In vizor

Rampele temporare de la Pata Rât, care se „autoincendiază”, parfumează Clujul cu miasme de gunoi ars

Aerul poluat de la Pata Rât a ajuns în aceste zile deasupra cartierelor Clujului, chiar și până în Zorilor, unde clujenii s-au delectat cu miasme de gunoi ars. Pe grupurile civice de Facebook, oamenii semnalează că în fiecare zi sunt aprinse deșeuri la Pata Rât, că poluarea aerului e de nedescris.

Alex Fechete, activistul pentru drepturile omului care a trăit o viață printre romii de la Pata Rât și cunoaște astfel comunitatea de lângă groapa de gunoi și problemele specifice acestei zone, a explicat, pentru Ziar de Cluj, care este cauza mirosurilor pestilențiale de gunoi ars pe care le simt locuitorii Clujului care, potrivit primarului Boc, oferă cea mai bună calitate a vieții din lume:

„Acum sunt aici, la fața locului. Oamenii din oraș care vin mai fotografiază câte un om care își arde cuprul. Și ei au impresia că asta cauzează poluarea în oraș, dar de fapt sunt rampele care se autoincendiază o dată la săptămână.

Acuma sunt două utilaje pe rampele de aici de la Pata Rât, care răscolesc gunoiul. Pentru că aici sunt rampe „temporare” și atunci ei sunt obligați să transporte gunoiul la noul CMID, unde au promis că or să-l deschidă, de anul trecut, dar, de fapt, nu e funcțional. Și, atunci, ei, cum răscolesc gunoiul acesta, răscolesc și gazele acelea și se mai autoincendiază.

De exemplu, ieri a fost un incendiu aici, la o rampă mai mică și acuma este un utilaj acolo care stinge efectiv focul. Deci, fumul de la un cablu de cupru e clar că nu are cum să ajungă în Mărăști și să miroasă a gunoi ars. Mai sunt și firme private care colectează cupru, cartoane și plastic și atunci mai ard și ei. Dacă îl aduce cineva în formă brută, cu cauciucul pe cablu, atunci îl ard ca să valorifice cuprul.

Rampele temporare le răscolesc, poate am exagerat că o dată pe săptămână, dar se autoincendiază sau le incendiază, ca să mai scadă, cum au făcut anii anteriori, ca să mai scadă din volum, pentru că e rampă temporară și nu au voie să depoziteze decât o anumită cantitate. Prin metoda asta a mâinilor criminale imaginare care pun foc se mai reduce din cantitatea de gunoi și mai pot aduce din oraș să depoziteze.

În urmă cu câțiva ani erau incendiate serios rampele și se crea un fum în interiorul comunităților de la Pata Rât, care persista săptămâni întregi. Ambulanța nu răspundea la apeluri sau, dacă răspundea, venea și scria „roșu în gât”, când tu erai clar intoxicat de fum. Am sunat eu personal și au venit din Ambulanță cu mască pe față, cu toate că nu era pandemie atunci, și mi-au recomandat să nu stăm afară, să stăm cu geamurile închise tot timpul, dacă se poate. Și i-am întrebat dacă fumul e toxic, fiindcă, totuși, au scris acolo „roșu în gât” și doamna voma că s-a intoxicat cu fum. Și mi-au zis: „Îmi pare rău, asta putem scrie!” Și s-au luat și au plecat.

Fum este și acum, când am venit astăzi la Pata Rât fumega rampa Salprest-ului, care a fost a lui Brantner-Vereș, care momentan este închisă, fumega și era un utilaj care lucra acolo și acoperea fumul. Acum nu mai emană fum, dar, cu siguranță, asta simt orășenii: faptul că se răscolește, că este umezeală, duce la asta”, a explicat Alex Fechete.

Foto: Mihai Korosi, Facebook Clujul Civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *