In vizor

Profesorii din Dej, taiati de la transport

Scris de 154

Au carte, insa n-au parte. Mai multi dascali care fac naveta din Cluj-Napoca la Dej nu si-au mai primit deconturile pentru transport de o jumatate de an. In vreme ce municipalitatea din Dej spune ca platile pentru transport pot fi achitate si de catre scoli, Inspectoratul Scolar al Judetului Cluj arata ca dascalii nu pot fi cuprinsi in buget pana la urmatoarea rectificare bugetara. Sindicalistii au facut numeroase sesizari, inclusiv la Guvern.

S.B. e profesoara de Biologie in doua scoli din Dej. Ea face zilnic naveta 60 de kilometri ca sa ajunga la Grupul Scolar “Constantin Brancusi” ori la Liceul Tehnologic Somes din Dej, unde tine ore. Din noiembrie, insa, nu i s-au mai decontat banii pentru abonament la niciuna din scoli.

“Este absolut revoltator ce se intampla. Nu mai primim decontul navetei din luna noiembrie. (…) Si in cazul nostru exista o lege pentru decontarea cheltuielilor de transport. De ce sa ajungem sa ne umilim permanent pentru acesti bani, sa tot cersim drepturile noastre de ani de zile. Niciodata nu am primit decat decontarea partiala a abonamentului si s-au facut uitate cateva luni, am acceptat, dar ceea ce se intampla acum este de neacceptat. Am avut rabdare suficienta , dar acum e vorba de cateva sute de lei. La salarii mizerabile de 1000 lei, nu ne putem permite ca aceste sume le donam Primariei sau scolii. (…) Nu se poate sub nici o forma sa donam drepturile noastre Primariei Dej, mai ales ca din noiembrie nu am primit nici un ban”, a scris S.B. intr-o intrebare formulate primarului din Dej.

In total, femeia are de recuperat 936 de lei, banii de decont pe 6 luni, la un salariu de 1.000 de lei pe luna.

“Abonamentul e de 156 de lei pe luna, insa nu vreau sa fac scandal”, a continuat femeia care a refuzat sa-si dea numele de teama represaliilor de la scoala.

In sesizarea facuta de catre primar, femeia sustine ca la ambele scoli primeste acelasi raspuns: “la Somes doamna contabila imi raspunde “nu sunt prinse in buget aceste tipuri de cheltuieli”, iar la Brancusi:”nu intelegeti, trebuie sa achitam cheltuielile de intretinere prima data, asa e legea”

Primarul din Dej: “Au fost ceva probleme”

Contactat telefonic, primarul din Dej, Costan Morar spune ca “au fost ceva probleme cu decontul”.

“Noi le-am platit scolilor utilitatile”, a explicat primarul din Dej, Costan Morar.

Edilul a promis sa vina cu explicatii in detaliu, cu atat mai mult cu cat profesoara de Biologie se afla in aceeasi situatie cu alti 10 dascali.

Liderul de sindicat din zona, Emilia Muresan, sustine ca in repetate randuri Sindicatul a facut solicitari si memorii pentru deconturi.

“Am facut memorii si pentru scoala din Chiuiesti. Doamna nu este in sindicat, insa ni s-a promis ca situatia se va remedia prin Ordonanta de Urgenta”, a spus Emilia Muresan, reprezentanta a profesorilor din zona Dej in Sindicatul Liber pentru Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC).

In Legea Educatiei Nationale este stipulat ca Primariile trebuie sa deconteze naveta profesorilor. Insa, potrivit detaliilor modificate la inceput de an, prin Ordonanta de Guvern, si scolile pot plati deconturile, in cazul in care municipalitatile nu-si permit.

ISJ Cluj arata ca institutia inca nu poate face deconturile, pana la rectificarea bugetara.

“A aparut in ianuarie o propunere in acest sens, care insa nu poate intra pe buget decat din anul viitor. In momentul in care primariile nu-si platesc deconturile pot sa intervina scolile, insa nu inainte de rectificarea bugetara. 90% din Primarii isi platesc aceste deconturi, insa aici discutam de prioritati. Nu cred ca e o problema la Dej sa nu poata plati deconturi in valoare de 1.000 de lei”, a spus seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Reprezentantii SLIPC Cluj au spus ca nu au fost informati despre intarzierile deconturilor profesorilor navetisti din Dej. Cel mai optimist, dascalii care fac naveta din Cluj-Napoca la Dej isi vor vedea banii de transport de abia peste doua luni.

UPDATE: Primaria din Dej arata ca deconturile vor fi platite pana la finalul acestei luni. 

“In ceea ce priveste cheltuielile aferente transportului cadruelor didactice din alte localitati, pana la aceasta data, au fost achitate sumele aferente deconturilor depuse si aprobate. Pentru deconturile depuse ulterior urmeaza sa fie depusa plata pana la finalul lunii mai”, au aratat reprezentantii Primariei Dej. 

Foto: stiridecluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 22 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 23 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 1 day Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 1 day PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 1 day Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 1 day Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 1 day Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 1 day Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 1 day In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 1 day Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 1 day Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 1 day In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 1 day Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE