De cartier

BORHANCI: Dezvoltatorul imobiliar Gighibanda va realiza un nou ansamblu de locuințe colective

Scris de 764

Gighibanda SRL va realiza un nou ansamblu de locuințe în zona Borhanci din cartierul Gheorgheni. Este vorba de un proiect de locuințe colective S+P+2E+R, amânat în ședința de Consiliu local din iunie 2021 pentru clarificarea unor aspecte privind vecinătățile. Acum, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) va fi aprobat de consilierii locali în următoarea ședință, programată pentru începutul lunii noiembrie. 

Autoritățile se pregătesc să aprobe un nou ansamblu de locuințe colective în colonia Borhanci.

Prin PUD se propune construirea unui ansamblu de locuințe colective format din trei imobile cu regim de înălțime S+P+2E+R precum și amenajarea teritoriului cu spații verzi, amenajări pentru joacă, alei și platforme pentru circulații auto și pietonale, platformă subterană de colectare a deșeurilor. 

În interiorul parcelei vor fi amenajate locuri de parcare la sol, dar și în spații specializate amplasate la subsol. 

În iunie 2021, atunci când proiectul de hotărâre trebuia supus votului consilierilor locali, PUD-ul a fost retras pentru clarificări suplimentare. 

CITEȘTE ȘI: Un nou ansamblu de locuințe colective în Borhanci

Beneficiarul proiectului este SC Gighibanda SRL – înființată în 2005, firma este deținută de Ionel Nastasă (55%), Emiliu Vasile Goia Petrean (40%) și Petronela Nastasă (5%).

Anul trecut, Gighibanda Cluj-Napoca a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 2,5 milioane euro, în scădere foarte mare față de anul 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de aproape 9,5 milioane euro. În urmă cu trei ani, cifra de afaceri a fost de 5 milioane euro, iar în 2017 a fost de peste 2,4 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut a fost de aproape 166 mii euro. Scăderea este enormă față de anul 2019 când profitul net a fost de peste 2,4 milioane euro. În 2018, profitul net a fost de 1 milion euro.

CITEȘTE ȘI: Dezvoltatorul imobiliar Gighibanda Cluj-Napoca a „căzut” catastrofal în 2020 – de la profit de 2,4 milioane la 166 mii euro. În afacere este implicat un fost viceprimar

După cum notează reprezentanții administrației locale, recepția imobilelor de locuințe colective este condiționată de realizarea amenajărilor exterioare propuse pe teren, respectiv a spațiilor verzi, sistemului de alei și platforme pentru circulații auto și pietonale, amenajărilor pentru joacă, odihnă și sport etc. 

„Emiterea autorizațiilor de construire pentru investiții (altele decât cele pentru infrastructura tehnico-edilitară) se va face ulterior reamenajării și lărgirii intersecției C-tin Brâncuși – Str Fagului – Str Romul Ladea – Str Borhanci de către municipalitate, dar nu mai târziu de 2026”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Parcela pe care se solicită construirea, în suprafață de 5610 mp, este situată pe frontul sudic al străzii Borhanciului, fiind delimitată de parcele cu fond construit – blocuri de locuințe – în partea estică și vestică, accesibilă și din strada Romul Ladea. 

În ianuarie 2019, primarul Emil Boc anunța impunerea unei „limite” pentru construcțiile imobiliare din Borhanci până la extinderea sensului giratoriu, proiect ce a fost condiționat ulterior de realizarea centurii metropolitane. 

Administrația locală a prevăzut și o excepție în acest sens pentru imobilele sub 20 de apartamente pe proiect, întrucât acestea nu aduc un impact major asupra traficului. 

Totuși, chiar dacă până de curând autoritățile susțineau că proiectele imobiliare de anvergură din colonia Borhanci rămân suspendate până la realizarea centurii metropolitane, din 2026, comisia de urbanism a dat aviz favorabil unui proiect imobiliar cu spații de locuit/spații de birouri+centru comercial. 

Pe un teren de cca 27.000 mp de teren agricol, beneficiarul Napoca City Residence SRL urmărește realizarea unui ansamblu mixt: centru comercial – un magazin Kaufland de mari dimensiuni, spații de birouri, locuinţe colective și spaţii verzi. 

Este propus un corp de birouri cu regim de înălțime de 1-3S+P+10E, un corp mixt – locuinţe şi spaţiu comercial – 1-3S+P+6E+R, un alt corp cu regim de înălțime 1-3S+P+6E+R – pentru comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă şi o serie de blocuri cu apartamente P+3.

CITEȘTE ȘI: Primăria i-a dat liber lui Dan Dunca să construiască trei blocuri uriașe și un Kaufland în BORHANCI

Potrivit autorităților locale, atât realizarea sensului giratoriu Brâncuși-Borhanci-Romul Ladea-Fagului, cât și extinderea arterei C-tin Brâncuși vor fi posibile abia în condițiile realizării centurii metropolitane. 

În colonia Borhanci autoritățile își propun să realizeze un Hub educațional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de 76 hectare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 7 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE