De cartier

BORHANCI: Dezvoltatorul imobiliar Gighibanda va realiza un nou ansamblu de locuințe colective

Scris de 764

Gighibanda SRL va realiza un nou ansamblu de locuințe în zona Borhanci din cartierul Gheorgheni. Este vorba de un proiect de locuințe colective S+P+2E+R, amânat în ședința de Consiliu local din iunie 2021 pentru clarificarea unor aspecte privind vecinătățile. Acum, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) va fi aprobat de consilierii locali în următoarea ședință, programată pentru începutul lunii noiembrie. 

Autoritățile se pregătesc să aprobe un nou ansamblu de locuințe colective în colonia Borhanci.

Prin PUD se propune construirea unui ansamblu de locuințe colective format din trei imobile cu regim de înălțime S+P+2E+R precum și amenajarea teritoriului cu spații verzi, amenajări pentru joacă, alei și platforme pentru circulații auto și pietonale, platformă subterană de colectare a deșeurilor. 

În interiorul parcelei vor fi amenajate locuri de parcare la sol, dar și în spații specializate amplasate la subsol. 

În iunie 2021, atunci când proiectul de hotărâre trebuia supus votului consilierilor locali, PUD-ul a fost retras pentru clarificări suplimentare. 

CITEȘTE ȘI: Un nou ansamblu de locuințe colective în Borhanci

Beneficiarul proiectului este SC Gighibanda SRL – înființată în 2005, firma este deținută de Ionel Nastasă (55%), Emiliu Vasile Goia Petrean (40%) și Petronela Nastasă (5%).

Anul trecut, Gighibanda Cluj-Napoca a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 2,5 milioane euro, în scădere foarte mare față de anul 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de aproape 9,5 milioane euro. În urmă cu trei ani, cifra de afaceri a fost de 5 milioane euro, iar în 2017 a fost de peste 2,4 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut a fost de aproape 166 mii euro. Scăderea este enormă față de anul 2019 când profitul net a fost de peste 2,4 milioane euro. În 2018, profitul net a fost de 1 milion euro.

CITEȘTE ȘI: Dezvoltatorul imobiliar Gighibanda Cluj-Napoca a „căzut” catastrofal în 2020 – de la profit de 2,4 milioane la 166 mii euro. În afacere este implicat un fost viceprimar

După cum notează reprezentanții administrației locale, recepția imobilelor de locuințe colective este condiționată de realizarea amenajărilor exterioare propuse pe teren, respectiv a spațiilor verzi, sistemului de alei și platforme pentru circulații auto și pietonale, amenajărilor pentru joacă, odihnă și sport etc. 

„Emiterea autorizațiilor de construire pentru investiții (altele decât cele pentru infrastructura tehnico-edilitară) se va face ulterior reamenajării și lărgirii intersecției C-tin Brâncuși – Str Fagului – Str Romul Ladea – Str Borhanci de către municipalitate, dar nu mai târziu de 2026”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Parcela pe care se solicită construirea, în suprafață de 5610 mp, este situată pe frontul sudic al străzii Borhanciului, fiind delimitată de parcele cu fond construit – blocuri de locuințe – în partea estică și vestică, accesibilă și din strada Romul Ladea. 

În ianuarie 2019, primarul Emil Boc anunța impunerea unei „limite” pentru construcțiile imobiliare din Borhanci până la extinderea sensului giratoriu, proiect ce a fost condiționat ulterior de realizarea centurii metropolitane. 

Administrația locală a prevăzut și o excepție în acest sens pentru imobilele sub 20 de apartamente pe proiect, întrucât acestea nu aduc un impact major asupra traficului. 

Totuși, chiar dacă până de curând autoritățile susțineau că proiectele imobiliare de anvergură din colonia Borhanci rămân suspendate până la realizarea centurii metropolitane, din 2026, comisia de urbanism a dat aviz favorabil unui proiect imobiliar cu spații de locuit/spații de birouri+centru comercial. 

Pe un teren de cca 27.000 mp de teren agricol, beneficiarul Napoca City Residence SRL urmărește realizarea unui ansamblu mixt: centru comercial – un magazin Kaufland de mari dimensiuni, spații de birouri, locuinţe colective și spaţii verzi. 

Este propus un corp de birouri cu regim de înălțime de 1-3S+P+10E, un corp mixt – locuinţe şi spaţiu comercial – 1-3S+P+6E+R, un alt corp cu regim de înălțime 1-3S+P+6E+R – pentru comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă şi o serie de blocuri cu apartamente P+3.

CITEȘTE ȘI: Primăria i-a dat liber lui Dan Dunca să construiască trei blocuri uriașe și un Kaufland în BORHANCI

Potrivit autorităților locale, atât realizarea sensului giratoriu Brâncuși-Borhanci-Romul Ladea-Fagului, cât și extinderea arterei C-tin Brâncuși vor fi posibile abia în condițiile realizării centurii metropolitane. 

În colonia Borhanci autoritățile își propun să realizeze un Hub educațional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de 76 hectare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 2 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 5 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 6 hours Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 6 hours Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 17 hours In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 20 hours General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 22 hours Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 23 hours In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 1 day PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
 • Acum 1 day Rautacisme
  Tarcea şi-a schimbat ochelarii de cal şi priveşte “frumosul” din Piaţa Unirii prin dalele lui Emil “OSĂ” Boc. Betonul e frumos, mai pui nişte vopsea şi e şi verde şi pistă pentru biciclete
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE