Eveniment

Războiul din Ucraina, ziua a noua: Putin dă cu rachete fără discernământ: Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa. ”Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!”, avertizează Ucraina

Războiul din Ucraina intră în cea de-a noua zi, cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, stârnind îngrijorare în întreaga lume. Joi trupele rusești au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, iar singurul lucru convenit a fost realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

Incendiu la centrala nucleară: Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl

Un bombardament rusesc a lovit vineri centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN.

Centrala, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a atras un puternic semnal de alarmă privind bombardarea centralei nucleare:

  • „Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a scris Kuleba pe Twitter.

Primarul orașului Energodar, Dmitri Orlov, a făcut apel la forțele ruse să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare.

„O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare de către inamic a clădirilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări!!!”, avertiza primarul localității.

Ulterior, spre dimineață, purtătorul de cuvânt al centralei din Zaporojie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN.