Din oras

Procedurile pentru situatii de urgenta elaborate la Cluj ar putea fi implementate la nivel national

Prefectul Clujului Gheorghe Vuscan spune ca la nivelul judetului exista proceduri foarte bine puse la punct pentru 19 situatii de urgenta, proceduri elaborate dupa tragedia din Muntii Apuseni din luna ianuarie. Mai mult decat atat, prefectul spune ca procedurile elaborate la Cluj ar putea fi implementate la nivel national.

“Imediat dupa accident am reluat tot ce inseamna procedura, sunt 19 situatii de urgenta cu proceduri specifice, inclusiv cu accident aviatic, alunecari de teren sau alte tipuri de catastrofe. Sunt 19 asemenea situatii speciale si stim fiecare structura in ce mod si cum se implica sau ce responsabilitati are pentru a interveni intr-o asemenea situatie. Am convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta prima data sa solicitam fiecarei structuri, cele care sunt in comitet, sau care nu sunt, ne-au dat raspuns cum se implica pentru fecare dintre tipurile de situatii de urgenta. Fiecare si-a prezentat propria procedura, noi toate acestea le-am pus laolalta si am facut un set de proceduri, nu mai este asa ceva la nivel national, in legatura cu tot ce inseamna interventia autoritatilor in situatii de urgenta”, a explicat pentru Ziar de Cluj prefectul Gheorghe Vuscan.

Acesta a spus ca a fost un proces anevoios si de durata, dar s-a finalizat in vara acestui an, astfel incat acum fiecare institutie stie ce responsabilitati si ce atributii are in toate cele 19 situatii de urgenta posibile, chiar daca probabilitatea unora este foarte mica in zona Clujului.

“Le-am dat pe CD la fiecare din aceste institutii, le-au studiat, ne-am intalnit din nou in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si si-au spus observatiile. Avem varianta finala, fiecare institutie are un pachet de CD-uri cu toate tipurile de situatii de urgenta si cu toata procedura pentru fiecare tip de situatii de urgenta. Mai mult am cooptat in Comitetul Judetean, asa cum ne-am propus atunci si pe radio amatori, invitati pentru ca legea nu ne permite sa ii cooptam cu drepturi depline. I-am cooptat cu drepturi depline de data aceasta doua structuri de salvamont si pe cei de la off-road care au fost prezenti si la situatia din Muntii Apuseni. Domnul ministru Arafat ne-a spus sa le trimitem si lor procedurile elaborate de noi pentru a le prelua si a le distribui ca si proceduri la nivel national. E bine sa fie o procedura la nivel national, unitara din acest punct de vedere. Le-am transmis colegilor la ISU sa pregateasca un asemenea set sa ii trimitem domnului ministru Arafat”, a mai spus Vuscan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *