Din oras

Clujenii si-au cinstit eroii. Oficialitatile le-au intors spatele

Scris de 494

In urma cu un sfert de veac, romanii au iesit in strada. Satui de lipsurile traiului in comunism, mii de clujenii s-au solidarizat in 21 decembrie 1989 cu populatia iesita in strada la Timisoara. Al doilea oras martir al tarii si-a comemorat astazi eroii. Oficialitatile clujene le-au intros spatele si in acest an.

Vreme de toamna tarzie astazi la Cluj-Napoca. Cativa zeci de revolutionari s-au strans pe strada Horea cu putin timp inainte de inceperea evenimentelor comemorative in cinstea eroilor Revolutiei romane de la Cluj. In fata hotelului Astoria, zgribuliti si depanand amintiri cu evenimentele din urma cu 25 de ani, dupa o scurta slujba religioasa si depunerea jerbelor de flori, revolutionarii, ranitii si urmasii eroilor martiri au pornit intr-un mars de comemorare prin centrul orasului.

La podul de pe Horea, in fata hotelului Astoria, in decembrie ’89 au cazut secerati de focul soldatilor care blocau accesul muncitorilor de la CUG spre centrul orasului trei persoane, iar una a fost ranita. Eroii de la Horea au fost Teodor Pop de 19 ani, Ioan Inclezan de 20 de ani si Emil Ciortea de 43 de ani.

Ploaia si vantul rece a grabit coloana celor aproximativ 70 de persoane care formau coloana comemorativa. In Piata Unirii la monumentul “Stalpii impuscati” realizat de sculptorul Dumitru Mocanu, oficialitatile locale si judetene au fost apostrofate de cativa dintre cei care au iesit in urma cu un sfert de secol in strada pentru libertate. Aurel Coltor cel care s-a ocupat de buna desfasurare a marsului comemorativ de astazi a afirmat ca imaginea revolutionarilor nu este vazuta cu ochi buni de multi romani si a considerat totodata sa reaminteasca de faptul ca motivele pentru care lumea a iesit in strada in 1989 nu au fost duse pana la capat.

“Unii spun ca in urma cu 25 de ani a fost lovitura de stat insa eu spun ca a fost Revolutie. Ca ea a fost furata de catre FSN asta e altceva. Cei care au preluat puterea dupa 1989  nu au aplicat legi pentru societatea romaneasca, iar lumea e nemultumita si ne-au reprosat ca e vina noastra a celor care am iesit atunci in strada. Intre noi se afla si unii impostori care au certificate de revolutionari desi nu au participat la Revolutie. Sunt multe nerealizari ale clasei politice. Nu s-a adoptat punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara iar Legea Lustratiei a venit prea tarziu”, a decalrat Aurel Coltor.

Prezent la manifestarea din Piata Unirii primarul Emil Boc a fost apostrofat de unul dintre  revolutionarii prezenti in piata. Dupa ce  participantii la mars au depus coroane si serbe de flori la monumentul ridicat in cinstea celor care au pierit in decembrie 1989 a fost intonat imnul de stat al Romaniei iar inainte ca marsul sa continue spre Cimitirul eroilor cei prezenti in piata la manifestare au cantat si o colinda.

La evenimentele din Piata Unirii au decedat impuscati de trupele militare 12 oameni. Printre eroii care au cazut in 1998 in centru l clujului regasim numele lui Dorinel Nuria, Mihai Ticlete, Viorel Cioara, Aurel Merca, Marin Vercica, Attila Szabo, Lucian Matis, Iosif Tabas, Ioan Sabau, Imre Egyedi, Rodica Cristurean, Istvan Borbely, Horea Pedestru si Calin Nemes cel care in 1989 cu pieptul gol a infruntat soldatii inarmati cumunitie de razboi.

La Fabrica de Bere si in piata Marasti scoaterea in strada a armatei a facut ca numarul victimelor de la Cluj-Napoca sa creasca cu inca 9 morti. In cele doua locatii ale orsului doar familiile si-au  mai amintit de ei si au aprins cate o lumanare.  In Piata Marasti si-a pierdut viata Ioan Rusu iar pe strada Motilor in apropierea Fabricii de bere printre cei cazuti in urma cu 25 de ani au fost Grigore Bors, Zoltan Ballai, Luminita Misan, Ioan Chira, Ioan Valean, Adrian Nasc, Alexandru Pop, Dinu Smical si Stefan Szabo.

In timpul ceremonialului de pomenire din Cimitirul Eroilor oficialitatile locale si judetene au intors spatele, ca de fiecare data, familiilor si revolutionarilor prezenti langa mormintele eroilor martiri. In timpul intonarii imnului de stat oficialitatile prezente si-au intros fata spre drapel si garda de onoare lasand peste umar memoria celor cazuti si respectul fata de durerea familiilor acestora. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 7 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 8 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 13 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 1 day Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE