Veste bună pentru clujenii care lucrează în IT. Impozitul pe venit de care au fost scutiți și până acum a îmbrăcat o altă formă și e avantajos pentru toată lumea. De la 1 iulie, toți IT-iștii, nu doar companiile care demonstrează că au comercializat programe software realizate de ei sau au contribuit la realizarea unui produs destinat vânzării, vor fi scutiți de plata impozitului pe venit. Sunt discriminate celelalte categorii sociale? Ce spun despre scutirea de impozit IT-iștii, antreprenorii și economiștii clujeni?
Monitorul Oficial a publicat, joia trecută, un ordin al ministrului Comunicațiilor, Augustin Jianu care îi va avantaja de la 1 iulie pe toți angajații din domeniul IT. Anul trecut, guvernul Cioloș acorda scutirea de impozit pe venit doar firmelor de IT care realizau propriul soft și îl vindeau, în timp ce IT-iștii care lucrau pentru firme globale producând software la comandă erau în dezavantaj. Din 1 iulie, toți cei care lucrează în domeniul IT au șanse egale să intre în categoria contribuabilor care sunt scutiți. Trebuie doar să facă dovada că au o diplomă universitară, că au un post într-un compartiment specializat în informatică și munca fiecărui programator să aducă anual venituri de minim 10.000 de euro.
Putem vorbi de echitate fiscală în aceste condiții? Despre IT-iști se știe că au venituri mai mari decât media populației, mai ales în Cluj-Napoca, un oraș unde această nișă e în floare. Economiștii clujeni spun că sistemul de impozitare ar trebui să însemne cotă unică pentru toți contribuabilii și că vor migra tot mai multe persoane din alte domenii spre IT datorită avantajelor.
“Ca opțiune personală, sunt împotriva oricărei nișe, oricărei facilități. Impozitarea trebuie să fie simplă, aceeași pentru toți, deci cotă unică. Dacă începem cu un privilegiu va fi o cursă permanentă a privilegiilor. Au fost mai întâi bonurile de masă, după care au început voucherele din turism. Această categorie a fost scutită pentru că politicienii au constatat că se dezvoltă IT-ul și au vrut să arate cât de mult sprijină ei, ca după aceea să culeagă laurii. Bineînțeles lobby-ul firmelor IT a ajutat și el. Eu aș prefera ca în loc de 16% să fie 10%, cum are Bulgaria. Vi se pare că Bulgaria are mai puțin deficit bugetar? Ei ne arată că la o rată de impozitare de 10% se poate gestiona bugetul public foarte bine”, a declarat economistul Radu Nechita.
Economistul mai spune că datorită acestei măsuri de acum va fi și mai rentabilă investiția în IT.
“Orice facilitate stimulează producția. Problema este că are loc o deplasare din domeniile în care ne dezvoltăm mai puțin spre IT. Orice sprijin al unui sector este foarte apreciat de cei care beneficiază de acest lucru, însă cei păgubiți sunt mai greu de identificat. Opțiunea mea este pentru impozite cât mai reduse pentru toată lumea”, a punctat economistul Radu Nechita.
Cei care lucrează în domeniul IT spun că această măsură nu va fi neapărat un beneficiu pentru ei. Depinde și de politica companiei unde lucrează și de alți factori.
,,Dacă întrebi o persoană care beneficiază de asta probabil că o consideră o facilitate. Deși știu firme în Cluj, care după ce angajatul și-a luat licența și trebuia să i se aplice modificarea salarială, i-a tăiat diferența dintre salariul brut și cel net, și a rămas la același salariu. Deci, nu e mereu un beneficiu”, ne-a spus E.C, o tânără IT-istă.
Unii IT-iști nu cred că noua măsură fiscală le va schimba viața în vreun fel. Mai ales dacă au beneficiat și în trecut de scutirea de impozit.
„Din punctul meu de vedere această schimbare nu o să aibă un impact prea mare, nici pozitivă, nici negativă”, completează și Vlad, un alt angajat la o companie locală de IT.
Cei care sunt la cârma unei companii cu profil de IT spun că e un avantaj pentru ei să fie scutiți de impozitul pe venit, dar să nu se schimbe lucrurile de la o zi la alta.
„E o părere care bineînțeles e subiectivă, noi fiind în industrie. E o chestie pe care nu am cum să o văd decât pozitivă. Dar trebuie să fie ceva care să nu se schimbe de pe o zi pe alta. Dacă într-o zi nișa asta fiscală o să dispară, să avem timp să ne pregătim”, a declarat Bogdan Herea, directorul companiei Pitech+Plus.
Antreprenorii clujeni care lucrează în alte domenii nu consideră că celelalte categorii sociale ar fi discriminate de faptul că IT-iștii vor fi scutiți de impozitul pe venit. Un consultant HR care are și o firmă de recrutare spune că românii au o imagine ușor hiperbolizată despre IT.
“Ca om aș spune că e o discriminare față de alte categorii de angajați, dar ca specialist și antrepenor cred că e un domeniu din care România face foarte mulți bani. Și ajungem să fim necompetitivi. Cred că sunt și mizele foarte mari. IT-iști au tot felul de facilități legate de salarizare, și altele care sunt mai vechi și pe care multe firme nu le știu. Sunt mari salariile în IT. Dar e și o imagine hiperbolizată, la fel ca și cu medicii că au salariu foarte mare. E adevărat, dar numai în orașele mari și doar la un nivel ridicat ierarhic. Medicii de rând care lucrează în comune, în orașe mici, în condiții mizere au salarii mici. Nu toate salariile din IT sunt așa de mari. Am avut interviuri cu programatori și arhitecți în IT și sunt 2-3 oameni într-o companie care trebuie să fie geniali, cum sunt arhitecții de programe sau team-liderii care au salarii de 3-4 mii de euro. Dar sunt câțiva într-o companie, de care depinde economia softului și funcționalitatea lui. Cei care fac verificările, testerii nu câștigă foarte mult”, a spus Adela Popoviciu, specialist în HR.
Noul sistem de impozitare va mai avantaja și alte trei categorii sociale: medicii, cercetătorii și persoanele cu handicap. Cu toții vor fi scutiți de la 1 iulie de plata impozitului pe venitul global anual.
Foto: radiocluj.ro