Politica

Reacție-surpriză a președintelui Consiliului Național al PSD: ”O soluție e ca Nicolae Ciucă să fie propus din nou”. Dîncu nu exclude intrarea PSD la guvernare

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, oferă o primă reacție la decizia lui Nicolae Ciucă de a-și depune mandatul de premier propus. Dîncu este de părere că Nicolae Ciucă ar trebui propus din nou, fiind o persoană care poate să obțină mai ușor susținerea altor partide. Vasile Dîncu nu exclude varianta intrării PSD la guvernare.

”S-a risipit magia. Ne gândeam cu toții ce soluție va găsi președintele PNL pentru a trece un guvern fără majoritate. Eu cred că ar fi o soluție să fie aceeași propunere, pentru că ar fi foarte greu să se obțină un acord cu un politician cu state vechi. Probabil că va fi tot domnul Ciucă propus.

Noi suntem circumspecți, dar nu înseamnă că suntem negativiști. Ne gândim că prima lor variantă va fi să reîncerce să aduce USR la masa negocierilor pentru a face o majoritate. Dacă nu se întâmplă asta, vom vedea ofertele pe care le vor face. Noi am fost flexibili de la început și le-am cerut și lor flexibilitate.

Participarea PSD la guvernare nu este un lucru simplu. Nu putem lua o decizie peste noapte. Există multe incompatibilități, care în această perioadă chiar s-au accentuat. Vom consulta și noi partidul în zilele acestea și vom veni cu o soluție. Nu spunem că vrem la guvernare, pentru că nu ne-a invitat nimeni. Suntem deschiși la a căuta o soluție împreună cu celelalte partide”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Este interesantă, în acest sens declarația celui care și-a depus mandatul, Nicolae Ciucă:

”Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristalizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier.”.

Florin Cîțu, întrebat dacă tot Nicolae Ciucă va fi propunerea PNL de premier, Cîțu a răspuns:

”Vom avea o discutie in partid si vom vedea si in functie de negocieri care e propunerea de premier”.

USR s-a repezit cu comunicat de guvernare: vrea să-și păstreze vechile ministere

USR îşi reiterează susţinerea pentru refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR. Biroul Naţional USR a luat act de decizia PNL ca prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă să îşi depună mandatul de formare a unui guvern minoritar.

„Biroul Naţional al USR a luat act de decizia PNL ca prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă să îşi depună mandatul de formare a unui guvern minoritar fără şanse de a fi votat de Parlamentul României. USR reiterează că soluţia pentru ieşirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR. România are nevoie de un guvern cu o majoritate solidă în Parlament care să rezolve criza energetică şi criza sanitară”, reiese dintr-un comunicat USR.

Formaţiunea susţine şi menţinerea aceleiaşi structuri a guvernului care a existat până la declanşarea crizei.

„România are nevoie de un guvern care să respecte un program de reforme pentru modernizarea ţării, cu un calendar clar şi un buget cu alocări strategice agreate de la început. USR susţine menţinerea aceleiaşi structuri a guvernului care a existat până la declanşarea crizei pentru ca guvernul să poată fi instalat cât mai rapid şi va propune stabilirea unui mecanism clar de luare a deciziilor care să asigure un guvern stabil şi o majoritate funcţională până în 2024. România a pierdut deja prea mult timp într-o criză politică fără legătură cu adevăratele probleme pe care le au cetăţenii în acest moment”, menţionează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *