Analiza

Unde dai și unde crapă! Legea CERTIFICATULUI VERDE, un mijloc de CONCEDIERE mascată a angajaților din SĂNĂTATE. Primăriile, CJ-urile, Parlamentul și alte instituții de stat, care colcăie de pile, exceptate de la lege

Scris de 632

Când am citit pentru prima dată legea „certificatelor verzi”, care a picat la vot în Senat, și care ar fi avut ca scop să ne apere de boală, am crezut că nu văd bine. Am mai lecturat-o o dată, cap – coadă. Dar tot nu mi-a venit să cred ceea ce era scris negru pe alb. Am cerut opinii de la alți oameni avizați în domeniu, ca să mă conving că vederea nu mă înșeală. Dar nu era așa. 

În Legea respinsă de Senat sunt obligați să prezinte un certificat verde, pentru a avea dreptul la muncă, DOAR ANGAJAȚII din subordinea Ministerului Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deși, în opinia publică, s-a propagat informația falsă că legea ar fi trebuit să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, pentru toți salariații de la stat sau de la privat. 

Nu se spune absolut nimic despre angajații din alte instituții ale statului sau despre alte activități, unde oamenii inevitabil interacționează unii cu alții. 

Legea definește „certificatul verde”, acesta constând în adeverință de vaccinare sau de vindecare de Covid, precum și testul PCR sau antigen rapid, făcute pe cheltuială proprie. Situații la care, cu siguranță, angajații din Sănătate nu s-ar putea conforma în proporție de 100 la sută. 

Sleită de puteri, după doi ani de luptă cu pandemia, SĂNĂTATEA AR FI INTRAT ÎN COLAPS, cu mii de angajați puși pe pauză. În aceeași situație s-ar fi aflat și pompierii, ambulanțierii sau paramedicii de la IGSU. Și aceștia ar fi trebuit să se descurce fără de o parte dintre colegi, acum când infecțiile au ajuns la cote alarmante. 

În cazul în care angajații nu prezintă un certificat verde, legea prevede trimiterea lor în concediu fără plată. Dacă nici după 30 de zile acei salariații nu prezintă certificatul, angajatorul poate să-i concedieze.

Așadar, legiuitorul dă verde la CONCEDIEREA COLECTIVĂ, cel mai probabil, a mii de salariați din Sănătate. Nu se știe câți medici, asistente sau paramedici ar fi fost în situația asta. Cert este că, statul român își permite să se lipsească de o parte dintre ei, tocmai acum, când spitalele sunt pline de bolnavi! E clar că statul nu are bani să-i plătească pe cei peste un milion de bugetari și încearcă să găsească metode de a se scăpa de ei, pentru a face economii la buget. Nimeni, însă, nu se aștepta ca primele victime să fie cadrele medicale, care până mai ieri erau „eroii din linia întâi”. 

Efectele devastatoare ale acestei legi au fost sesizate și de Consiliul Legislativ. În textul de avizare a legii sunt enumerate situațiile grave care s-ar crea, odată ce legea ar intra în vigoare. 

„În plus, având în vedere domeniul în care ar urma să fie aplicabile măsurile dispuse, acestea sunt de natură să genereze o PRESIUNE SUPLIMENTARĂ PE SISTEMUL SANITAR în eventualitatea în care s-ar ajunge la situația suspendării sau chiar a încetării raporturilor de serviciu/contractelor de muncă ale cadrelor medicale/personalului din unitățile sanitare, mai ales, în contextul epidemiologic actual, în care este O LIPSĂ ACUTĂ DE ASTFEL DE PERSONAL.”

Consiliul Legislativ a mai semnalat că, pentru elaborarea unei astfel de legi, era nevoie de consultări cu institute de cercetare, organizații neguvernamentale, autorități publice locale etc.. Ce au făcut, în schimb, parlamentarii Puterii? Au convocat ședințe nestatutare în comisii, s-au dat de ceasul morții că nu sunt lăsați să lupte cu pandemia și au invocat numărul mare de morți de Covid, din ultimele săptămâni. De consultări sau studii de impact, nici vorbă. 

Același organism a cerut stabilirea unor măsuri care să evite blocarea sistemului sanitar, în cazul în care vor exista angajați care vor refuza să se vaccineze. 

„Raportat la momentul avizării prezentei propuneri legislative, respectiv în plin val 4 al pandemiei de Covid-19, precum și la termenul de intrare în vigoare a acesteea, se impunea efectuarea unui astfel de studiu de impact, care să arate dacă SISTEMUL SANITARE POATE SĂ SUPORTE DEFICITUL DE PERSONAL DIN CADRUL UNITĂȚILOR PUBLICE SAU PRIVATE VIZATE DE PREZENTUL PROIECT, ÎN SITUAȚIA ÎN CARE VOR EXISTA PERSOANE CARE VOR REFUZA SĂ REPSECTE NORMELE IMPUSE, ȘI DACĂ NU, SE MĂSURI SE VOR LUA PENTRU A NU SE AJUNGE LA BLOCAREA SISTEMULUI SANITAR.”

Imediat după ce legea a fost respinsă în Senat, lideri ai PNL au ieșit cu critici la adresa opoziției. Cea mai guralivă a fost Alina Gorghiu, fost președinte al PNL. Gorghiu a invocat, din nou, numărul mare de români care mor de Covid și necesitatea aprobării acestei legi. În comunicatul transmis pe Facebook, senatoarea și-a permis să strecoare o minciună gravă, cum că legea ar viza parlamentarii și toți salariații de la stat (?!). Gorghiu a marșat, cu mult tupeu, pe necesitatea aprobării acestei legi, spunând că acest lucru ar trebui să se întâmple în Camera Deputaților.

 

Nu mai există nicio îndoială că adevăratele preocupări ale parlamentarilor din arcul guvernamental nu sunt de a proteja sănătatea publică. După ce au lăsat spitalele fără medicamente pentru tratarea infecției respiratorii provocate de virusul SARS-Cov-2, au vrut, acum, să dea o nouă lovitură sistemului sanitar prin adoptarea acestei legi. Un lucru e neclar. Îi putem bănui de rea intenție sau de prostie? 

P. S. Inițiatorii legii sunt următorii parlamentari: Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Scântei Laura-Iuliana – senator PNL; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Facturi în rate la energie pentru români. Care sunt condițiile
 • Acum 21 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 22 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 24 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE