Vocea ta

În timp ce orădenii au o vastă grădină zoologică și un aquapark modern, clujenii se plimbă pe dealuri, în „Parcul Tineretului”: „E plin de zone neîngrijite, plantele predominante sunt buruienile și spinii”

Scris de 819

În timp ce Oradea are o grădină zoologică impecabilă, vastă și plină cu animale bine îngrijite, plus modernul aquapark Nymphaea, cel mai mare din această regiune a Europei, Clujul are „Parcul Tineretului”, o așa-zisă „pădure a clujenilor”, care tot mai mulți clujeni constată că e, de fapt, un deal semi-sterp, amenajat drept parc la capătul Clujului, într-o zonă industrială spre care și accesul e dificil și unde nici nu prea ai nimic de văzut când ajungi.

Amenajată în capătul Bulevardului Muncii, unde se termină linia de tramvai, „pădurea” cu doar un pâlc de copaci e mai degrabă a posesorilor de vile de pe dealurile din zonă, decât a „clujenilor”. Ori, e, mai degrabă, a apahidenilor. Amenajările din parc, fiind noi, arată bine, dacă asta cauți într-un parc: alei cu dale proaspăt montate, balustrade ca pe drumurile naționale, podețe de nicăieri până nicăieri, locuri de belvedere spre niciunde (spre hale logistice sau de producție).

„Aș spune că “Parcul Tineretului” e un eșec grav.

E plin de zone neîngrijite, plantele predominante sunt buruienile și spinii.

Aleile de urcare sunt din pietriș și au pante periculoase, și una chiar se înfundă și nu duce nicăieri, doar la o zonă de repaus cu bănci și pietre de unde nu vezi nimic, nu ai nicio continuitate și poți doar să te întorci.

Există o mini-tiroliană, cu lacăt, fără personal care să o opereze, fără vreun panou informativ care să-ți spună când sau dacă se deschide publicului.

Iar când ajungi, cu mare dificultate, în vârf, vezi cam nimic. Tot o zonă mare, tristă și goală cu pietriș și bănci, de unde se vede o vale abruptă care arată ca un teren viran neamenajat și pe unde nu te poți plimba.

Practic suprafața de “20 de hectare” e umflată, majoritatea ei în afară de cele 3-4 alei principale nefiind utilizabilă.

Revenind, aș spune că e un eșec. Dar am mari suspiciuni, cum cred că au și alții, că totul e complet intenționat. Adică suspectez că a fost un TUN, în care nu au fost implicați peisagiști serioși, ci mai mult consultanți pe fonduri europene care au știut să bifeze cât mai multe elemente de mobilier urban, bănci, coșuri, materiale de construcții, podețe, pavilioane, pavele și tiroliana decorativă menționată. De pe care să scoată cât mai mulți bani”, a postat Andrei Florin în grupul de Facebook Clujul Civic.

Cu alte cuvinte, și această nouă realizare este o simplă bifă pe lunga listă de realizări a „Clujului Verde”. Una care dă bine în discursurile de PR electoral, în scrisoarea care însoțește notificarea de plată a impozitelor,  în care se prezintă realizările Primăriei. În rest, în timp ce orădenii se relaxează la aquapark, ori își plimbă copiii la zoo, clujenii se plimbă pe dealuri cu alei noi, cu sau fără dale, și exclamă că: „E fain la Cluj!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 mins PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 24 hours Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 1 day Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 1 day In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 1 day Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 1 day De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 1 day Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 1 day Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 1 day Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 1 day Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 1 day General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
 • Acum 2 days Eveniment
  Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
 • Acum 2 days In vizor
  POLIȚIESTAN: Cu deficit uriaș de medici și profesori, Guvernul angajează mii de… polițiști
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE