Editorial

Reforma pensiilor sau cum ne protejează statul de nu ne vedem

Scris de 79

Se discută de ceva timp încoace despre reforma sistemului de pensii. Cum se schimbă guvernul, cum ne pomenim cu o reformă a sistemului de pensii. Cum, de altfel, se întâmplă și în alte domenii, cum ar fi în Sănătate, Învățământ, Administrație publică, Interne etc. Este un dat. Și nu știu cum se face, dar din fiecare reformă, unii, ăia cu noroc în viață, ies tot mai grași, pe când ceilalți, muritorii de rând, oamenii care își văd de treabă și muncesc până ce cad lați, se aleg cu lupta pentru supraviețuire și eterna speranță într-un viitor mai bun.

Și din această proaspătă reformă a sistemului de pensii ce se pune acum la cale, nu am nici cea mai mică îndoială, în ciuda tuturor declarațiilor ministresei Turcan și ale diverșilor politicieni, pălmașii vor ieși prost, în timp ce „nobilimea” va radia de fericire. Așa a fost de fiecare dată, nu văd de ce de această dată ar fi altfel. Ca să se schimbe ceva în bine, mai întâi trebuie să se schimbe clasa politică. Nu este cazul. Orban, înconjurat de vechea gardă, e tot aici. La fel și Ciolacu, înconjurat și el de vechea gardă. Și cu plususeriștii m-am lămurit, nu trag nădejde. Tot politicieni unși cu toate alifiile ne conduc. Tot la mâna lor suntem.

Nu sunt bani de pensii, tot ni se spune. Bine, nu se pune problema pensiilor speciale, pentru alea sunt bani. „Dumnezeii” din Justiție nu tremură, intră în fibrilație amărâții care au muncit o viață și au cotizat cinstit la pensia de mizerie pe care o iau ca să o dea pe medicamente, gaz, lemne de foc, curent, apă și ceva de mâncare, cât să nu moară de foame.

Așa stând lucrurile, aflăm că reforma pensiilor, asumată prin PNRR, înseamnă că se va elimina pensia anticipată şi va creşte vârsta de pensionare. Cât privește pensiile speciale… „simplificate în măsura în care o permite Constituţia”. Adică tot în boul care trage dau cu biciul. Cum ar fi, mă gândesc, dacă ar pune domnul Iohannis de un referendum, ca să ne întrebe dacă suntem de acord să schimbăm articolul ăla din Constituție, care nu-i lasă pe magistrați să trăiască fără pensii speciale?  Nu-i așa că s-ar rezolva problema? Scurt și fără comentarii. Iar dacă magistraților nu le convine, să se ducă să se angajeze juriști pe undeva.

Nu sunt bani, nu sunt bani de pensii. Trebuie să ne împrumutăm să plătim pensiile. E o placă pe care o tot auzim de la guvernanți. Dar a făcut statul ceva să se asigure că toți agenții economici, în frunte cu cei din ograda lui, plătesc contribuțiile la sistemul de pensii? Nu, vă spun eu. Nu sunt puțini cei care, când să se pensioneze, se trezesc că nu le-au fost plătite contribuțiile de către angajator. Cum îi protejează statul pe aceștia? Cum se asigură statul că angajatorul respectă legea, că, până la urmă, intră bani la bugetul de pensii, ca să nu se mai tot plângă că nu are bani? Nicicum. Dacă după depunerea dosarului de pensionare ne trezim cu contribuția neplătită, ce ne îndeamnă statul să facem? Să-i cerem angajatorului să plătească ce are de plătit și, dacă nu vrea, să-l dăm în judecată.

Nu vrem să ajungem în această situație? Tot statul ne învață ce avem de făcut. În loc să se asigure că legea este respectată, ne trimite pe noi să-i facem treaba, să mergem să verificăm din când în când dacă ne este plătită contribuția la pensie, iar dacă vedem că nu ne este plătită, să sesizăm ITM. Cu alte cuvinte, zice statul, prinde tu hoțul dacă vrei pensie. Că eu, statul, dacă nu am bani, mă împrumut sau, și mai bine, cresc vârsta de pensionare. Statul s-a spălat pe mâini. Ne protejează de nu ne vedem.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 16 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 17 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE