Din oras

Proiectele fanion ale Clujului pentru următorii 6 ani. Obiectivele smart sunt în capul listei

După doar două ore de discuții, Clujul s-a tunat cu o strategie beton, iar dezvoltarea zonei metropolitane până în anul 2030 este înscrisă în sute de pagini. Potrivit reprezentanților autorităților, toți primarii au obligația de a respecta noul document dezbătut recent de administrația locală. Deși Primăria susține că direcția de dezvoltare a Clujului este stabilită de clujeni, acest aspect urmează să fie verificat în perioada următoare – în ce măsură răspunde așa-numita strategie integrată de dezvoltare durabilă așteptărilor cetățenilor. Una peste alta, proiectele smart ocupă primele locuri în clasament, iar așa-zisul principiu «Nimeni nu este lăsat în urmă» încape abia pe un loc 4, spre finalul listei de obiective. 

Orice primar are obligația să respecte această strategie! 

„Trebuie să folosim această resursă umană pe care o avem la nivelul zonei metropolitane. Adunăm toți specialiștii dintr-un domeniu, precum este Centrul de Imaginație și Inovație Civicică (CIIC), de exemplu.

În primul rând, strategia aduce coordonarea

Chiar dacă nu avem această lege metropolitană, facem această strategie ca și cei din Apahida, Baciu, Florești să aibă niște principii de la care să pornească pentru a avea o mai bună calitate a vieții. 

Câteva proiecte fanion pentru următorii 6 ani

1. Oraș smart-conectat, ceea ce presupune metroul, trenul și centura metropolitane, străzi de legătură, flotă de transport ecologică, piste de biciclete.

2. Să trecem la inventat în Cluj-Napoca, nu neapărat fabricat în Cuj-Napoca. Să dotăm școlile cu tehnologii de ultimă generație, programe de dezvoltare.

3. O zonă cu carbon free, emisii de carbon cât mai mici, parcuri noi, centura verde metropolitană, strategia de termoficare, colectarea selectivă a deșeurilor.

4. Nimeni să nu fie lăsat în urmă, să nu fie un oraș cu discrepanțe, să avem mai multe creșe, spitale, o noua maternitate, incluziuunea de la Pata Rât. Să avem grijă de aproapele nostru.

5. Douăzeci (20) de min de mers pe jos, programe integrate de regenerare urbană, zone pietonale, în care să eliminăm traficul din oraș, culoar albastru pe Someș.

6. Clujul ca o platformă, strategia de dezvoltare la nivel metroplitan, un fond de dezvoltare metropolitan etc”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

În dezvoltarea strategiei de dezvoltare a Clujului pentru perioada 2021-2030 au fost implicați sute de specialiști, iar planul propriu-zis de dezvoltare se întinde pe câteva mii de pagini, potrivit reprezentanților autorităților clujene. 

Întrebat în privința modului în care va fi respectată așa-numita strategie a Clujului în cazul schimbărilor politice de la nivel local, viceprimarul Tarcea a accentuat ideea că strategie ar fi fost dezvoltată de clujeni, pentru clujeni, iar pe această logică reducționistă nici un factor politic nu ar avea interesul să o modifice ori să se eschiveze de la respectarea cu strictețe a unei strategii. 

„Acest document dă direcțiile strategice pe care trebuie să le urmeze zona metropolitană și municipiul Cluj-Napoca.

Banii sunt limitați. Trebuie să avem principiile clare, potrivit cărora să știm cum să ajungem din punctul A în punctul B. Sunt fixate elementele principale de urmat.

Evident, pe parcurs pot apărea obiective noi, importante, de mediu, de dezvoltare. 

Dar ca să atragem bani europeni, strategia este absolut necesară. 

În cazul alegerilor – orice primar ar veni, are această obligație să respecte această strategie. Nu poate spune că nu vrea să construiască creșe, de exemplu.

E o strategie a clujenilor, pentru clujeni. 

Sunt implicate toate comunitățile, toate partidele politice, care sunt parte în această strategie de dezvoltare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 poate fi consultată AICI. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *