Analiza

Unde dai și unde crapă! Legea CERTIFICATULUI VERDE, un mijloc de CONCEDIERE mascată a angajaților din SĂNĂTATE. Primăriile, CJ-urile, Parlamentul și alte instituții de stat, care colcăie de pile, exceptate de la lege

Scris de 632

Când am citit pentru prima dată legea „certificatelor verzi”, care a picat la vot în Senat, și care ar fi avut ca scop să ne apere de boală, am crezut că nu văd bine. Am mai lecturat-o o dată, cap – coadă. Dar tot nu mi-a venit să cred ceea ce era scris negru pe alb. Am cerut opinii de la alți oameni avizați în domeniu, ca să mă conving că vederea nu mă înșeală. Dar nu era așa. 

În Legea respinsă de Senat sunt obligați să prezinte un certificat verde, pentru a avea dreptul la muncă, DOAR ANGAJAȚII din subordinea Ministerului Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deși, în opinia publică, s-a propagat informația falsă că legea ar fi trebuit să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, pentru toți salariații de la stat sau de la privat. 

Nu se spune absolut nimic despre angajații din alte instituții ale statului sau despre alte activități, unde oamenii inevitabil interacționează unii cu alții. 

Legea definește „certificatul verde”, acesta constând în adeverință de vaccinare sau de vindecare de Covid, precum și testul PCR sau antigen rapid, făcute pe cheltuială proprie. Situații la care, cu siguranță, angajații din Sănătate nu s-ar putea conforma în proporție de 100 la sută. 

Sleită de puteri, după doi ani de luptă cu pandemia, SĂNĂTATEA AR FI INTRAT ÎN COLAPS, cu mii de angajați puși pe pauză. În aceeași situație s-ar fi aflat și pompierii, ambulanțierii sau paramedicii de la IGSU. Și aceștia ar fi trebuit să se descurce fără de o parte dintre colegi, acum când infecțiile au ajuns la cote alarmante. 

În cazul în care angajații nu prezintă un certificat verde, legea prevede trimiterea lor în concediu fără plată. Dacă nici după 30 de zile acei salariații nu prezintă certificatul, angajatorul poate să-i concedieze.

Așadar, legiuitorul dă verde la CONCEDIEREA COLECTIVĂ, cel mai probabil, a mii de salariați din Sănătate. Nu se știe câți medici, asistente sau paramedici ar fi fost în situația asta. Cert este că, statul român își permite să se lipsească de o parte dintre ei, tocmai acum, când spitalele sunt pline de bolnavi! E clar că statul nu are bani să-i plătească pe cei peste un milion de bugetari și încearcă să găsească metode de a se scăpa de ei, pentru a face economii la buget. Nimeni, însă, nu se aștepta ca primele victime să fie cadrele medicale, care până mai ieri erau „eroii din linia întâi”. 

Efectele devastatoare ale acestei legi au fost sesizate și de Consiliul Legislativ. În textul de avizare a legii sunt enumerate situațiile grave care s-ar crea, odată ce legea ar intra în vigoare. 

„În plus, având în vedere domeniul în care ar urma să fie aplicabile măsurile dispuse, acestea sunt de natură să genereze o PRESIUNE SUPLIMENTARĂ PE SISTEMUL SANITAR în eventualitatea în care s-ar ajunge la situația suspendării sau chiar a încetării raporturilor de serviciu/contractelor de muncă ale cadrelor medicale/personalului din unitățile sanitare, mai ales, în contextul epidemiologic actual, în care este O LIPSĂ ACUTĂ DE ASTFEL DE PERSONAL.”

Consiliul Legislativ a mai semnalat că, pentru elaborarea unei astfel de legi, era nevoie de consultări cu institute de cercetare, organizații neguvernamentale, autorități publice locale etc.. Ce au făcut, în schimb, parlamentarii Puterii? Au convocat ședințe nestatutare în comisii, s-au dat de ceasul morții că nu sunt lăsați să lupte cu pandemia și au invocat numărul mare de morți de Covid, din ultimele săptămâni. De consultări sau studii de impact, nici vorbă. 

Același organism a cerut stabilirea unor măsuri care să evite blocarea sistemului sanitar, în cazul în care vor exista angajați care vor refuza să se vaccineze. 

„Raportat la momentul avizării prezentei propuneri legislative, respectiv în plin val 4 al pandemiei de Covid-19, precum și la termenul de intrare în vigoare a acesteea, se impunea efectuarea unui astfel de studiu de impact, care să arate dacă SISTEMUL SANITARE POATE SĂ SUPORTE DEFICITUL DE PERSONAL DIN CADRUL UNITĂȚILOR PUBLICE SAU PRIVATE VIZATE DE PREZENTUL PROIECT, ÎN SITUAȚIA ÎN CARE VOR EXISTA PERSOANE CARE VOR REFUZA SĂ REPSECTE NORMELE IMPUSE, ȘI DACĂ NU, SE MĂSURI SE VOR LUA PENTRU A NU SE AJUNGE LA BLOCAREA SISTEMULUI SANITAR.”

Imediat după ce legea a fost respinsă în Senat, lideri ai PNL au ieșit cu critici la adresa opoziției. Cea mai guralivă a fost Alina Gorghiu, fost președinte al PNL. Gorghiu a invocat, din nou, numărul mare de români care mor de Covid și necesitatea aprobării acestei legi. În comunicatul transmis pe Facebook, senatoarea și-a permis să strecoare o minciună gravă, cum că legea ar viza parlamentarii și toți salariații de la stat (?!). Gorghiu a marșat, cu mult tupeu, pe necesitatea aprobării acestei legi, spunând că acest lucru ar trebui să se întâmple în Camera Deputaților.

 

Nu mai există nicio îndoială că adevăratele preocupări ale parlamentarilor din arcul guvernamental nu sunt de a proteja sănătatea publică. După ce au lăsat spitalele fără medicamente pentru tratarea infecției respiratorii provocate de virusul SARS-Cov-2, au vrut, acum, să dea o nouă lovitură sistemului sanitar prin adoptarea acestei legi. Un lucru e neclar. Îi putem bănui de rea intenție sau de prostie? 

P. S. Inițiatorii legii sunt următorii parlamentari: Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Scântei Laura-Iuliana – senator PNL; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 4 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 6 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 7 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 7 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 9 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 10 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 11 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE