Sanatate

Procentajul grasimii din corp (PGC)

In timp de Indexul masei corporale (IMC) asociaza greutatea corpului cu inaltimea, nu este totusi o modalitate de nadejde de masurare a masei corpului. Oamenii musculosi pot avea un IMC mai mare, dar acest lucru nu inseamna ca sunt obezi. Nu faptul ca sunt suprapondereali este problema, ci ca sunt plini de grasimi. Stabilirea procentajului de grasimi din corp (PGC) va va ajuta sa faceti diferenta intre grasimile in exces si un corp bine facut.

 

Procentajul de grasimi in corp. Greutatea corpului este alcatuita dintr-un numar de constituienti care includ apa, muschii, oasele si grasimile. Partile corpului care nu sunt grasimi alcatuiesc asa-numitul compartiment /sistem musculos al corpului. Acesta alcatuieste intre 80-85 % din masa corpului unui individ sanatos. Grasimea corpului este descrisa uneori ca masa de grasimi, desi este stabila la unele persoane, poate fi supusa unor mari fluctuatii la altii. PGC poate fi calculate prin masuratori de la grosimea pielii la diferite parti ale corpului, cu un aparat de masurare a diametrelor denumit calipers. Evaluarile sunt valabile mai ales in momentele de sport si recreere.

 

Aveti nevoie de o verificare medicala facuta de doctorul dvs., pentru a va afla procentajul grasimilor din corp.
Daca va situati deasupra valorilor recomandate, cu cat PGC-ul dvs. este mai mare, cu atat sunteti mai expusi riscului aparitiei bolilor cronice, asociate excesului de grasimi, cum ar fi bolile de inima, diabetul, hipertensiunea, cancerul si artrita.

 

Grasimi si muschi. Este important sa va amintiti ca imbunatatirile aduse compozitiei corpului pot duce la schimbari nesemnificative de greutate. Un individ care pierde grasimi, putin cate putin, nu va vedea prea multe schimbari, daca el sau ea dezvolta musculatura prin exercitii fizice. Muschii sunt mai densi decat grasimile, astfel ca orice crestere a masei musculare va anula orice scadere in greutate, la care cineva  s-ar putea astepta de pe urma reducerii grasimilor. In ciuda transformarilor in greutate, aceasta schimbare a compozitiei corpului va avea efecte benefice asupra sanatatii si formei corpului.

 

Grasimea in functie de sex. Unor oameni le este mai usor sa piarda din greutate, decat altora si o observatie frecventa este aceea ca barbatilor le este mai usor sa piarda din greutate decat femeilor. Barbatii tind, de asemenea, sa piarda din greutate din zonele problema – piept, abdomen – in timp ce femeilor le este greu sa piarda din greutate din zonele de unde tind sa acumuleze grasimi – soldurile si fesele.

 

De ce? Pana acum, motivele acestor diferente au fost necunoscute. Oamenii de stiinta au descoperit insa diferente majore intre grasimea barbateasca si cea femeiasca, care au implicatii importante, nu doar pentru scaderea in greutate, ci si pentru sanatate.

 

Iata aceste diferente majore:
Grasimea barbateasca. Diferentele dintre grasimile sexelor par sa aiba legatura cu distributia lor. Grasimile pe care barbatii le depoziteaza in jurul pieptului si al abdomenului – grasimea abdominala – este un surplus, iar corpul este mai mult decat bucuros sa scape de el, majoritatea barbatilor pierzand usor din greutate.

 

Grasimea femeiasca. Grasimile pe care femeile le depoziteaza in jurul soldurilor, coapselor si feselor – grasimi gluteale – au o functie importanta, ca rezerva de energie in timpul sarcinii si alaptarii. Datorita acestui rol in reproducere, grasimile gluteale sunt rezistente la curele de slabire, de aceea le e atat de greu femeilor sa piarda din greutate. Femeile care au incercat in zadar sa piarda din greutate in trecut se pot linisti cu faptul ca acest lucru se datoreaza feminitatii si nu este un esec personal.

 

Distributia grasimilor si sanatatea. Distributia grasimilor nu numai ca pare sa determine viteza cu care se pierde din greutate, dar si efectul acestora asupra sanatatii. Se stie de mult ca obezitatea creste riscul aparitiei unor boli grave si al mortii premature. Este interesant, dar grasimea abdominala este factorul de risc in acest caz, in timp ce grasimea gluteala pare sa aiba efecte nesemnificative asupra sanatatii. Astfel ca, desi barbatii slabesc mai usor de cat femeile, riscul caruia ii fac fata datorita surplusului de kilograme este considerabil mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *