In vizor

Răzvan Cherecheș, despre anunțul premierului privind „revenirea la normalitate” de la 1 iunie: „Declarația premierului este politică și îndeamnă la relaxare”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la UBB consideră că declarația premierului Florin Cîțu privind „revenirea la normalitate” din 1 iunie este una distopică. Cherecheș este de părere că premierul îndeamnă la relaxare tocmai în perioada în care spitalele au ajuns pentru prima dată la capacitate maximă. 

„Suntem pentru prima dată la capacitate maximă de când a început pandemia și nu mai sunt paturi. Situația este foarte serioasă. În acest context declarația premierului este distopică. Chiar dacă ritmul de vaccinare continuă, realist vorbind, până la 1 iunie nu putem să avem numere suficient de mari ca să creeze un impact pe secțiile de terapie intensivă. Eu mă aștept ca și la 1 iunie să fim tot la capacitate maximă. Declarația premierului este una politică. Înțeleg nevoia de a oferi un mesaj pozitiv, dar felul în care a făcut-o îndeamnă mai degrabă la relaxare. Mesajul trebuia să fie că „vedem luminița de la capătul tunelului dar trebuie să strângem rândurile și să respectăm regulile”. Mesajul premierului mi se pare că spune: „situația e bună”. Nu e bună. Niciodată nu am avut o situație atât de proastă”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru RFI. 

De asemenea, profesorul clujean crede că prin această declarație Cîțu transmite că situația nu este de fapt atât de gravă și că regulile nu ar mai trebui respectate. Cherecheș a afirmat din nou că din punctul lui de vedere poate apărea o relaxare doar pentru persoanele vaccinate.

„În mod evident avem tensiuni mari și nu doar în România. În toată Europa există proteste. Populația a obosit. Modalitatea de descărcare a presiunii în niciun caz nu se poate face transmițând un mesaj de relaxare generală. Mesajul premierului e unul în care zice situația e ok. Ca și subtext transmite mesajul că nu e chiar așa de gravă situația și fără să spună explicit, nu încurajează respectarea regulilor în continuare. O singură relaxare se poate face în acest moment și nu înțeleg de ce nu se discută: avem populație care e vaccinată și care ar putea în acest moment să interacționeze fără distanțare, fără mască, în spații controlate: în restaurante, la concerte, la evenimente”,a mai menționat Cherecheș. 

Declarația lui Răzvan Cherecheș vine în contextul în care premierul Florin Cîțu a anunțat că se va putea discuta despre revenirea la normalitate din 1 iunie, iar până la afârșitul lunii iulie România poate ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate.

 „Voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate. Comitetul va fi în coordonarea premierului. Fiecare ministru va discuta cu cei din domeniul său și va veni cu soluții”, a declarat premierul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *