In vizor

PRIVATOCID: Cum distruge Guvernul PSD-PNL Persoanele Fizice Autorizate. Ai PFA? Nu mai merită să-l mai ții din 2024. Se poate trece pe SRL cu impozit pe profit sau microîntreprindere

Modificările fiscale pe care le-a pregătit Coaliția PSD-PNL pe zona persoanelor fizice autorizate (PFA) sunt substanțiale. Practic, nu mai este atractiv să lucrezi astfel.

  • Conform drafturilor documentelor azvârlite pe piață, cei care au PFA vor trebui să plătească CASS la total venituri, adică nu mai e plafonat. Cu alte cuvinte 10% din tot, la fel ca la impozitul pe venit. La CAS se introduce un nou plafon la 36 salarii minime pe lângă cele de 12 și 24.
  • Prin CASS la venitul net practic semai introduce încă o taxare de 10% pe lângă impozitul de acum de 10% + CAS 25% (chiar dacă e la plafon). Nu mai face rentabilă PFA în aceste condiții.
Practic guvernarea îi împinge pe românii întreprinzători să-și creeeze microintreprinderi. De acolo vin alte manevre de jaf la drumul mare al venitului celor care mai muncesc:obligația de a avea administrator (poate fi chiar el) angajat cu minimumpe economie, imposibilitatea deconturilor pe cheltuielile cu sediul șamd. Când e de scos bani de la românii care muncesc politicienii sunt extrem de inventivi. Doar au nevoie de bani pentru a mitui salarial armata de angajați lastat, pentru a-și cumpăra liniștea justiției prin pensii și salarii speciale, pentru a-și susține pilele, cuoștințele, relații și curvele (indiferent de sex) în pâinea banului public.
În România numai cine mai e prost, muncește. Deștepții intră la muncă cu gura în politică sau se angajează la stat. Stat degeaba.

Analistul financiar Adrian Negrescu,a declarat, pentru RFI.ro, că ”asistăm la un adevărat măcel fiscal, în care victimele de serviciu sunt microîntreprinderile și oamenii care au curajul și tupeul, între ghilimele, de a face tranzacții imobiliare, de a-și cumpăra o casă, pentru că acolo vedem niște surprize neplăcute

Crește taxa pe tranzacțiile imobiliare la 5% din valoarea acesteia, asta pe lângă TVA-ul datorat statului, care crește de la 5% la 9%. Practic, tăiem orice șansă pentru românii de rând de a-și cumpăra o casă mai ieftină, un apartament cu două camere. Legat de microîntreprinderi, din păcate, se anunță vremuri extrem de dure, pentru că din cele 600.000 de microîntreprinderi din România, cred că mai mult de 60% vor fi nevoite să treacă la impozitul pe profit, iar asta va însemna o lovitură puternică pentru bruma de afaceri pe care acești oameni încearcă s-o dezvolte în România”.

În opinia sa, ”sunt măsuri de disperare fiscală, pentru că nu au nici o justificare economică în momentul de față, au doar rolul de a aduna mai mulți bani la buget, rapid, acum și fără nici un fel de predictibilitate, să le dai oamenilor de afaceri un răgaz de șase luni, așa cum spune Codul Fiscal, pentru a-și așeza afacerile, în așa fel încât să poată plăti aceste taxe. Mă aștept ca ritmul de neîncasare a statului din taxe și impozite să crească în perioada următoare, altfel spus economia subterană, evaziunea fiscală, să atingă noi culmi în România”.