Editorial

RĂZBOI, RĂZBOI, DA’ GAZU-I PE BANI!

Scris de 769

Miercuri ne anunța Ursula de la Comisia Europeană că s-ar putea ca la iarnă să se ia curentul în țările membre, la orele de vârf, ca să nu crăpăm, atât financiar, cât și de frig.

Joi, profit.ro publică informații cu date-cheie despre securitatea energetică de la iarnă, pe care Guvernul n-a prea vrut să le aflăm.

„Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, în consecință, și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă, ca urmare a funcționării fără rezerve, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist.

DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în „situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze”, scrie profit.ro.

Îmi plac de mor fazele astea. Prima dată iese Ursula cu o propunere de raționalizare a energiei electrice, apoi apar în presă informații cum că situația nu e atât de roz pe cât o prezintă guvernanții și populația trebuie pregătită pentru pene de curent.

Practic, suntem pregătiți la foc mic. Săptămâna viitoare va apărea altcineva, care ne va spune că e greu, dar dificil, și trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău, ergo întreruperi ale curentului.

Dar, totuși, să stăm liniștiți, că ăsta e scenariul pesimist, autoritățile vor face tot posibilul să NU se ajungă la asta! Și la cât de credibile sunt autoritățile române, fix la asta se va ajunge! Să ne pregătim, deci, că probabil vom avea niște seri extrem de romantice, la iarnă.

Apropo de război, hotnews.ro publică o analiză a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat, din care reiese cât a câștigat Rusia în cele 6 luni care au trecut de la invazia Ucrainei, ca urmare a exporturilor de petrol, gaze naturale şi cărbune.

„Într-o perioadă de 6 luni, de la data de 24 februarie, când a început războiul, şi până la 24 august, valoarea exporturilor de combustibil fosil s-a ridicat la 158 de miliarde de dolari. Costurile totale ale invaziei Rusiei în Ucraina se presupune a se ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari. 85 de miliarde de dolari, echivalentul a 54% din exporturile de combustibil fosil ale Rusiei, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene”, se arată în analiza publicată de hotnews.ro.

Aoleu, păi ce avem noi aici? Adică, din 100 de miliarde de dolari, cât se presupune că a costat războiul până acum, UE a furnizat Rusiei 85 de miliarde de dolari, cumpărând combustibili fosili?

Cum ar veni, Uniunea Europeană a susținut financiar aproape tot războiul lui Putin? Păi cum vine asta, doamna Ursula, în contextul în care ne spuneți că s-ar putea să ne tăiați curentul la iarnă?

Da, da, știu, n-a avut, dom’ne, de la cine să cumpere UE gaz! Ce să facă doamna Ursula, dacă Putin are atâta gaz? A cumpărat de la el, finanțându-i războiul, că oameni suntem! Dreptatea, moralitatea și curajul mor, când vine vorba de afaceri. Război-război, da’ gazu-i pe bani! Mai mor niște civili nevinovați, printre care și copii, DAR CE SĂ FACEM, DACĂ N-AVEM DE LA CINE CUMPĂRA GAZ???

Hai, c-am rezolvat-o și pe asta! Vom sta puțin pe întuneric la iarnă, dar eu zic că merită, dacă asta îi ajută pe ucraineni. Sau pe Putin. Aparent, nu mai contează.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 12 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 12 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 14 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 17 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 19 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE