In vizor

Profesorii din Dej, taiati de la transport

Au carte, insa n-au parte. Mai multi dascali care fac naveta din Cluj-Napoca la Dej nu si-au mai primit deconturile pentru transport de o jumatate de an. In vreme ce municipalitatea din Dej spune ca platile pentru transport pot fi achitate si de catre scoli, Inspectoratul Scolar al Judetului Cluj arata ca dascalii nu pot fi cuprinsi in buget pana la urmatoarea rectificare bugetara. Sindicalistii au facut numeroase sesizari, inclusiv la Guvern.

S.B. e profesoara de Biologie in doua scoli din Dej. Ea face zilnic naveta 60 de kilometri ca sa ajunga la Grupul Scolar “Constantin Brancusi” ori la Liceul Tehnologic Somes din Dej, unde tine ore. Din noiembrie, insa, nu i s-au mai decontat banii pentru abonament la niciuna din scoli.

“Este absolut revoltator ce se intampla. Nu mai primim decontul navetei din luna noiembrie. (…) Si in cazul nostru exista o lege pentru decontarea cheltuielilor de transport. De ce sa ajungem sa ne umilim permanent pentru acesti bani, sa tot cersim drepturile noastre de ani de zile. Niciodata nu am primit decat decontarea partiala a abonamentului si s-au facut uitate cateva luni, am acceptat, dar ceea ce se intampla acum este de neacceptat. Am avut rabdare suficienta , dar acum e vorba de cateva sute de lei. La salarii mizerabile de 1000 lei, nu ne putem permite ca aceste sume le donam Primariei sau scolii. (…) Nu se poate sub nici o forma sa donam drepturile noastre Primariei Dej, mai ales ca din noiembrie nu am primit nici un ban”, a scris S.B. intr-o intrebare formulate primarului din Dej.

In total, femeia are de recuperat 936 de lei, banii de decont pe 6 luni, la un salariu de 1.000 de lei pe luna.

“Abonamentul e de 156 de lei pe luna, insa nu vreau sa fac scandal”, a continuat femeia care a refuzat sa-si dea numele de teama represaliilor de la scoala.

In sesizarea facuta de catre primar, femeia sustine ca la ambele scoli primeste acelasi raspuns: “la Somes doamna contabila imi raspunde “nu sunt prinse in buget aceste tipuri de cheltuieli”, iar la Brancusi:”nu intelegeti, trebuie sa achitam cheltuielile de intretinere prima data, asa e legea”

Primarul din Dej: “Au fost ceva probleme”

Contactat telefonic, primarul din Dej, Costan Morar spune ca “au fost ceva probleme cu decontul”.

“Noi le-am platit scolilor utilitatile”, a explicat primarul din Dej, Costan Morar.

Edilul a promis sa vina cu explicatii in detaliu, cu atat mai mult cu cat profesoara de Biologie se afla in aceeasi situatie cu alti 10 dascali.

Liderul de sindicat din zona, Emilia Muresan, sustine ca in repetate randuri Sindicatul a facut solicitari si memorii pentru deconturi.

“Am facut memorii si pentru scoala din Chiuiesti. Doamna nu este in sindicat, insa ni s-a promis ca situatia se va remedia prin Ordonanta de Urgenta”, a spus Emilia Muresan, reprezentanta a profesorilor din zona Dej in Sindicatul Liber pentru Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC).

In Legea Educatiei Nationale este stipulat ca Primariile trebuie sa deconteze naveta profesorilor. Insa, potrivit detaliilor modificate la inceput de an, prin Ordonanta de Guvern, si scolile pot plati deconturile, in cazul in care municipalitatile nu-si permit.

ISJ Cluj arata ca institutia inca nu poate face deconturile, pana la rectificarea bugetara.

“A aparut in ianuarie o propunere in acest sens, care insa nu poate intra pe buget decat din anul viitor. In momentul in care primariile nu-si platesc deconturile pot sa intervina scolile, insa nu inainte de rectificarea bugetara. 90% din Primarii isi platesc aceste deconturi, insa aici discutam de prioritati. Nu cred ca e o problema la Dej sa nu poata plati deconturi in valoare de 1.000 de lei”, a spus seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Reprezentantii SLIPC Cluj au spus ca nu au fost informati despre intarzierile deconturilor profesorilor navetisti din Dej. Cel mai optimist, dascalii care fac naveta din Cluj-Napoca la Dej isi vor vedea banii de transport de abia peste doua luni.

UPDATE: Primaria din Dej arata ca deconturile vor fi platite pana la finalul acestei luni. 

„In ceea ce priveste cheltuielile aferente transportului cadruelor didactice din alte localitati, pana la aceasta data, au fost achitate sumele aferente deconturilor depuse si aprobate. Pentru deconturile depuse ulterior urmeaza sa fie depusa plata pana la finalul lunii mai”, au aratat reprezentantii Primariei Dej. 

Foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *