In vizor

Raed Arafat: "Salvatorii merita multumiri avand in vedere conditiile in care au intervenit"

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ieri la Realitatea TV ca in timpul interventiei din Muntii Apuseni au existat doua probleme majore. „Nu sunt persoana care sa vina sa judece. Ca misiune ar fi doua aspecte principale: comunicarea in interior si in exterior”, a spus Arafat, care a mentionat ca in Romania exista lacune in anumite servicii, referindu-se la comunicatii.

Acesta a precizat ca salvatorii merita multumiri avand in vedere conditiile in care au intervenit. Cat despre localizarea accidentului aviatic, Raed Arafat a spus ca exista, in aviatie, sistemele de localizare, exista datele de zbor, GPS-ul de pe telefon.

„Conditiile in care s-a intervenit in cazul acesta au fost grele. Era ceata, padure deasa, zapada si gheata, cu riscuri. Padurarii au cautat intr-o zona cunoscuta de ei. Pentru salvatorii care au participat trebuie sa le multumim pentru participare. Pentru management se face analiza si se vede pe proceduri sa se vada daca se putea interveni mai repede”, a spus Arafat.

Despre interventia echipelor SMURD, despre care s-a spus ca au fost nepregatite, Raed Arafat a precizat ca exista anumite conditii in aceste misiuni.

„Am auzit ca s-au deplasat fara materiale, cand te duci in astfel de misiuni duci cu tine strictul necesar. Duci echipamente cu care sa faci resuscitare. A judeca este o greseala. Faptul ca a dus fata un rucsac care are 18 kilograme, a avut cele mai importante echipamente, dupa ce se intervine se pot cere echipamente suplimentare”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a fost prezent si la Romania TV in cursul zilei de ieri. Si aici, Arafat a luat apararea medicilor care au ajuns primii la locul accidentului, insa, pentru felul in care au lucrat impreuna toate fortele mobilizate pentru operatiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni, secretarul de stat a spus ca merita nota 5.

Arafat a mai explicat, scrie RomaniaTV.net, ca, nefiind in tara, nu ar fi fost corect sa intervina in coordonarea situatiei si tot ce a putut face a fost sa tina legatura spre informare cu colegii.

„Ceea ce am putut face, de la Budapesta, a fost sa vorbesc imediat cu profesorul Irinel Popescu. Am alerat pe cine trebuia sa alertez. (…) L-am sunat pe domnul general Burlui (Ion Burlui, fostul sef al IGSU, n.r.), l-am sunat pe domnul general Gradinaru de la Aviata Ministerului de Interne (Dorel Gradinaru, seful Inspectoratului General de Aviatie din MAI, n.r.), pe domnul ministru Dusa (ministrul Apararii Mircea Dusa, n.r.) pentru ca acolo era partea de cautare – salvare, pe MApN, in caz de cadere de avion. Apoi, m-am oprit pentru ca era normal sa las institutiile sa ia masurile, pentru ca erau in tara, asa cum prevad procedurile”, a adaugat Raed Arafat.

De altfel, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a declarat si pentru Mediafax ca slujba sa presupune mai multe obligatii.

„Doctorul Arafat nu este coordonatorul suprem al interventiilor. Aceste interventii au proceduri, dupa o legislatie foarte clara. Nu pot fi dependente de o persoana”, a spus acesta, referitor la interventia in cazul accidentului aviatic din Apuseni.

Sursa foto: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *