Fie iarna, fie vara, fie Rosia Montana, Ponta sau orice alt motiv, protestarii de serviciu din Cluj-Napoca se intalnesc in Piata Unirii si militeaza. Astazi, cauza a fost una cat se poate de actuala: s-a protestat impotriva promulgarii Legii securitatii cibernetice, dupa ce Senatul Romaniei, in calitate de camera decizionala, a adoptat in unanimitate proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei.
Proiectul de lege adoptat de Senat este extrem de disputat deoarece le permite reprezentantilor serviciilor secrete sa aiba acces la datele detinute de furnizorii de internet si telefonie. Protestatarii au iesit in tara in incercarea de a-l determina pe presedintele Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege. Tocmai din aceasta cauza protestul a inceput la ora investiturii lui Klaus Iohannis ca presedinte, iar unul dintre mesaje l-a vizat direct: „Klaus, Klaus, Big Brother’s in the house?”.
„Sunt 25 de ani de cand oamenii au murit in strada pentru o Romanie fara Securitate, fara supraveghere, intimidare si incriminare. Dar astazi politicienii nostri incearca sa reinstaureze controlul absolut si sa pregateasca un nou stat politienesc. Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptata in Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricarui ofiter de informatii sa-ti perchezitioneze, fara mandat, calculatorul, tableta sau telefonul”, au mentionat organizatorii.
Printre cei cativa protestatari care s-au intalnit in Piata Unirii s-a numarat si fostul consilier prezidential Péter Eckstein-Kovács, care a mentionat ca aceasta lege ii afecteaza direct pe toti ultilizatorii de Internet si ca nu are cum sa stea cu mainile-n san.
„E o cauza care e intr-adevar importanta pentru mine. Acel articol 17 este unul marsav, e cel mai periculos. Controlul judecatoresc trebuie sa functioneze, un judecator e in stare sa desluseasca cine trebuie sa fie verificat. Am o problema cu legea per ansamblu, dar cel mai periculos este articolul 17”, a spus Péter Eckstein-Kovács.
Mai exact, articolul 17 al legii la care face referire politicianul mentioneaza:
„Pentru realizarea securitatii cibernetice, detinatorii de infrastructuri cibernetice au urmatoarele responsabilitati: a) sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii”.
Un nou protest este anuntat in 28 decembrie, ora 17, in Piata Unirii din Cluj-Napoca.