In vizor

Rectorul UBB, Daniel David, referitor la acționarea în instanță a UBB de către demnitarul Lucian Bode: ”Nu mă sperie (…) contează cât de des și cum abordezi fenomenul. Dacă îl ascunzi sub preș și găsești explicații, e greșit”

Profesorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Daniel David și-a exprimat punctul de vedere, la Prima News, cu privire la decizia ministrului Lucian Bode de a acționa în instanță comisia de etică a universității.

  • ”O universitate trebuie să fie reper. UBB și-a asumat acest rol și nu va fi instrumentalizată nici de factori populari, nici de natură politică. Am avut o primă etapă anul trecut, când Comisia de Etică a primit un număr de sesizări, 4 sau 5 abateri de la etică. Comisia a analizat, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele, a luat măsurile interne pe care le putea lua și a anunțat CNTACU pentru demersuri suplimentare. Atât se putea face legal, asta a supărat pe toată lumea. În etapa a doua am primit mai multe sesizări, au fost mai multe suspiciuni. Le analizăm și pe acelea. Am luat și experți internaționali în comisie, pentru că în România toată lumea are suspiciuni despre toată lumea. Suntem în această fază, comisia analizează câte dintre suspiciuni se confirmă și vom sesiza, dacă va fi cazul, instituțiile naționale”, susține Daniel David.

Conform afirmațiilor sale, experți din străinătate vor analiza plagiatul ministrului Bode pentru a elimina suspiciunile legate de obiectivitatea concluziilor.

”Noi credem că așa cum am făcut în prima etapă o analiză, o putem face și în a doua. Ne vom prezenta și în instanță și vom vedea ce decide instanța. Până atunci, noi mergem pe partea academică. Dacă sunt probleme, dl. ministru va răspunde în funcție de cât a greșit în teza respectivă.

Dar nu poți cere unei universități să nu analizeze niște suspiciuni la o teză care s-a dat în universitatea respectivă. (…) Nu mă sperie (acțiunea în instanță, n.r.), în toate marile universități există astfel de probleme, contează cât de des și cum abordezi fenomenul. Dacă îl ascunzi sub preș și găsești explicații, e greșit.

Noi avem niște mecanisme transparente, am spus ce facem și de ce facem și dăm rezultatele într-o manieră transparentă”, a adăugat rectorul UBB.