Din oras

Program scurt la IML Cluj. Se trag obloanele la ora 14

Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj are program cu publicul numai sase ore pe zi, astfel ca daca ai fost victima unei agresiuni si ai nevoie de un certificat medico-legal nu ai nicio sansa dupa ora 14. Reprezentantii institutiei spun ca acesta este programul in toata tara, stabilit prin lege si ca vanataile nu se vindeca de pe o zi pe alta, astfel ca pacientii nu sunt vitregiti de drepturile de care trebuie sa beneficieze.

IML Cluj are program mai scurt ca alte institutii bugetare, clujenii au la dispozitie sase ore pe zi pentru a apela la serviciile Institutului. Dupa ora 14 casieria trage obloanele.

“Ni s-a spus ca s-a inchis casieria si nu mai avem unde sa achitam taxa de 40 de lei si sa revenim a doua zi”, ne-a semnalat un tanar care a fost victima unui accident rutier.
“Se mai vad urmele bataii? Orarul nostru este de la 8 la 14, numai in acest interval eliberam certificatele. Avem medic pana la 8 seara, nu elibereaza certificatele, dar face consultatii si consemneaza ranile, sa puteti scoate certificatul dupa aceea. Aveti nevoie de buletin, un timbru fiscal de un leu si taxa de 40 de lei”, ne-a informat un angajat IML ca pe potentiali pacienti.

Conducerea IML Cluj aduce asigurari ca se respecta programul impus de lege si ca prin acesta pacientii nu sunt prejudiciati in niciun fel.

“Conform programului stabilit de lege medicii legisti lucreaza sase ore, de la 8 la 14, asa este in toata tara. In plus, noi la Cluj eliberam certificatele pe loc, desi legea spune in termen de sapte zile, dar nu vrem sa ii punem pe oameni pe drumuri. Oricum ranile se pot consemna la urgente, la medicul de familie, iar victima poate aduce acte doveditoare valabile pentru perioada de timp in care nu a putut ajunge la IML. De exemplu daca leziunile se produc vineri, isi scoate o adeverinta de la medic si vine luni la medicina legala si nu este nicio problema. O vanataie nu dispare intr-o zi, iar noi eliberam certificatele pe loc, daca nu e nevoie de alte investigatii. Ii inteleg si pe oameni, ca sunt in suferinta si ar vrea sa rezolve cat mai repede problema, dar legea le pune la dispozitie 30 de zile de la producerea leziunii solicitarea unui certificat”, a explicat directorul IML Cluj, Marius Vartic.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *