In vizor

Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei sunt la Kiev unde se vor întâlni cu Zelenski. Biden va participa la un summit extraordinar NATO. Medicii și pacienții spitalului din Mariupol, luați ostatici de ruși

21:22 – 20.000 de persoane evacuate marți din asediul Mariupol: autorități (AFP).

21:06 – Niciun avans apreciabil al forțelor ruse în Ucraina, în ciuda izolării unor orașe – Pentagon.
Pentagonul spune că trupele rusești continuă să facă puține progrese în Ucraina, iar la 20 de zile de la începutul invaziei lor avansul nu e apreciabil, relatează BBC.

21:02 – Prețul petrolului scade sub 100 USD/ baril pentru prima dată în aproape trei săptămâni.

20:37 – Ucraina spune că Rusia blochează comunicarea AIEA cu privire la situația de la Cernobîl.

Ucraina nu poate răspunde pe deplin la toate întrebările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cu privire la centrala nucleară Cernobîl, întrucât forțele ruse care controlează instalațiile de deșeuri radioactive limitează fluxul de informații, a transmis autoritatea de reglementare nucleară ucraineană agenției ONU, potrivit Reuters.

20:18 – Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei au ajuns la Kiev și urmează să se întâlnească la această oră cu Volodimir Zelenski, potrivit presei cehe, citată de BBC. Înainte, premierul Poloniei a postat pe Twitter o imagine cu mesajul:

„Aici, în Kievul sfâșiat de război, se face istoria. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici se joacă viitorul tuturor. UE sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi – am adus acest mesaj la Kiev astăzi”.

20:08 – Numiri la vârf în armata Ucrainei pentru a întări apărarea punctelor cheie: Zelenski îl numește pe comandantul Oleksandr Pavliuk în funcția de șef al Administrației Militare Regionale a Regiunii Kiev. Guvernatorul Oleksii Kuleba va asista conducerea militară, în timp ce Eduard Moskaliov îl va înlocui pe Pavliuk în funcția de șef al armatei ucrainene în Donbas. (Kyiv Independent).

19:49 – Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a fost trimis marți „la Moscova”, unde va avea discuții miercuri și apoi va călători „în Ucraina” joi pentru a negocia o încetare a focului, a anunțat marți seară președintele Recep Tayyip Erdogan, porivit AFP.

19:38 – Primarul Harkivului spune că peste 600 de clădiri au fost distruse de bombardamente, scrie Reuters.

19:25 – Țările UE rezervă peste 10.000 de paturi de spital pentru ucraineni.

19:17 – Liderii NATO se vor întâlni la Bruxelles pe 24 martie pentru a discuta despre invazia Ucrainei de către Rusia. La acest summit extraordinar va participa și președintele american Joe Biden, a declarat marți un oficial european, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

„Am convocat un summit extraordinar pe 24 martie la sediul NATO”, a scris secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Vom aborda invazia Ucrainei de către Rusia, sprijinul nostru puternic pentru Ucraina și întărirea ( …) apărării NATO. În acest moment critic, America de Nord și Europa trebuie să continue să rămână împreună”, relatează Reuters.

19:01 – Rusia recrutează zeci de mii de sirieni pentru a lupta în Ucraina / Ce salarii le promite.

Rusia a întocmit liste cu 40.000 de luptători din armata siriană și milițiile aliate, gata să fie dislocați în Ucraina, a anunțat marți Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

Potrivit OSDO, ofițerii ruși, în coordonare cu armata siriană și milițiile aliate, au deschis birouri de înregistrare în zonele deținute de regimul de la Damasc.

„Până acum s-au înregistrat peste 40.000 de sirieni pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie, cu o rețea vastă de surse în Siria, o țară aflată în război din 2011.

Ofițerii ruși, dislocați în Siria ca parte a intervenției militare a Moscovei în 2015 pentru a sprijini regimul Assad, au aprobat candidatura a 22.000 dintre ei, potrivit domnului Abdel Rahman.

Acești luptători provin fie din unități ale armatei siriene, fie din miliții pro-regim antrenate de ruși cu experiență de luptă în mediul urban, potrivit OSDO.

Ce salarii le promite Rusia pentru a lupta în Ucraina.

Într-o țară în care soldații câștigă între 13 și 32 de euro pe lună, Rusia le promite un salariu de 1.000 de euro pentru luptele din Ucraina, a raportat Observatorul.

Ei mai au dreptul la despăgubiri de 7.000 de euro pentru răni, în timp ce familiile lor vor primi 15.000 de euro dacă ar muri în luptă, a adăugat ONG-ul.

Alți aproximativ 18.000 de oameni s-au înregistrat la Partidul Ba’ath, aflat la guvernare, și vor fi selectați de Grupul Wagner, o companie paramilitară rusă privată cu legături cu Kremlinul, potrivit OSDO.

18:50​ – Rusia a decis marţi să iniţieze procedura de „ieşire din Consiliul Europei”, acuzând NATO şi UE că au făcut din acesta un instrument în slujba „extinderii lor militaro-politice şi economice în Est”.

18:42 – Personalul și pacienții celui mai mare spital din Mariupol, luați ostatici de către trupele ruse – viceprimar.

Personalul și pacienții celui mai mare spital din Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov asediat de trupele ruse de la 1 martie, au fost luați ostatici de către trupele ruse, conform viceprimarului Serghei Orlov, citat de BBC.

  • „Am primit informații că armata rusă a capturat cel mai mare spital al nostru și ne folosesc pacienții și medicii ca ostatici.
  • Putem confirma această informație, confirmată, de asemenea, de guvernatorul regiunii Donețk. Am primit informații că sunt 400 de oameni acolo”, a spus viceprimarul din Mariupol.

Situația în Mariupol este critică, orașul fiind asediat de către trupele ruse încă de 1 martie.

Conform unui ultim bilanț, de luni, al autorităților ucrainene, peste 2.500 de oameni au fost uciși în Mariupol de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Conform administrației locale, majoritatea oamenilor stau în subsoluri și în adăposturi în condiții inumane – fără mâncare, fără apă, electricitate și încălzire. Oamenii topesc zăpadă și demontează sistemul de încălzire pentru a face rost de apă de băut.

Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului, a declarat marți că aproximativ 350.000 de oameni sunt încă blocați în Mariupol, după ce încercările de evacuare prin coridoare umanitare au eșuat, acestea fiind atacate de către trupele ruse.

18:23 – Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a trimis Papei Francisc o scrisoare prin care îl invită să viziteze oraşul în aceste momente sau, dacă nu este posibil, să trimită populaţiei un mesaj prin videoconferinţă.

„Credem că prezenţa fizică a liderilor religioşi în Kiev este esenţială pentru a salva vieţi şi a netezi calea spre pace, în ţara noastră, şi în alte locuri”, arată primarul în această scrisoare, a cărei primire a fost confirmată de nunţiul (ambasadorul la Vatican), Visvaldas Kulbokas.

18:19 – Marina Ovsiannikova, jurnalista arestată luni pentru un protest anti-război la Pervîi Kanal, a scăpat cu o amendă administrativă.

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seara buletinul de știri al Pervîi Kanal, cel mai urmărit post TV din Rusia, a fost eliberată și a primit o amendă de aproape 250 de euro, anunță agenția Reuters.

Deși a fost eliberată, ea se confruntă în continuare cu acuzații penale care pot fi urmate de pedepse grele de închisoare.

Potrivit AFP, audierea de marți nu a fost dedicată direct acțiunii din timpul emisiunii, ci unui videoclip difuzat în același timp pe internet, în care ea denunță intrarea trupelor rusești în Ucraina.

Avocatul ei a declarat pentru AFP că se teme că va fi judecată pentru publicarea de „informații false” despre armata rusă, infracțiune pedepsită cu pedeapsa maximă de 15 ani de închisoare.