Din oras

Proiect unic in Romania. Tabara de iarna pentru copii cu insuficienta renala

Asociatia pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta” este organizatoarea din acest sfarsit de an a taberei de iarna pentru 45 de copii si tineri care sufera de insuficienta renala cronica tratata prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal. Tinerii din 12 centre de dializa din toata tara s-au reunit la Cluj-Napoca pentru a cinsti memoria Gabrielei Miciu si a lui Viorel Bora, varul ei, cei care si-au pierdut viata intr-un accident de ambulanta in timp ce se deplasau pentru a-si urma tratamentul de dializa.

Tabara din acest an se numeste „Speranta daruieste viata” si se va desfasura pe o perioada de sapte zile. Participa copii din toata tara, din 12 centre de dializa, unii dintre acestia pentru prima data. In programul celor sapte zile cat va dura tabara, copiii se vor putea bucura de seri speciale, vizionari de filme, cadouri deosebite, o vizita la Salina Turda precum si o seara de Revelion cu totul speciala. Bradul de Craciun, simbolul taberei din acest an a fost confectionat din piese de origami de catre unul dintre participanti cu deficiente de vedere.

„Este cea mai mare tabara cu ocazia sarbatorilor de iarna organizata pana acum de asociatia noastra. Avem in tabara copii veniti din toate colturile tarii, dar si foarte multi din Cluj. Unii dintre ei, din pacate, au nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa si toti participantii la tabara trebuie sa faca dializa de trei ori pe saptamana la un centru specializat din Cluj. Am reusit sa strangem toti banii necesari cheltuielilor pentru aceste sapte zile. O buna parte din suma (10.000 lei ) necesara taberei a fost stransa ca urmare organizarii Zumbatonului caritabil, iar diferenta a fost acoperita de bunavointa mai multor sponsori, atat persoane fizice cat si firme”, a declarat Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei de Solidaritate si Empatie ” Claudia Safta”.

Taberele de recreere organizate de Asociatia Claudia Safta pentru copiii si tinerii care sufera de insuficienta renala se desfasoara in apropierea centrelor de dializa tocmai pentru a garanta tratamentul vital pentru cei mai multi dintre bolnavi. Proiectul este unic in Romania, iar scopul acestuia este de a incerca sa ii reuneasca pe tinerii cu insuficienta renala astfel incat acestia sa isi impartaseasca necazurile si micile bucurii ale vietii intr-un cadru in care sa uite de boala, macar pentru cateva zile.

In acest an, tinerii prezenti la Cluj-Napoca au reusit sa isi deschida cadourile de Craciun sub un brad in marime naturala, confectionat din 45.000 de piese de origami. Opera de arta ii apartine lui Nicu Despa, unul dintre tinerii cu probleme renale prezent in tabara. Cu zambetul pe buze, acesta spune ca se fac 13 ani de cand este dependent de dializa. Cu toate acestea, optimismul sau ii binedispune pe cei din jur. Constructia bradului de origami a inceput in luna februarie a acestui an, cand Nicu Despa, in drum spre centrul de dializa, pe masina de ambulanta, a confectionat primele piese ale bradului. Povestea prin care Nicu a invins soarta este un exemplu pentru ceilalti copii. Pe langa problemele renale pentru care face dializa, in urma unei lovituri la cap, tanarul a ramas fara vedere. Totusi, optimismul lui ridica moralul celor din jur reusind sa scoata cate un zambet de fiecare data cand spune ceva.

„Dimineata plec la ora 4 la dializa, si, in timp ce parcurgem cei 74 de km, cam o ora si jumatate cat dureaza drumul, ca sa treaca timpul, am inceput sa fac piese din origami. Ideea de a confectiona acest brad a fost o provocare din partea colegilor bolnavi din grup, care mi-au propus sa fac un brad de marime naturala. Si uite ca e mai mare ca mine! L-am facut pentru colegii mei si uite ca am reusit, ca nevazator, ca persoana cu handicap, sa realizez asa ceva. Are 45.000  de piese si am facut cam doua la minut pe ambulanta. Acasa puteam sa fac mai multe. Cel mai dificil moment a fost atunci cand am vazut ca la zece randuri a inceput sa se turteasca ultimul rand. A trebuit sa imi pun mintea la contributie ca sa pot crea un sistem prin care sa nu se mai turteasca piesele. Dupa mai multe incercari, am gasit solutia: un schelet de metal sub forma de con. Am reusit si ma bucur ca le-a placut si prietenilor mei prezenti in tabara”, a declarat Nicu Despa.

Aflat pentru a treia oara intr-o tabara ca si cea care a inceput ieri seara la Cluj-Napoca, tanarul considera ca revederea cu cei care sufera ca si el de insuficienta renala e ca reunirea unei familii ai caror membri nu s-au vazut de multa vreme.

„Suntem ca o familie. Aceasta tabara e ca atunci cand te reunesti cu familia dupa o lunga perioada de timp in care nu ai fost langa ei. E un sentiment de dragoste, prietenie, satisfactie si tot ce e frumos. In plus, nu in ultimul rand, bucuria de a ne revedea. Tinem legatura telefonic. Eu incerc sa ii fac sa fie optimisti, dar acum, in aceste zile, in aceasta tabara, sentimentul de apropiere dintre noi este mult mai puternic si ne face sa privim cu speranta si incredere anul care urmeaza”, a afirmat Nicu Despa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *