Din oras

Business indraznet la 22 de ani: cafea pe bicicleta in centrul Clujului

Scris de 20,610

Motivat de o conferinta despre antreprenoriat, un tanar masterand clujean si-a dat toti banii munciti in SUA la Work and Travel ca sa porneasca o afacere atat de inedita, incat i-a pus in incurcatura si pe functionarii de la institutiile publice: Captain Bean, bicicleta de unde bei ieftin si rapid o cafea in inima orasului.

Bicicleta va ajunge la Cluj in 3 februarie si va fi amplasata in fata magazinului Central, colt cu strada Tipografiei. Va avea in dotare un dispozitiv de unde se va putea cumpara cafea, ceaiuri si diverse tipuri de cappuccino.

“Ideea mi-a venit dupa ce am participat la un targ de antreprenoriat. Intre altele, ni s-a dat sarcina sa ne imaginam ce afacere am incepe cu 100.000 de euro. Toata lumea s-a gandit la hoteluri, eu m-am gandit la coffee bike. De doi ani lucrez la acest proiect. In primul m-am tot gandit si am desenat planuri in minte cum sa procedez, in al doilea am mesterit la bicicleta, la Campia Turzii, impreuna cu tatal meu. Unele piese le-am adus din alte tari”, a explicat Bogdan Pandea, autorul proiectului.

Bogdan e capitan la Captain Bean si Founder & CO la Capital B, dupa cum apare pe profilul sau de Facebook. Are 22 de ani, o diploma de licenta in contabilitate la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) si acum e masterand la aceeasi facultate. A fost chiar sef de promotie, insa nu e foarte multumit de cele invatate.

“Pana acum am fost la toate cursurile de la master. Dupa ce o sa incep afacerea o sa merg mai putin. Pe primul loc e familia, apoi afacerea si apoi scoala. Prefer sa ma educ singur, cu carti si seminarii, pentru ca sistemul e cam invechit. Totusi, profesorii si decanul m-au ajutat in acest proiect”, marturiseste tanarul.

Si-a investit in Captain Bean toti banii castigat in SUA, unde a lucrat trei luni in programul Work and Travel.

“Am lucrat la fast-food si am fost agent de vanzari. De acolo am invatat cum se fac banii si cum se lucreaza cu publicul”, marturiseste el.

Bogdan a urmat toate etapele autorizarii, care nu au fost lipsite de peripetii.

 “Nu au mai avut de-a face cu o asemenea afacere si nu stiau cum sa faca, desi, practic, voi fi pe teren privat, am un contract cu cei de la Magazinul Central.  Au intervenit unele obstacole datorita factorului de inovatie al conceptului, dar s-au aprobat autorizatiile sanitare, urmand sa astept autorizatia de functionare de la primarie Am facut ceea ce ar fi trebuit sa invat din facultate: birocratia, demersuri, declaratii si toate acestea, lucru care denota faptul ca sistemul de invatamant, cel putin pe domeniul economic are nevoie de actualizari”, dezvaluie tanarul businessman.

In privinta numelui afacerii, Captain Bean, Bogdan spune ca e unul care il caracterizeaza.

“Tatal meu a fost in armata, ofiter MAPN, locotenent-colonel  am fost educat militareste, am si permis de port-arma. Am observat corelatia intre cafea si armata: constanta in servire. De asemenea seriozitatea cu care abordez aceasta problema se poate justifica si prin nume ”, spune el.

Produsele de la bicicleta sa vor costa intre 3 si 6,5 lei. Pentru a deprinde felul in care se servesc, masterandul a batut cafenelele din oras si i-a rugat pe cei de acolo sa il invete.

“Publicul meu tinta sunt studentii, angajatii firmelor care lucreaza in zona, oameni care vor sa ia o bautura calda in centru, fara sa mai stea  intr-o cafenea. Dupa ce pun afacerea pe picioare vreau sa o extind si la alte orase din tara, fie ca vor deschide eu alte puncte, fie le voi da altora, in franciza”, rezuma tanarul.

De asemenea, firma Capital B, deschisa pentru aceasta afacere, ofera consultatii pro-bono “tinerilor care vor sa isi deschida o afacere, usurand orele petrecute pe autobuzele din cluj si fuga de la o institutie la alta”.

“Sunt dornic sa ma implic in cat mai multe afaceri impreuna cu tineri visatori si cu mult potential”, conchide Bogdan.ULTIMA ORĂ

 • Acum 42 mins In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 52 mins In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 1 hour Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 1 hour Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 2 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 2 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 3 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 4 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 4 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 5 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 8 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE