Conform unui studiu de piață realizat de către Re/Max, în colaborare cu imobiliare.ro (una dintre cele mai mari agenții imobiliare din România și unul dintre cele mai mari site-uri de profil), românii și-au cumpărat în anul 2019 proprietăți apelând la următoarele surse de finanțare:
– venituri proprii: 65%
– credit ipotecar/imobiliar: 65%
– credit Prima Casă: 23%
– rate la dezvoltator: 7%
– rent-to-buy: 1%
Întrebarea a fost cu răspuns multiplu, din acest motiv procentul cumulat depășește 100%. Unii dintre investitori au cumpărat și cu bani cash, și apelând la credite ipotecare.
Prin Prima Casă s-au realizat, așadar, în anul 2019, o pătrime din tranzacțiile imobiliare, în sectorul rezidențial. Pentru anul 2020, plafoanele s-au redus pentru Prima Casă la 10% față de anul precedent, ceea ce înseamnă vânzări totale scăzute cu 20%, fiindcă majoritatea clienților care apelau la Prima Casă erau captivi acestui tip de creditare, neavând un capital propriu mai mare de 5%, pentru a plăti avansul.
Prin eliminarea totală a programului Prima Casă, vânzările în imobiliare ar putea scădea tot cu aproximativ 20%, fiindcă doar o mică parte dintre tinerii cu venituri modeste s-ar putea reorienta spre un credit ipotecar, ce necesită un avans de 15%.
Prin simpla reducere a fondurilor alocate acestui program, sectorul imobiliar a fost deja văduvit de 2 clienți din 10. În condițiile în care piața este în decelerare deja de 2 ani, măsura guvernului liberal de reducere drastică a fondurilor pentru Prima Casă și posibila eliminare a acestui program încă necesar ar putea arunca imobiliarele, din starea de echilibru de acum, pe o ușoară pantă negativă.
Când cele mai mari agenții și site-uri de profil oferă date și analize care afirmă în tandem o încetinire a creșterii pieței și importanța programului Prima Casă, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, se încăpățânează să vorbească despre caracterul neinteresant, neactual, nenecesar al programului:
„Sunt două lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă.
Chiar dacă plafoanele la garanție au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziție către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susține singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a declarat ministrul Finanțelor, citat de realitatea.net, la începutul acestei săptămâni.
„Anul trecut, construcțiile și tranzacțiile imobiliare au avut o contribuție de aproape un punct procentual la creșterea economică de 4% a României, înregistrată în primele trei trimestre”, conform consultanților Colliers Internațional.
O scădere a tranzacțiilor imobiliare cu 20%, cauzată de austeritatea extremă a plafoanelor și/sau de eliminarea Prima Casă, ar afecta negativ creșterea economică a României per ansamblu, imobiliarele reprezentând un important motor economic.
Practic, ministrul liberal al Finanțelor analizează în această perioadă caracterul oportun sau nu al unei lovituri aplicate în moalele capului economiei românești, prin eliminarea programului Prima Casă și prin trecerea imobiliarelor de pe un trend ușor ascendent pe unul de declin.
Cine ar profita de aceste măsuri economice? Cei care așteaptă, de ani de zile, criza, pentru o relansare în forță a speculei, pentru a cumpăra mai ieftin și a vinde ulterior mai scump: „investitorii”.