In vizor

Putin a ucis 97 de copii în Ucraina și a alungat peste hotare alți 1,4 milioane de copii. Antonio Guterres: ”sunt supuşi unui risc semnificativ de despărţire, violenţe, exploatare sexuală şi trafic”

În total, 97 de copi au fost ucişi de la începutul războiului, a anunţat marţi, în Parlamentul Canadei, preşedinteşe ucrainean Volodimir Zelenski, care îndeamnă aliaţii Kievului ”să-şi accenueze ajutorul”, relatează AFP.

Ruşii au ucis deja 97 de copii” prin bombardarea unor ”şcoli, spitale, locuinţe”, a denunţat el în Parlamentul canadian, căruia i s-a adresat în direct într-o legătură video.

”Nu cerem mare lucru. Cerem o susţinere reală, care să ne ajute să învingem”, a pledat el în faţa parlamentarilor canadeni, care l-au ovaţionat în picioare, timp de mai multe minute.

https://twitter.com/i/status/1501687983443161089

În fiecare secundă, un copil din Ucraina devine un refugiat, a avertizat marţi Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), care evocă un flux continuu de oameni care fug din Ucraina de la lansarea invaziei ruse de către Vladimir Putin la 24 februarie.

În ultimele 20 de zile, aproximativ 1,4 milioane de copii au fugit din ţară – adică aproximativ 55 pe minute sau ”practic un copil pe secundă”, a denunţat într-o conferinţă de presă ordinară a ONU, la Geneva, un purtător de cuvânt al Unicef, James Elder.

”Această criză, ca viteză şi scală, este fără precedent de la al Doilea Război Mondial”, a subliniat James Elder.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sublinia că aceşti copii ”sunt supuşi unui risc semnificativ de despărţire, violenţe, exploatare sexuală şi trafic”.