Politica

PSD mai reformator ca PNL: ”Serviciile de informații trebuie modernizate după model NATO, nu după modele arhaice. Sunt doar propuneri venite de la instituții”

  • ÎNTREBARE: De când, conform legii, au voie ”SERVICIILE” să facă propuneri legislative? Conform legii, fac propuneri de lege Guvernul, parlamentarii, cetățenii (într-un anumit cuantum), în nici un vaz o direcție subordonată unui minister, așa ca SRI, S IE, DIA șamd (niște mizerii securistoide). De aici trebuie pornită orice discuție despre aceste propuneri de lege securistoidă.

Felix Stroe, președintele PSD Constanța și unul dintre social-democrații apropiați de Marcel Ciolacu, a transmis, luni seară, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că PSD nu va susține adoptarea unor prevederi ”care încalcă drepturi fundamentale”, făcând referire la cele 10 legi ale securității naționale.

Stroe, ministru al Transporturilor în timpul foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, a transmis, la o săptămână de la apariția în spațiul public a proiectelor de legi transmise de instituțiile de forță din România, că serviciile de informații trebuie modernizate ”după modelul statelor NATO – nu după modele arhaice” și a precizat că drafturile de lege securistoidă ”sunt doar propuneri venite de la instituții”.

Șeful PSD Constanța a mai spus că ”în Coaliție nu s-a discutat acest subiect și nici nu există un proiect de lege finalizat”.

De menționat este că Stroe respectă linia de comunicare a partidului și rareori face declarații sau marchează ieșiri publice în afara liniei impuse de partid.

Stroe are o carieră militară solidă la bază și a fost racolat de Securitate în liceu, apoi abandonat după doi ani, lăsând în urmă două note informative despre doi colegi, sub numele conspirativ ”Dan”.

Mesajul integral publicat de Felix Stroe pe Facebook: 

”În legătură cu publicarea pachetului de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT, fac următoarele precizări:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar apoi vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Presa a afirmat că ele acordă puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, acordă imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și obligă cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora.

În realitate, în Coaliție nu s-a discutat acest subiect și nici nu există un proiect de lege finalizat. Sunt doar propuneri venite de la instituțiile din sistemul securității naționale. În orice caz, forma finală a acestui pachet de legi va trebui aprobată de Guvern și apoi va fi dezbătută în Parlament, în acord cu prevederile constituției care garantează drepturile și libertățile cetățenești. PSD nu va susține adoptarea unor prevederi care încalcă drepturi fundamentale. Serviciile de informații trebuie modernizate după modelul statelor NATO – nu după modele arhaice.

În calitate de membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE, voi veghea ca forma finală să corespundă dezideratelor lumii moderne, civilizate, din care și România face parte”, a scris președintele PSD Constanța pe Facebook, luni seară.

PS: Bănuiam noi că securismele din noile proiecte de lege ale (cică) siguranței (lor), care transformă România într-o țară de delatori, provin de la niște exaltți conectați cu PNL. Doi fruntași PNL ai partidului lui, Mutului (care ori își pregătește Securistanul lui, ori e șantajat de securiștii din jurulul lui să le facă un Securistan), au ieșit să spună Patriei că totul e ok, e minunat, e bine, nu vă faceți griji, stați liniștiți la locurile voastre, useriștii minte (știm asta, dar acum mint liberaliidupă cum respiră). E ca la COVID: un punct mic pe harta Chinei. Apoi am stat 2 ani la cheremul acestor neterminați.
După 32 de ani de la Decembrie 1989 vin acoperiții să ne spună că e bine cu securitatea-n casă, să ne turnăm, la cererea Organului, între noi: soț cu soț, frate cu frate, cunoscut cu cunoscut.