Reportaj

Katalin Bene, tanara care a facut o arta din prepararea cocktailurilor. Visul ei este sa lucreze in cele mai apreciate baruri din Londra

Katalin Bene isi petrece cel putin jumatate dintr-un an calendaristic in spatele barului. Tanara a ajuns la Cluj din Covasna pentru a studia, insa in anul doi de facultate a intrat pentru prima data intr-un bar. A fost fascinata de arta de a pregati cocktailuri si a decis sa renunte la studii pentru a invata tot ce poate despre acest domeniu. Acum, este printre cei mai apreciati barmani din tara, intr-o comunitate dominata de partea masculina, iar visul ei este sa ajunga sa lucreze cu slovacul Marian Beke in cel mai cunoscute baruri din Londra.

Are 27 de ani, iar de cativa ani incoace a invatat tot ce a reusit despre barmanie. Competitia este o modalitate de a te face cunoscut in acest domeniu, dar Katalin Bene a ales drumul cel mai greu – de a invata singura.

Tanara a ajuns in Cluj pentru a studia, iar din anul doi de facultate a inceput sa lucreze, pentru a se intretine singura. “Am fost mai mandra de felul meu, nu imi placea sa cer bani parintilor mei”, isi aminteste ea.

Asa a ajuns sa intrerupa Facultatea de Geografia Turismului si cea de Litere pentru a lucra dupa bar. Initial, parintii au fost suparati pe ea, insa ea a fost hotarata sa o ia pe un alt drum. Dupa cativa ani, Katalin Bene are si acum aceasta dorinta, de a le dovedi ca a ales calea cea mai potrivita.

Primul loc de munca a fost ca picol, dar a avansat repede la postura de ospatar. Lucra intr-un club din Cluj-Napoca, iar dupa trei luni a fost avansata pe postul de barman. Asta pentru ca era tot timpul curioasa de cum se preparau bauturile.

Talentul pentru prepararea cocktailuri si l-a descoperit atunci, iar incet-incet a invatat de una singura mici secrete ale acestei meserii. E o profesie care nu se invatata de la altii, spune tanara. E nevoie sa fii autodidact si sa incerci sa te depasesti tot timpul.

La inceput a fost greu, era privita ca o simpla fata care stie sa prepare bauturi, si cam atat. “E OK, dar nu e nu stiu ce”, spuneau despre ea ceialalti colegi din breasla barmanilor. Avantajul ei a fost ca, spre deosebire de restul barmanilor, mare parte dintre ei baieti, a citit sute de pagini despre prepararea cocktailurilor. “Baietii nu prea au rabdare sa citeasca, iar eu citeam mult. Asa mi-am facut curaj si am decis sa particip la competitii”.

In acest fel, s-a decis anul trecut sa participe la Barmaniada. Era cat pe ce sa rateze deadline-ul de inscriere, dar si-a luat inima-n dinti si a intrat in competitie.

“Pentru aceste competitii trebuie sa te pregatesti mult, dar nu am avut timp, asa ca am preparat bauturile dupa meniu. Am avut insa un mic secret: am mers cu ingredientele mele, sirop de scortisoara, de elibahar, bitter. Eram printre putinii barmani care isi preparau ingredientele”.

La competitia de anul trecut a reusit sa obtina locul al doilea, in fata a cateva zeci de barmani din tara. O performanta importanta, avand in vedere ca la Bamaniada participa, in general, printre cei mai priceputi profesionisti din domeniu, ori cei care isi doresc cu adevarat sa evolueze, sa invete sa se comporte in public si sa interactioneze cu consumatorul.

Au urmat si alte concursuri, iar de fiecare data s-a clasat printre primii. “De fapt, nu conteaza cu adevarat cine castiga la aceste competitii, toti cei care ajung in finala sunt foarte buni. E vorba doar de stiluri diferite sau de ceea ce cauta juriul”, povesteste tanara.

Pe langa munca din bar, Kata isi petrece o mare parte din timp in bucatarie, acolo unde isi prepara propriile siropuri sau ingredinte pentru cocktail-uri.

“A venit de la sine, in timp ce lucram in bar aveam nevoie de aceste ingrediente. Nu stiam ce gust are, de exemplu, bitterul de cafea sau de portocale. Asa ca am inceput sa le prepar singura. Am inceput sa caut in carti cum sa le fac. Imi amintesc ca primul meu sirop a fost cel de rozmarin. A iesit foarte bun, si de atunci nu m-am mai oprit. Prepar siropuri din orice acum, fara retete”.

Opt giga de carti despre prepararea bauturilor si mixologie si-a descarcat pana acum, toate in limba engleza, deoarece a fost singura varianta de limba in care a gasit o resursa atat de generoasa de a invata. A studiat atat de mult pentru a-si implini visul, marturiseste ea.

“Am un vis: sa lucrez cu Marian Becke. Este unul dintre cei mai buni barmani si lucreaza intr-un bar din Londra, Nightjar, numarul trei in lume”, martusriseste Katalin Bene.

Slovacul este modelul ei profesional, iar tanara spune ca l-ar urma in orice bar din lume.

Intamplator, anul acesta a ajuns sa lucreze cot la cot cu el, pentru un eveniment privat, unde Marian Beke a fost chemat sa isi arate maiestria.

“Am lucrat cu meniul lui. Si acum am emotii, cand imi amintesc. L-am cunoscut cu o seara inainte si a doua zi am pregatit totul pentru eveniment. Atunci mi-am zis ca asta este un semn, ca sunt pe drumul cel bun”.

Katalin Bene a reusit sa se evidentieze intr-una dintre cele mai dezvoltate comunitati de barmani din tara, cea din Cluj-Napoca. In ultimii ani, foarte multi tineri s-au specializat in acest domeniu si nu intamplator au fost deschise si cateva cocktail-baruri. “Dupa parerea mea, noi suntem cei mai buni din tara. Sergiu Biris este, probabil, cel mai experimentat. El i-a invatat pe ceilalti, si se vede in stilul lor, de a lucra. Eu am invatat singura, insa tin legatura cu colegii de breasla”.

“Tot suntem departe de Londra, spre exemplu, insa am evoluat mult. Serviciile nu sunt la fel, dar asta nu depinde de noi. De obicei, patronii investesc in design. Foarte putini sunt cei care dau importanta barului. Bineinteles, trebuie sa si investesti pentru asta. Noi suntem probabil prima generatie de barmani care am invatat tehnici si stiluri, stamanim arta de a amesteca bauturile. Cei din Londra au, insa, o traditie de sute de ani. In fiecare bar se ofera o stare, nu doar o bautura, servicii impecabile, fiecare detaliu – lumina, caldura – conteaza foarte mult. Mai e putin pana ajungem si noi acolo”.

Katalin Bene lucreaza in prezent la Jaxx- Garajul cu Rock, iar acolo se simte cu adevarat intr-o familie, alaturi de colegi. Iar cu fiecare cocktail pe care il prepara simte ca ofera o bucatica din ea.

Foto: arhiva personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *