In vizor

PE MINE M-AŢI OMORÂT, DAR CU PFA-UL CE-AŢI AVUT? Românii care desfășoară activități independente, cei mai expuși riscului de sărăcie din toată UE

Aproape un sfert din toți cei care desfășoară activități independente din UE cu vârsta de peste 18 ani sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, iar cea mai gravă situație se înregistrează în cazul persoanelor fizice autorizate din România, Portugalia și Estonia, potrivit datelor Eurostat pentru 2021, transmite publicația croată JUTARNJI LIST, citată de Rador. Situația din România este deosebit de proastă, deoarece datele arată că peste 70 la sută dintre cei care desfășoară activități independente sunt expuși riscului de sărăcie. În Portugalia, procentul este de 32,4 %, iar în Estonia de 32,2 %. Sunt și țări în care riscul de sărăcie al activităților independente a scăzut, cum ar fi Ungaria și Irlanda, unde procentul a scăzut cu 3,2 % și, respectiv, 3,7 % comparativ cu anul precedent.

Eurostat indică faptul că până la 23,6% dintre europenii care desfășoară activități independente se află în risc de sărăcie.

Persoanele care desfășoară activități independente sunt singura categorie de profesii din UE care a cunoscut o înrăutățire a situației anului trecut (2021) față de anul precedent (2020), adică riscul de sărăcie a crescut cu un punct procentual, deși în aceeași perioadă, riscul de sărăcie în rândul șomerilor, pensionarilor și al salariaților a scăzut cu între 0,3 și 1,6 la sută, mai ales în rândul primilor. Datele pentru Croația, cel puțin când vine vorba de statistici, arată că cei care desfășoară activități independente încă rezistă – aproximativ 17 la sută dintre ei sunt expuși riscului de sărăcie, ceea ce este puțin mai mult decât în anul precedent.