Diete

Regimul Slim-data

Fiecare dintre noi cautam o dieta miraculoasa care sa ne ajute sa pierdem rapid in greutate. In acelasi timp, ne dorim ca sanatatea noastra sa nu fie periclitata in niciun fel. Optiunile sunt tentante dar si numeroase. Una dintre cele mai noi dintre ele este regimul “Slim-data”, regim bazat pe indexul metabolic al alimentelor.

 

 

Indexul metabolic al alimentelor este alcatuit din:

 

 

–    un index caloric – compozitia in proteine, glucide, lipide (greutatea calorica a unui aliment);
–    un index enzimatic – travaliul hormono-enzimatic al tubului digestiv, influentat de densitatea si greutatea unui aliment;
–    indexul glicemic sau insulinic – intensitatea secretiei de insulina datorate ingerarii unui aliment.

 

 

“Slim-data” este un nou regim de slabire, care a luat nastere dupa 50 de ani de regimuri stricte si recomandari alimentare depasite. Dieta in sine se bazeaza pe forta stocarii materiilor grase in functie de fiecare aliment. Astfel, pentru acelasi aport caloric, secretia insulinica poate diferi in functie de aliment sau in functie de felul in care este gatit alimental. Exista o diferenta semnificativa intre ceea ce mancam, ceea ce digeram si ceea ce metabolizam. 100 g de calorii dintr-un iaurt nu produc acelasi efect digestiv si metabolic in organism ca si 100 de calorii provenite din mere sau din uleiul de masline. Asociereile dintre alimente joaca si ele un rol important.

 

 

Indexul insulinic al unui aliment influenteaza fenomenele de stocaj adipocitar. Un aliment care determina o descarcare crescuta de insulina intr-un timp scurt, va determina o stocare rapida in tesutul adipos, cunoscandu-se faptul ca insulina are rol in depozitarea grasimilor.

 

 

Regimul Slim-data este usor de aplicat in viata de zi cu zi. Alimentele sunt impartite in patru categorii: cele verzi, care pot fi consumate in ce cantitati doresti, cele din zona portocalie, ce trebuie consumate cu moderatie, cele din zona rosie, care ar trebui sa fie mai rar prezente in alimentatie si cele din zona violet.

 

 

In zona verde sunt acele alimente cu forta de stocaj adipocitar scazuta (Slim-Data base). Aici sunt incluse: legume: dovlecei, castraveti, salata verde, rosii, telina, ardei gras, fasole verde, linte, morcovi; lactate degresate, iaurt natur, carne de pasare, crustacee, iepure, peste, oua (neprajite); fructe: portocale, cirese, mere, grepfrut; supa de tomate, supa de legume verzi (fara cartofi).

 

 

Zona rosie este constituita din alimente care au forta de stocaj destul de mare (Slim-data hauts). Ele trebuie asociate intotdeauna cu cele din zona verde, pentru a echilibra indexul insulinic. Alimentele din zona rosie sunt: unt, ulei, smantana, margarina; dulceata, suc de fructe, sucuri carbogazoase, zahar, grisine, turta dulce, biscuiti, ciocolata, miere, zaharoza; mango, papaya, musli, morcovi fierti, caise, chips-uri, cartofi, vin rosu, paine alba, biscuiti, mezeluri, alcool, paste bolognese.

 

 

Zona portocalie cuprinde alimente cu o forta de stocaj medie, ce trebuie consumate singure sau in asociere cu alimente din zona verde. Aici intalnim numeroase fructe, cereale, leguminoase si carnuri ce au indexul intre 40-55. Exemple: legume: sfecla rosie, fasole uscata, mazare; cereale, paine, grau, paste, orez; fructe: pere, struguri, piersici, banana, compot de mere, prune; sandvis clasic, insa fara mezel, fructe uscate, suc de portocale, peste pane, omleta, fistic, pizza, salate asezonate.

 

 

Zona violet este mult mai restransa ca si numar de alimente, dar acestea au o forta de stocaj foarte puternica. Aici intra toate sosurile din industria alimentara, inclusive ketchup-ul, chips-urile, bomboanele.

 

 

Dieta Slim-data se realizeaza in trei pasi:

 

 

Faza I dureaza 21 de zile si este perioada de pierdere in greutate si reechilibrare metabolica. Pentru fiecare masa este necesar sa se consume trei alimente din zona verde si un aliment din zona portocalie. Exemplu de meniu:

–    Mic dejun: ceai / cafea fara zahar; un iaurt natur, un kiwi. Pranz: salata de rosii cu busuioc si branza de capra; peste la gratar cu fasole verde fiarta cu sare; 2 clementine. Cina: spanac gatit fara faina, piept de pui fiert fara piele, salata de fructe din zona verde.

 

 

Faza a II-a tine tot 21 de zile – este perioada de stabilizare. O masa trebuie sa contina: un aliment din zona verde + doua din zona portocalie. Pentru doua mese neconsecutive: un aliment din zona verde + unul din zona portocalie + un aliment din zona rosie. Exemplu de meniu:

–    Mic dejun: ceai / cafea fara zahar + iaurt, 2 felii de ananas, o felie de paine integrala cu unt. Pranz: salata cu orez si legume innabusite si o pulpa de pui la gratar, salata cu portocale si nuci. Cina: pere, platou cu scoici, un pahar de vin alb.

 

 

Faza a III-a este pe termen lung. Sunt premise toate asocierile, dar trebuie sa se evite asocierea a: trei alimente din zona rosie sau doua din zona rosie + un aliment din zona portocalie sau unul din zona rosie cu un aliment din zona violet. Eventual, doua din zona rosie + unul din zona verde. Exemplu de meniu:

–    Micul dejun: ceai / cafea fara zahar, un iaurt cu fructe, o felie de paine cu unt si o lingurita de miere sau dulceata, o portocala presata. Pranz: supa, o felie de carne de miel, salata verde, un iaurt de fructe. Cina: o felie de somon afumar, o felie de paine integrala, o lingura de smantana, 4 creveti sarati cu putin ulei, un bol de orez brun, capsuni.

 

 

Rezultatele sunt urmatoarele: Daca ai de pierdut intre 1-10 kg, vei slabi intre 3,2 si 3,7 kg pe luna. Daca ai de pierdut peste 10 kg, vei slabi intre 3,5 si 4,5 kg pe luna.

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *