In vizor

Război între liceenii clujeni care vor să lucreze și angajatori. Unii spun că n-au unde, ceilalți că n-au cu cine

În acest moment, legislația muncii din România permite minorilor de peste 15 ani să lucreze, atâta timp cât au vârsta minimă și dacă sunt respectate anumite condiții stricte. Mulți elevi clujeni caută să lucreze pe perioada verii și aleg să servească la mese în localuri, spun ei, din lipsă de alternative. Pe de altă parte, angajatorii au locuri de muncă pregătite pentru minori, însă spun că ei vor să lucreze cât mai puțin, iar pretențiile sunt foarte mari. 

Odată cu venirea vacanței de vară, mulți elevi clujeni caută un loc de muncă pentru a face un ban de buzunar. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă dă firmelor un stimulent lunar, de 250 de lei, pentru fiecare elev sau student angajat în timpul vacanței. Firmele au recrutat, în vara anului trecut, peste 2500 de elevi și studenți și au încasat peste 100.000 de euro sprijin de la stat. 

Majoritatea aleg să fie ospătari fiindcă programul este flexibil și primesc și bacșiș. Însă tinerii spun că optează pentru aceste locuri de muncă fiindcă nu există alte alternative și îi acuză pe angajatori că le închid ușa în nas din cauza lipsei de experiență. 

„Știu doar locuri de muncă pentru ospătari, la job-uri din astea unde caută tineri pentru vară. Caută cu și fără experiență, dar alte locuri de muncă nu știu, doar cele de dus tava. Firmele ar trebui să se bucure de suma de bani pe care o primesc de la stat și să fie mai deschiși în a angaja tineri. Dar eu cred că din cauza lipsei de experiență a tinerilor, angajatorii nu se riscă să îi învețe, să îi ajute, deoarece cred că nu au capacitățile necesare. Dar un tânăr poate face munca mult mai ok în comparație cu un om care deja a intrat într-o stare de monotonie. Un tânăr plin de energie și de idei noi ar trebui să fie binevenit la orice loc de muncă”, spune Alina Frandeș, președintele Consiliului Județean al Elevilor din Cluj. 

Tinerii susțin că se poate să existe alte locuri de muncă disponibile, însă nimeni nu știe. Firmele nu fac suficientă reclamă sau nu fac deloc. Așa că elevul ori se angajează într-un local sau poate opta să meargă din firmă în firmă până găsesc ceva concret. 

„Am avut colegi care au lucrat la terase. Sunt multe terase care angajează copii de liceu fiindcă le fac clientela, le vin prietenii acolo. Oricum este un număr restrâns de localuri care primesc elevi pe postul de ospătar. Sunt destul de mulți elevi care doresc să lucreze, dar nu prea au unde. În liceu nu faci nimic. Garantat sunt mulți care ar vrea să se angajeze. Poate firmele ar trebui să facă mai multă reclamă, să anunțe că primesc și minori”, explică Teodora Nicoschi, fost secretar general al Consiliului Județean al Elevilor. 

Pe de altă parte, angajatorii au o altă perspectivă în ceea ce privește angajarea minorilor. Primesc un sprijin financiar de la stat, doresc să îi angajeze, dar se lovesc de lipsa de disciplină a tinerilor. Angajatorii se lovesc de lipsa de respect față de rigorile unui program zilnic de muncă și au prea multe pretenții. 

„Am încercat să angajăm unul sau doi pe perioadă de vară cât sunt în vacanță. Tinerii din ziua de azi au două probleme: nu se trezesc la ora șapte și vor concediu după prima săptămână. Sunt probleme constante. Este atât de mare foamea de forță de muncă în acest moment încât pur și simplu am angaja și scheleți ambulanți dacă am putea. Bătaia pe forța de muncă este extrem de mare. Ei de fapt nu vor să se angajeze. Pe tineri îi stimulează de fapt faza cu chelneritul fiindcă e ușor de făcut și încasează multe bacșișuri. Dar dacă îi pui să muncească și să facă ceva constant, refuză să facă. E o problemă de generație, e o problemă de percepție”, explică un angajator clujean.

În prezent, minorii pot fi folosiți și ca zilieri, pentru cel mult șase ore pe zi, în baza prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Totodată, durata săptămânală nu poate depăși 30 de ore de muncă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *