergi imediat la ginecologul tau.

Cand renunti la pilule contraceptive? Daca iei pilule, n-ai sa observi primele semne de menopauza. Din acest motiv, cand te apropi de 50 de ani, medicul iti va recomanda probabil o dozare a hormonului hipofizar care regleaza functia ovariana, cunoscut sub numele de FSH. Proportia FSH este de obicei scazuta la sfarsitul ciclului, iar dozarea e suficienta pentru a ne permite sa aflam daca menopauza se confirma sau nu. Cand FSH este ridicat, nu ai nevoie de contraceptive, riscul de sarcina fiind aproape inexistent. In caz contrar, poti continua.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *