In vizor

Razboiul refugiilor salvamont. Serviciul Salvamont Margau, evacuat din bazele de salvare Doda Pilii, Belis si Vladeasa

Scris de 1,561

Trei baze de salvare aflate in  muntii Apuseni sunt marul discordiei intre initiatorul proiectului si Consiliul Judetean Cluj. Serviciul Public Local Salvamont Margau, cu o activitate de peste 13 ani in zona muntilor Apuseni, urmeaza sa fie evacuat din cele trei refugii pe care le administreaza in prezent de catre reprezentantii CJ.

Printr-un proiect desfasurat in parteneriat intre Ministerul Dezvoltarii si Consiliul Judetean Cluj s-au ridicat in zona montana a judetului Cluj trei noi centre de salvare. Cele 3 baze de salvare din Doda Pilii, Belis si Muntele Vladeasa (la cota 1440 m) au fost construite in ultimii ani si reprezinta un mare ajutor pentru cei care poposesc în regiune cu scopul de a face schi de tura, speologie, escalada, drumetii sau alte activitati. Atunci cand politicul se amesteca printre oamenii muntelui apar si problemele. Dupa un lung proces in instanta cele trei refugii urmeaza sa intre in administrarea CJ cu titlu executoriu incepand de marti. Motivul este castigarea de catre Consiliul Judetean a procesului privind proprietatea celor trei refugii pe de o parte, iar pe de alta parte faptul ca  Serviciul Public Local Salvamont Margau a trecut pe externalizarea serviciilor in cadrul primariilor arondate.

In urma presiunilor politice si a ambitiilor exercitate de catre Razvan Pop, consilierul personal al presedintelui suspendat Horea Uioreanu, unii primari au fost nevoiti sa rezilieze contractele de externalizare a serviciilor de salvare incheiate cu Serviciul Public Local Salvamont Margau. Argumentele lui Razvan Pop si ale lui Horea Uioreanu au fost la acea vreme ca Serviciul Public Salvamont Cluj poate asigura cu titlu gratuit siguranta in zona Margau Vladeasa si nu e nevoie sa fie suportat de la bugetele  primariilor arondate. In 2010 reducerile de personal in sistemul public de salvare au facut ca Serviciul Public Local Salvamont Margau sa se reorienteze spre un ONG cu care primariile au incheiat contract de externalizare a serviciilor de salvare.

“Au mers si Razvan Pop si Uioreanu pe la primari si au facut presiuni pe ei ca sa rezilieze contractele cu noi ,pentru ca in zona sa in care ne desfasuram noi activitatea sa actioneze Serviciul Public Salvamont Cluj. Cand a fost de felicitat interventia de la tragicul accident aviatic i-au felicitat pe cei de la judet, pe mine nici nu m-au  bagat in seama. Abia dupa doua saptamani am primit si noi o placheta de la Prefectura“, a delcarat Florin Mihut, de la Salvamont Margau.

Agentia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania au transmis o adresa Consiliului Judetean Cluj  prin care este recunoscuta activitatea Serviciul Public Local Salvamont Margau si prin care se arata ca serviciile acestuia sunt realizate cu profesionalism. Cu toate acestea Consiliul Judetean Cluj s-a implicat in activitatile Serviciul Public Local Salvamont Margau suplimentandu-l cu oameni de la Salvamont Cluj pentru activitatile politice ale deputatului Elena Uioreanu.

“Cand am avut cate un eveniment abuziv au suplimentat cu oameni peste mine pe unde mergea doamna Uioreanu cu domnul Uioreanu in activitatile de la munte”, a afirmat Florin Mihut.

Echipamentele achizitionate de catre Serviciul Public Local Salvamont Margau au  fost retinute de catre Uioreanu si au stat mai bine de doi ani in beciurile CJ. Motivul sechestrarii echipamentelor in valoare de un milliard jumatate a fost ca a fost desfintat  Serviciul Public Local Salvamont Margau ca urmare a reducerilor de posturi. Dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata deoarece cele trei primarii Secuieu, Margau si Poieni au gasit o alta forma de organizare conform legii, externalizand serviciul catre Serviciul Public Local Salvamont Margau, in slujba caruia sunt angajati 16 salvatori montani.

Printr-o adresa de la RAADPP Serviciul Public Local Salvamont Margau a fost somat si obligat sa evacueze si sa predea cele trei baze de salvare in 5 zile.  Astfel, marti ar urma ca cele trei baze de la Belis, Doda Pilii respectiv Vladeasa sa intre in administrarea RAADPP. Conform unor  surse ar urma ca cele trei  refugii de salvare sa intre in regim turistic sub administrarea RAADPP prin intermediul unor ONG-uri coordonate de Razvan Pop.

“Sunt un luptator si fac din pasiune tot ceea ce fac.Mie nu imi trebuie nimic altceva din partea Consiliului Judetean decat sa ma lase sa functionez sa imi fac meseria. Sa ne dea inapoi echipamentele luate in urma cu doi ani. Nu sa imi ia, si apoi sa imi spuna ca nu suntem capabili sa facem actiuni de salvare montana”, a mai afirmat Florin Mihut.

Actualul presedinte al CJ Cluj Vakar Istvan a dat semne de bunavointa incercad sa puna la masa cei trei factori implicati CJ, SPS Cluj respectiv SPLS Margau, astfel incat sa se ajunga la un numitor comun. Vakar a explicat ca cele trei puncte de refugiu salvamont sunt in patrimoniul judetului si se incearca o formula de preluare in administrare.

“In urma intalnirilor cu  partile implicate propunerea mea a fost ca sa se gaseasca un numitor comun, printr-o  formula de parteneriat de administrare impreuna, parteneriat care sa fie incheiat intre cele doua servicii, SPS Cluj respectiv SPLS Margau. Seful serviciului SPLS Margau s-a zbatut foarte mult ca aceste proiecte sa fie implementate, ar fi normal ca ei sa le administreze, insa nu pot sa primeasca pur si simplu acest drept de proprietate asupra cladirilor, deoarece exista Serviciul Salvamont Judetean. Cred ca intre cele trei entitati, CJC, SPS CLuj, respectiv SPLS Margau, se va gasi in cel mai scurt timp formula de administrare comuna si vom  initia un proiect de HCJ in acest sens ”, a declarat presedintele interimar al Consiliul Judetean Cluj, Vakar Istvan.

Seful Serviciului Public “Salvamont-Salvaspeo” Cluj, Gheorghe Fratila, spune ca decizia definitiva a instantei a dat drept castig de proprietate Consiliului Judetean Cluj prin care imobilele sunt cerute printr-un executor judecatoresc, procedura aflata in curs de desfasurare. Cat priveste achizitionarea echipamentului de catre SPLS Margau, in prezent acesta se afla in custodia Salvamot Cluj.

“Echipamanteul care s-a achizitionat a stat vre-o doi ani in beciurile CJ si acum se afla la Salvamont Cluj. De doi ani ne chinuim sa semnam un protocol, luni sper sa ne vedem cu reprezentantii SPLS Margau si sa mai avansam in tratative. Din punctul nostru de vedere exista toata deschiderea. Ii recunosc meritele lui Florin Mihut care putea sa isi faca gater, dar el a facut refugii salvamont. Categoric e un om pasionat de munte si noi il vom sprijini sa foloseasca cat mai mult din cabane si cat mai mult din echipament, dar exista o situatie juridica a acestor cabane pe care nu noi, Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo o gestionam”, a declarat Gheorghe Fratila.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE