Politica

Proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, perfuzia cu iz electoral care tine in viata UDMR

Ieri la Cluj, cu doua saptamani inainte de inceperea oficiala a campaniei electorale pentru prezidentiale, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, prezenta cele 97 de articole din proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Ziar de Cluj a stat de vorba cu sociologi, jurnalisti si politicieni, care nu dau mari sanse de reusita proiectului. Momentul ales, neintegrarea si altor regiuni si lacunele din proiect il fac sa para o simpla arma electorala resuscitata, perfuzia din care UDMR isi trage seva care o tine in viata.

Senatorul UDMR, Laszlo Attila, admite ca mai este loc de imbunatatiri in noul proiect si exclude suspiciunea de campanie electorala.

“Eu ma bucur ca in sfarsit avem un material pe marginea caruia sa discutam aceste probleme, in conditiile in care la nivelul societatii romanesti se tot vorbeste de intentia de descentralizare, de reorganizarea regiunilor, de a institui un nou for administrativ si aici ma refer la Consiliul Regional, din acest punct de vedere eu consider ca este un punct bun de plecare, probabil perfectibil, dar cred ca trebuie incepute aceste discutii sub aceasta forma de dezbatere publica atat la nivelul societatii civile cat si la nivelul politic. Acest grup de lucru s-a format in baza unei hotarari luate la nivelul Congresului anul trecut. Timp de un an de zile colegii juristi au lucrat la acest material. Pe de alta parte nu ascund faptul ca e foarte probabil ca va suferi modificari, a fost facut public si este un material care a fost inspirat din Tirolul de Sud, dar sunt anumite elemente care trebuie discutate si adaptate la situatia noastra”, a subliniat Laszlo.

In acelasi timp sociologul Ioan Hosu subliniaza ca autonomia este laitmotivul existentei UDMR, care periodic devine o ciorba reincalzita.

“E destul de complicat, fezabila nu vad povestea asta. Se incadreaza mai degraba pentru romantism intarziat si este un demers care sa-i tina in viata. Atat. Nimic altceva. Imaginati-va un UDMR fara proiectele autonomisto-independento…ce ar arata? Un singur lucru, in afara autonomiei: vrem sa fim la guvernare. Cam asta e singura poveste pe care o vedem dincolo de proiectele autonomiste. Proiectul asta promite multora functii la nivel local, sunt ca si absolventii de facultati din Romania: toti se vad sefi. Asta e proiectul UDMR intr-un alt registru. E un proiect mort din fasa, dar e o tema care poate mobiliza la vot, e o platforma buna de negociere pentru candidatul care are nevoie de voturi, un argument bun pentru a negocia cu altii, cred ca despre asta e vorba. De fiecare data lucrurile astea apar, se inflameaza si traiesc in procesele electorale. Nu e prima data cand vedem din partea UDMR initiativele astea, sigur, acum e probabil cel mai matur proiect pe care l-am vazut, din perspectiva afirmarii, dar nu o sa treaca testul parlamentului. In afara de simpla proclamatie nu cred ca o sa vedem mare lucru intamplandu-se, dar este o trambulina, o platforma buna pentru negociere”, a fost de parere sociologul.

Jurnalistul Sabin Gherman, desi vede si avantaje in proiectul prezentat ieri de UDMR, considera si el, momentul ales o gafa de proportii.

“O gafa de comunicare a fost sa iesi cu proiectul exact in ziua in care scotienii mergeau la vot sa fie sau sa nu fie de acord cu independenta. Racai rahatul sa puta. Era clar ca va exista o anumita emotie legata de referendumul scotienilor, era clar ca dezbaterile vor merge si inainte, si dupa pe o anumita linie. Ai facut ce? Nu exista nicio legatura intre Scotia si Transilvania, sau oricare regiune a tarii, dar exista o legatura emotionala. Aici cred ca s-a gresit. Ceea ce suscita indoieli e faptul ca apare proiectul acesta intr-o campanie electorala si poate fi folosit ca arma electorala. Puteai sa-l pui pe tapet anul trecut, sigur ca dezbaterile continua, dar de ce nu l-ai lansat in dezbatere publica intr-un an care sa nu fie electoral? Pentru ca cine-si doreste autonomia, nu si-o doreste de alaltaieri, sau de cand incepe campania electorala”, a aratat Gherman.

De cealalta parte, Gheorghe Funar, cunoscut pentru nationalismul sau inflacarat nu vede in actiunea UDMR o activitate de iz electoral.

“Nu are nicio legatura cu anul electoral. De la 1918 incoace ungurii nu au renuntat la visul lor utopic de anexare a Ardealului. Si actioneaza pe toate caile de aproape 100 de ani. Numai niste tampiti si neajutorati mintal de pe la Bucuresti din diverse medii, inclusiv colegi de-ai dumneavoastra din presa bucuresteana incearca sa-i pacaleasca pe romani cu chestia asta de an electoral. Au castigat mult ungurii punand in discutie problema si internationalizeaza problema Ardealului. Asta e tactica ungurilor: sa se mediatizeze in Europa si in lume, un nou pas pe care l-au facut in vederea obtinerii autonomiei Ardealului si anexarea la Ungaria. Autonomia este faza intermediara, inainte de independenta”, a atras atentia Funar.

Avantaje si dezavantaje

Proiectul prezentat de prezidentabilul UDMR, ieri la Cluj are si parti bune.

“Printre avantaje e descentralizarea financiara, si intr-adevar sa ramana 50% din venituri comunitatii mi se pare un lucru foarte bun. Alt avantaj este ca pune in discutie capacitatea regiunilor de a se autoregla. Si aici vorbim de autoreglaje economice, financiare, administrative, culturale”, subliniaza Sabin Gherman.

Are, insa si dezavantaje. Faptul ca s-a creat un proiect de lege exclusiv pentru o regiune, ignorandu-le pe celelalte este un mare minus pentru proiect.

“Nu poti sa vii sa vorbesti in Romania doar de autonomia sau de regionalizare doar pentru o singura regiune. Nu ai cum, pentru ca Romania este practic un context regional, local, format din autonomii locale, este o lege care stipuleaza autonomia locala. Legea care va veni pe regionalizare va stipula autonomia regionala, dar Legea 215 nu se refera doar la o localitate ci la toate. Asa ca un proiect de regionalizare, un proiect de autonomie ca sa fie onest va trebui sa se refere la absolut toate regiunile Romaniei. Ca spui regiuni de dezvoltare, ca spui regiuni istorice, asta e o alta discutie. Vorbind numai de Tinutul Secuiesc, pun o singura intrebare: ce faci cu maghiarii din Crisana de exemplu? In al doilea rand, nu poti sa vii sa spui intr-un proiect, chiar draft fiind, chiar ce vrei tu, nu poti sa spui ca doua treimi din judecatori trebuie sa fie maghiari, sau indiferent ce nationalitate, ca nu vorbim despre maghiari neaparat. Judecatorul in primul rand trebuie sa fie impartial si nu de o anumita etnie, culoare sau religie. Asta mi se pare un minus flagrant”, a mai aratat Gherman.

Sanse…scotiene

Cat despre sansele pe care le are proiectul de lege de a fi votat in Parlament, personalitatile chestionate au apreciat ca sunt infime.

“Parerea mea este ca va trece foarte mult timp pana ajunge acolo, sa se voteze despre ea. Cred ca va fi o perioada foarte-foarte lunga pana vom ajunge la acea clipa, dar, repet, ma bucura ca in sfarsit discutam de aceste teme”, a spus, senatorul Laszlo, rezervat.

De cealalta parte, Gherman nu vede nicio sansa ca proiectul sa fie votat.

“Eu cred ca nu are nicio sansa pentru ca majoritatea parlamentarilor Romaniei nu cunosc sensul cuvantului finalitate, darmite sa cunoasca subsidiaritate sau regionalizare. Parlamentarii vor vota la emotie cu gandul ca nu stiu cine ia Ardealul in roaba si il duce nu stiu unde. Parlamentarul roman nu are biblioteca in spate, parlamentarul roman a intrat in Casa Poporului cu proiecte de consilier local: varuim o scoala, reparam un drum. Asta e viziunea lui si aici e limita viziunii lui despre Romania. El nu vede Romania ca pe un corp viu, care e musai sa se modernizeze. El vede Romania ca pe un fel de drum pe care il tot peticeste, mai fura un pic de asfalt, mai fura o caruta de balastru si cam atat. Nu are constiinta ca Romania inseamna un organism viu, nu are constiinta faptului ca Romania trebuie dusa mai departe. El peticeste Romania”, a apreciat jurnalistul.

Nici sociologul Hosu nu vede vreun viitor stralucit pentru proiectul de autonomie.

“Idei romantice avem toti, si unii cred ca nu pot iesi din perioada romantica intarziata. Sanse? Exact sansele pe care le-au avut scotienii – adica nicio sansa. Povestea asta tine in viata UDMR-ul, fara povestea asta UDMR-ul n-ar mai exista pe scena politica. Asta e proiectul care vine sa revalorizeze UDMR-ul in detrimentul altor platforme sau formatiuni pro-autonomiste. As fi curios sa vedem studiile UDMR-ului privind gradul de acceptanta si de fezabilitate in randul opiniei publice, cum vad oamenii, ce vad oamenii. Cum vor gestiona problemele socio-economice doua judete?”, se intreaba acesta.

In tot acest timp, Funar crede ca autoritatile ar fi trebuit sa ii aresteze pe initiatori.

“Este in primul rand neconstitutional, el sfideaza, impreuna cu UDMR-ul si cu etnicii unguri din Romania, sfideaza poporul roman, ii sfideaza pe cei care-i gazduiesc fara sa le ia chirie de 1.100 de ani. Vine vremea sa le luam si chirie daca se mai obraznicesc. Incalca constitutia Romaniei si in mod normal Parchetul si DNA-ul trebuia sa se autosesizeze, si daca n-au facut-o pana acum, trebuia ieri sa-i aresteze pe Kelemen Hunor si pe altii. In orice tara democratica, civilizata astfel procedau institutiile statului roman: ii arestau si ii cercetau in stare de arest pe cei care actioneaza pentru dezmembrarea teritoriala a tarii. E vorba de un act de inalta tradare savarsit de un vicepremier al Romaniei si alti membri ai Guvernului Romaniei si alti senatori si deputati ai UDMR”, a aratat fostul senator PRM.

Foto: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *