Din oras

Protestatarii clujeni, la datorie. In jur de 100 de persoane au iesit in strada impotriva Legii securitatii cibernetice

Scris de 295

Fie iarna, fie vara, fie Rosia Montana, Ponta sau orice alt motiv, protestarii de serviciu din Cluj-Napoca se intalnesc in Piata Unirii si militeaza. Astazi, cauza a fost una cat se poate de actuala: s-a protestat impotriva promulgarii Legii securitatii cibernetice, dupa ce Senatul Romaniei, in calitate de camera decizionala, a adoptat in unanimitate proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei.

Proiectul de lege adoptat de Senat este extrem de disputat deoarece le permite reprezentantilor serviciilor secrete sa aiba acces la datele detinute de furnizorii de internet si telefonie. Protestatarii au iesit in tara in incercarea de a-l determina pe presedintele Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege. Tocmai din aceasta cauza protestul a inceput la ora investiturii lui Klaus Iohannis ca presedinte, iar unul dintre mesaje l-a vizat direct: „Klaus, Klaus, Big Brother’s in the house?”.

„Sunt 25 de ani de cand oamenii au murit in strada pentru o Romanie fara Securitate, fara supraveghere, intimidare si incriminare. Dar astazi politicienii nostri incearca sa reinstaureze controlul absolut si sa pregateasca un nou stat politienesc. Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptata in Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricarui ofiter de informatii sa-ti perchezitioneze, fara mandat, calculatorul, tableta sau telefonul”, au mentionat organizatorii.

Printre cei cativa protestatari care s-au intalnit in Piata Unirii s-a numarat si fostul consilier prezidential Péter Eckstein-Kovács, care a mentionat ca aceasta lege ii afecteaza direct pe toti ultilizatorii de Internet si ca nu are cum sa stea cu mainile-n san.

„E o cauza care e intr-adevar importanta pentru mine. Acel articol 17 este unul marsav, e cel mai periculos. Controlul judecatoresc trebuie sa functioneze, un judecator e in stare sa desluseasca cine trebuie sa fie verificat. Am o problema cu legea per ansamblu, dar cel mai periculos este articolul 17”, a spus Péter Eckstein-Kovács.

Mai exact, articolul 17 al legii la care face referire politicianul mentioneaza:

„Pentru realizarea securitatii cibernetice, detinatorii de infrastructuri cibernetice au urmatoarele responsabilitati: a) sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii”.  

Un nou protest este anuntat in 28 decembrie, ora 17, in Piata Unirii din Cluj-Napoca.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE