In vizor

Programul Tomata 2021, suspendat. Ministerul Agriculturii înființează un proiect pentru legume protejate. Adrian Oros: „Sprijinul va fi mai mic, dar încercăm să mergem cu programe dedicate”

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a anunțat suspendarea Programului Tomata 2021 întrucât efectele benefice ale acestui demers au fost resimțite prea puțin. În schimb, ministerul Agriculturii intenționează să demareze un alt program de susținere a „legumelor protejate”, în baza unor fonduri care se ridică la suma de 88 de milioane de euro. Astfel, noul program va avea o arie mai extinsă de acțiune, însă sumele destinate agricultorilor vor fi mai mici. 

Programul Tomata nu va mai continua și în 2021, iar sprijinul pentru cultura de tomate în spații protejate va fi sistat din acest an. Anunțul fost făcut de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a declarat că bugetul de stat nu mai poate suporta ajutorul de minimis pentru roșii.

Într-o declarație televizată, la AgroTv, ministrul de resort a susținut că va împărți cele 88 de milioane de euro dedicate programelor de minimis, însă renunță la programul ”Tomata”.

„Programul Tomata nu va continua. Prin programele de minimis, exact cum am promis tot anul trecut legumicultorilor, pentru că am fost întrebat în mod repetat ”de ce avem un program doar pentru tomate?”, va fi…acum trebuie să împărțim banii pe care îi avem, 88 de milioane, pentru că fermierii trebuie să știe și majoritatea știu, că noi avem un plafon pentru programele de minimis. Pentru anul 2021 plafonul este de 88 de milioane de euro în care trebuie să prindem toate aceste programe”, a declarat Adrian Oros, citat de agrointel.ro

Totodată, ministrul a spus că va continua să-i sprijine pe legumicultori, printr-un alt program dedicat acestora – „Legume în spații protejate”, acoperind astfel o sferă mai mare de cultivatori de legume, însă suma va trebui împărțită, deci vor primi mai puțini bani.

„Va fi pentru ”Legume în spații protejate”, nu neapărat programul Tomata. Programul Tomata s-a derulat pe o perioadă de 3 ani și jumătate pentru că anul trecut am asigurat finanțarea doar pentru prima sesiune, să zic așa, deși a fost o sumă consistentă, 40 de milioane de euro, și efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv în 4 ani de zile nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care au spus: „De ce nu facem un program de minimis pentru legume protejate?”

Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil, pe suprafață, sprijinul va fi mai mic, dar încercăm să mergem cu programe dedicate, cu măsuri dedicate din bani europeni pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Agricultorii și fermierii români au fost nevoiți să facă față unui an dezastruos în agricultură, cauzat de seceta cruntă și dublat de situația epidemiologică. 

În noiembrie 2020, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța că despăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate vor fi acordate abia din ianuarie-februarie 2021.

Din păcate, culturile calamitate se întind pe o suprafață imensă de cca 1,2 milioane de hectare la nivel național. 

CITEȘTE ȘI: Despăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate, acordate abia din februarie 2021

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *