Politica

PSD reacționează dur după ce USR a atacat la CCR legea care permitea României să fie independentă energetic: „Demers iresponsabil”

Contestarea la CCR de către USR a legii PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate este un demers iresponsabil, irațional și profund anti-național, care favorrizează creșterea gradului de dependență energetică a României față de Federația Rusă transmit social-democrații „Contestarea la CCR de către USR a legii PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate este un demers iresponsabil, irațional și profund anti-național. Invocând tot felul de chichițe de mediu, inconștienții de la USR nu fac altceva decât să favorizeze creșterea gradului de dependență energetică a României față de Federația Rusă, ceea ce contravine eforturilor întreprinse la nivelul întregii Uniuni Europene”, transmit social-democrații.

PSD arată că, prin contestația depusă la CCR, USR „blochează practic orice creștere a capacității României de a produce energie ieftină și curată, care să conducă la scăderea facturilor pentru populație și economie”.

„Această acțiune a USR calcă în picioare chiar interesul propriilor alegători care sunt afectați, în egală măsură, de creșterea prețurilor la energie electrică. PSD subliniază că demersul USR nu ar contribui cu nimic la protecția mediului din zonele respective. Acele hidrocentrale deja există în ariile protejate, unele dintre ele fiind construite în proporție de peste 90%. Prin urmare, blocarea finalizării lor nu rezolvă cu nimic situația din acele zone. Din perspectiva protecției mediului înconjurător este preferabil să ai o structură finalizată și funcțională, decât una dezafectată și abandonată. Demersul USR este cu otul absurd pentru că amânarea finalizării acelor hidrocentrale obligă România să utilizeze într-o măsură mai mare capacitățile de producere a energiei electrice pe baza combustibililor fosili, care au un efect mult mai poluant asupra mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, hidrocentralele respective reprezintă o investiție publică realizată din banii cetățenilor români, care însă nu poate fi fructificată din cauza blocajelor acestui partid anti-social și anti-național”, se arată în încheierea comunicatului PSD. USR a sesizat, marți, la CCR legea care permite construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate: legea a fost aprobată „pentru a apăra interesele băieților deștepți din energie și pentru a-i scăpa de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 milioane de euro în proiecte ilegale”.