In vizor

Lucian Bode susține că a dat în judecată Comisia de Etică a UBB pentru că ”a urmărit respectarea legii”

Scris de 530

”Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate”, a afirmat Lucian Bode într-un punct de vedere remis Libertatea, luni, 9 ianuarie, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a susținut în Pressone că ministrul de interne a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”. Bode a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.

 • ”Prin toate demersurile pe care le-am făcut până la acest moment, am urmărit un singur lucru: respectarea legii. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.”

Ministrul PNL de interne, Lucian Bode, a afirmat că, după ce Comisia de Etică a UBB i-a cerut „un punct de vedere asupra unui demers nonacademic, fără relevanță științifică”, el nu a identificat „elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific”.

Bode a precizat pentru sursa citată că a notificat Universitatea Babeș-Bolyai pentru lămurirea unor aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei mele de doctorat, „notificare la care nu am primit răspuns”.

„Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea”, a transmis Bode, cel care este și secretar general al PNL.

Acesta a susținut că, potrivit legii, „Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”.

„Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată antiplagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării”.

„Așa cum am arătat cu alte ocazii, sunt hotărât să sprijin deplin orice demers al Universității Babeș-Bolyai, atâta vreme cât acesta se plasează în limitele legii și urmărește interese legitime”, susține demnitarul.

Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Potrivit portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.

E cam ca atunci când mergi la ITP, cei de acolo să îți verifice nu toată mașina, ci numai acel bec de care s-a plâns careva că îți filează. Exact asta au făcut băeții rezonabili de la UBB când au decis prima dată să analizeze numai acele părți ale doctoratului lui Bode care au fost semnalate ca fiind cu bai. De ce să faci vreun efort să verifici toată lucrarea, în fond aceasta a trecut o dată, ca gâsca prin apă printr-o verificare de înală clasă care i-a dat ok-ul pentru zburdat în rândul ”dottorilor”?

Așa că în urma primei verificări a și ieșit un mizilic de procent de plagiat comparat cu întregul lucrării – care nu a mai fost analizaă deloc.
Dar au apărut contestații, UBB a fost luată la întrebări, i s-a bătut obrazul, i s-a demonstrat că ”lucrarea” e de nivel de grădiniță, nu academic, așa că s-au decist cei de la ”IP”-ul UBB să se mai uite încă odată, de data asta la întreaga compunere ”academică” a lui ”dottore” Bode, să vadă dacă nu cumva și în acest caz acesta dormea pe bancheta din spate.
Și acum, Bode dă în judecată UBB-ul ca să nu-i mai verifice lucrarea. Adică băă… ați fost cuminți, v-ați uitat decât la bec, ce n-a fost destul? Într-un fel, întrebarea e justă. Dacă odată ați mâncat slugarnic căcat, a doua oară ce v-ar împiedica? Vă mâncă în etică sau cum îi zice?
Dar se pare că Bode nu mai are 100% încredere că ”ITP”-ul va fi la fel de cuminte. Așa că ia măsuri ca totul să se întâmple ”conform legii”. Că legea e cam chiar el, în calitate de ministru de Interne, e un mic detaliu.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 52 mins Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 hour In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 2 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 4 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 5 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 22 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 22 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE