Diete

Regimul alimentar cu fier pentru gravide

Graviditatea nu este o stare patologica si deci nu solicita o alimentatie specifica, ci numai o grija mai mare pentru alegerea unei diete variate si sanatoase, care trebuie sa cuprinda mai ales lapte, fructe proaspete, zarzavaturi, legume, cereale integrale si ulei de masline.

 

 

In timpul sarcinii este insa necesar un aport mai mare de calorii, in special din substante cu valoare nutritiva ridicata. De exemplu, unele studii au demonstrat ca un consum masiv de acid folic (continut in zarzavaturi, legume, fructe uscate si grau incoltit) timp de cateva saptamani inainte si dupa nastere poate reduce riscul unor patologii si malformatii ale celulelor cerebrale la nou-nascuti.

 

 

In timpul sarcinii se poate manifesta tendinta de retentie care produce umflarea in special a membrelor inferioare. De aceea, este necesara limitarea consumului de sodiu, care se gaseste in sarea de bucatarie si in alimente cu durata lunga de maturare, cum sunt branzeturile si afumaturile.

 

 

In prezenta constipatiei, un alt fenomen frecvent in timpul graviditatii, este recomandabila marirea consumului de vegetale (in special prune si kiwi, cu calitati laxative naturale optime), de produse integrale (bogate in fibre alimentare) si de lichide (apa, sucuri naturale si ceaiuri de plante fara zahar).

 

 

Trei din patru femei incep perioada de graviditate cu rezerve slabe de fier, un mineral de maxima importanta pentru sanatatea unei femei si cu atat mai mult pentru viitoarea mama; in ultimele trei luni de sarcina, majoritatea celor care asteapta sa nasca sunt deficitare in aceasta privinta. Fierul se gaseste in sange sau, mai exact, este fixat in hemoglobina, o proteina de baza a globulelor rosii. Sarcina hemoglobinei este de a capta oxigenul din plamani, pentru ca apoi sa-l cedeze in favoarea celulelor si tesuturilor. Acest formidabil transportor de energie este esential pentru mentinerea sanatatii si este elementul de care femeia are nevoie in primul rand.

 

 

Spre deosebire de barbat, care are nevoie de 10 mg de fier pe zi, corpul feminin necesita in mod normal 18 mg, adica aproape dublu. Aceasta de teama ca prin repetarea ciclului menstrual, rezervele de fier din organism se vor reduce excesiv facand loc anemiei.

 

 

Acest fenomen apare mai des decat ne imaginam. Numeroase studii efectuate in Europa si SUA au demonstrat ca un procent semnificativ de 20 % dintre femeile aflate in perioada fecunditatii consuma o cantitate de fier sub nivelul recomandat.

 

 

In timpul sarcinii, cu toate ca ciclul menstrual se intrerupe, femeia are oricum nevoie de o cantitate substantiala de fier. Volumul total de sange din organismul gravidei creste de la 4 la 6 litri si in acelasi timp se formeaza un numar mult mai mare de globule rosii, astfel este nevoie de o cantitate mai mare de fier, pentru noua hemoglobina. Fatul este si el un consumator al fierului din sangele mamei.

 

 

In ultimele trei luni de sarcina, mama ii transmite fatului 3-4 mg de fier pe zi, pentru a-i asigura o rezerva suficienta. Intr-adevar, micutul trebuie sa se nasca cu un mare numar  de globule rosii, de la 5 la 6 milioane, si cu nivel ridicat de hemoglobina, de 17-18 mg. Provizia de fier este necesara pentru a face fata primelor luni de viata, perioada in care laptele matern nu mai este in masura sa-i satisfaca cerintele.

 

 

In consecinta, este important ca dieta cotidiana a femeii care asteapta un copil sa contina intotdeaua alimente bogate in fier. In total, pe parcursul intregii sarcini, viitoarea mama are nevoie de un surplus de cca 1055 mg de fier, dintre care 240 mg pentru compensarea pierderilor normale prin urina, descuamare si fecale; 500 mg pentru marirea masei de sange aflate in circulatie, 290 mg pentru fat si, in fine, 25 mg pentru placenta. Pentru a satisface exigentele crescande, viitoarea mama trebuie sa-si asigure inca de la inceputul sarcinii o cantitate suplimentara de 3 mg de fier pe zi, trecand de la cota normala de 18 ng la cea de 21 mg.

 

 

Nu este dificil sa se mentina ridicata cota de fier din organism, totul este sa se respecte cateva reguli alimentare mici, dar indispensabile:

 

 

–    sa se consume de 3 ori pe saptamana alimente bogate in fier, alegand intre ficatul de vita (continand 8,8 mg fier la 100 g) rinichi de vita (8mg), soia (9,2), fructe uscate si uleioase (4,5 mg), spanac (3 mg), oua (9,7 mg), carne (2 mg), grau incoltit (10 mg), praf de cacao (14 mg);
–    sa se foloseasca adesea lamaia drept condiment sis a se consume sucuri naturale de citrice; vitamina C ajuta organismul sa asimileze sis a utilizeze fierul;
–    nu trebuie consumate alimente bogate in fibre impreuna cu cele bogate in fier, intrucat fibrele impiedica absorbtia fierului;
–    nu trebuie baut ceai in timpul mesei, caci este o bautura care “sechestreaza” fierul din alimente, reducand cantitatea introdusa in organism.

 

 

Elemente cu risc in alimentatie:

–    in timpul sarcinii, fumatul trebuie evitat in mod riguros, atat cel activ, cat si cel pasiv;
–    cantiatea maxima de alcool care se permite este de un pahar de vin pe zi, dar este preferabil eliminarea lui totala pana la nastere;
–    pentru a evita hiperexcitabilitatea nervoasa a nou-nascutului, ar trebui de asemenea eliminate – sau cel putin reduse drastic – bauturile care contin cofeina: cafeaua, ceaiul sucurile pe baza de cola;
–    cu totii trebuie sa fim atenti la salubritatea alimentelor. In timpul graviditatii insa, atentia trebuiesa fie maxima, deoarece eventualele intoxicatii devin periculoase nu doar pentru mama, cat mai ales pentru fat, care astfel va fi expus unor riscuri grave.
–    pot exista bacterii in branzeturile moi cu depuneri de mucegai in crusta, in pateul de ficat si zarzavaturile crude;
–    pentru a omori bacteriile unele alimente trebuie preparate la temperaturi foarte inalte;
–    carnea gatita insuficient poate fi un purtator de toxoplasmoza, maladie transmisa de un parazit care traieste in blana unor animale domestice (ca de pilda pisica), si care poate provoca fatului malformatii grave;
–    ouale trebuie consumate numai dupa ce au fost bine gatite, iar coaja lor – pe a carei suprafata se gasesc nenumarate bacterii periculoase (salmonella) – trebuie bine spalate inainte ca oul sa fie spart sau pus la fiert. Sa se evite alimentele gata preparate, pe baza de oua proaspete, nepasteurizate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *