Vocea ta

În timp ce orădenii au o vastă grădină zoologică și un aquapark modern, clujenii se plimbă pe dealuri, în „Parcul Tineretului”: „E plin de zone neîngrijite, plantele predominante sunt buruienile și spinii”

În timp ce Oradea are o grădină zoologică impecabilă, vastă și plină cu animale bine îngrijite, plus modernul aquapark Nymphaea, cel mai mare din această regiune a Europei, Clujul are „Parcul Tineretului”, o așa-zisă „pădure a clujenilor”, care tot mai mulți clujeni constată că e, de fapt, un deal semi-sterp, amenajat drept parc la capătul Clujului, într-o zonă industrială spre care și accesul e dificil și unde nici nu prea ai nimic de văzut când ajungi.

Amenajată în capătul Bulevardului Muncii, unde se termină linia de tramvai, „pădurea” cu doar un pâlc de copaci e mai degrabă a posesorilor de vile de pe dealurile din zonă, decât a „clujenilor”. Ori, e, mai degrabă, a apahidenilor. Amenajările din parc, fiind noi, arată bine, dacă asta cauți într-un parc: alei cu dale proaspăt montate, balustrade ca pe drumurile naționale, podețe de nicăieri până nicăieri, locuri de belvedere spre niciunde (spre hale logistice sau de producție).

„Aș spune că „Parcul Tineretului” e un eșec grav.

E plin de zone neîngrijite, plantele predominante sunt buruienile și spinii.

Aleile de urcare sunt din pietriș și au pante periculoase, și una chiar se înfundă și nu duce nicăieri, doar la o zonă de repaus cu bănci și pietre de unde nu vezi nimic, nu ai nicio continuitate și poți doar să te întorci.

Există o mini-tiroliană, cu lacăt, fără personal care să o opereze, fără vreun panou informativ care să-ți spună când sau dacă se deschide publicului.

Iar când ajungi, cu mare dificultate, în vârf, vezi cam nimic. Tot o zonă mare, tristă și goală cu pietriș și bănci, de unde se vede o vale abruptă care arată ca un teren viran neamenajat și pe unde nu te poți plimba.

Practic suprafața de „20 de hectare” e umflată, majoritatea ei în afară de cele 3-4 alei principale nefiind utilizabilă.

Revenind, aș spune că e un eșec. Dar am mari suspiciuni, cum cred că au și alții, că totul e complet intenționat. Adică suspectez că a fost un TUN, în care nu au fost implicați peisagiști serioși, ci mai mult consultanți pe fonduri europene care au știut să bifeze cât mai multe elemente de mobilier urban, bănci, coșuri, materiale de construcții, podețe, pavilioane, pavele și tiroliana decorativă menționată. De pe care să scoată cât mai mulți bani”, a postat Andrei Florin în grupul de Facebook Clujul Civic.

Cu alte cuvinte, și această nouă realizare este o simplă bifă pe lunga listă de realizări a „Clujului Verde”. Una care dă bine în discursurile de PR electoral, în scrisoarea care însoțește notificarea de plată a impozitelor,  în care se prezintă realizările Primăriei. În rest, în timp ce orădenii se relaxează la aquapark, ori își plimbă copiii la zoo, clujenii se plimbă pe dealuri cu alei noi, cu sau fără dale, și exclamă că: „E fain la Cluj!”