In vizor

Prioritățile Primăriei Cluj-Napoca la începutul noului an școlar: studii de fezabilitate, licitații, străzi tranformate în șantiere. Și școli cu toalete în curte

Noul an școlar începe luni, 09 septembrie 2019, cu aceleași probleme vechi: 1.180 de şcoli cu grupuri sanitare necorespunzătoare funcționau încă în martie 2019 la nivel național, conform unui raport al Ministerului Educației Naționale. Din cele 1.180 de școli cu toalete în curte, 23 de unități de învățământ improvizat se regăsesc în Cluj. Printre prioritățile Primăriei Cluj-Napoca pentru anii 2018 și 2019, educația, construcția de noi creșe și grădinițe, condițiile de studiu ale elevilor – toate acestea au fost plasate pe ultimele locuri, la coada clasamentului, fiind surclasate de studii de fezabilitate și licitații pentru realizarea trenului metropolitan, a metroului, pentru modernizarea podurilor sau pentru lărgirea străzii Borhanci și transformarea străzilor în șantiere.

Evident, nici una dintre aceste priorități nu reprezintă cu adevărat o prioritate în raport cu educația, aflată undeva la finalului acestui top. Nici metroul, nici centura metropolitană, nici strada Borhanci, nici unul din aceste proiecte nu s-a urnit din loc, chit că vor fi cu adevărat prioritare peste încă 10 ani. Și totuși, educația a fost voit uitată, an de an, situânduse undeva jos, la coada clasamentului. 

Potrivit unui raport publicat anul trecut, în județul Cluj figurau 23 de școli cu toaletă în curte. Între timp însă, situația s-a schimbat prea puțin. Conform unui informări date publicității de Direcția de Sănătate Publică Cluj, o școală pentru clasele 1-IV, precum și grădinița dintr-un sat din județul Cluj deși nu au primit autorizațiile necesare de funcționare își vor începe activitatea pedagogică în condiții greu de descris. În plus, aproape 80 de unități de învățământ din județul Cluj nu sunt autorizate pentru noul an școlar. 

CITEȘTE ȘI: Grădinițe cu toalete turcești și condiții improprii pentru studiu. Încă un an școlar îi prinde pe clujeni nepregătiți

În Cluj, un număr de 23 de școli au toaletă în curte

DSP Cluj a informat că în județul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentând unități școlare sau structuri ale acestora, din care 7 în mediul urban și 69 în mediul rural, dintr-un total de 630 existente în județ. 

Culmea, sunt aceleași 76 de unități de învățământ de anul trecut, conform unei informări din 8 spetembrie 2018: nu s-a schimbat nimic. 

CITEȘTE ȘI: Aproape 80 de instituţii de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară

Cu toate acestea, elevii vor merge începând de luni la şcoală ca şi cum aşa ar fi normal. 

Să nu mai spunem că mai mult de jumătate din școlile românești încep anul fără autorizație la incendiu. 

Astfel, din peste 26 de mii de clădiri în care elevii învaţă, doar 3.300 au autorizaţie de securitate la incendiu. Iar Clujul nu este o excepție. Anul trecut, în Cluj, din cele 630 de unităţi şcolare, doar 58 de obiective şcolare au obținut autorizaţie de securitate la incendiu. Din păcate, situația s a schimbat prea puțin.

CITEȘTE ȘI: Lasă-i să ardă! Din 630 de unități școlare, doar 58 au autorizație de securitate la incendiu

Ce condiții oferim elevilor pentru a ridica ulterior și pretenții referitoare la rezultatele educației? De bună seamă, rezultatele sunt pe măsura investiției.  

Că tot veni vorba de investiții.

Haideți să vedem caare au fost prioritățile Primăriei Cluj-Napoca pentru anii 2019 și 2018 și ce loc ocupă educația în acest top.

Redăm lista priorităților așa cum au fost ele anunțate la începutul anului de către primarul emil Boc.

Aflat la o emisiune radio in data de 04.01.2019, primarul Emil Boc a vorbit printre altele si despre proiectele importante pentru anul 2019:

– taxele si impozitele locale (se ajusteaza cu inflatia de +1.3%).

– supraimpozitarea de 500% a cladirilor deteriorare ramane in vigoare.
– bugetul local pierde din nou 28 milioane euro. Bugetul local se va vota doar dupa 45 zile (estimare – prin martie) de la adoptarea bugetului national care inca nu a intrat in Parlament.
– summit la Cluj Napoca pe tema Startup-uri si dezvoltare economica si de asemenea Sedinta a Comitetului European a Regiunilor.
– cresterea calitatii serviciilor publice locale.

– Centura Metropolitana – Daca nu sunt intarzieri, SF-ul se va termina in noiembrie-decembrie 2019. 
– Trenul Metropolitan si Metrou – s-a realizat asocierea cu primaria Gilau, Floresti, Baciu, Apahida, Bontida, Jucu.  
– Pasajul Marasti si Pasajul Taietura Turcului  

– PUZ cartier nou Sopor  
– Largire strada Borhanci si cartier nou in Borhanci (75 ha) 
– Largire str. Buna Ziua  
– Cartierul Lomb 
– Proiectul de pe Valea Garbaului 
– Parkinguri. 4 parkinguri in lucru. 6 parkinguri sunt in pregatire. Nici un parking gata.

– Parcuri – parcul Feroviarilor, parcul Tineretului, parcul Între Lacuri. 

– Poduri: Portelanului, Garibaldi, Locomotivei, Fabricii, Oașului. 

– Tot soiul de proiecte, semnate, in derulare, in curs de semnare, pe bani europeni, din banii bugetului local etc.

Crese – sunt 4 crese in lucru (Donath – in intarziere, trebuia sa fie finalizata in 2018, doua in Manastur pe Grigore Alexandrescu si pe Meziad, una in Buna Ziua pe strada Stefan Luchian). 

Pe ultimul loc poate fi regăsită și tema creșelor. Mai mult despre educație si unități de invatamant, Emil Boc nu a suflat o vorbă. 

Detalii despre prioritățile pe anul 2019 găsiti aici. 

Haideti să vedem care a fost situația invatamantului clujean, din punct de vedere al infrastructurii, și in anul 2018.

22 de prioritati pentru 2018 ale Primariei Cluj-Napoca

1. Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.
2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida).
3.  Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.
4. Demararea procedurii de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.
5. Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.
6. Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. 

7. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

8. Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.

9. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.
10. Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene. 

Și în anul 2018, dacă veți citi cu atenție, veți observa că tema creșelor și a educației se situează la final. Cele două creșe se tot construiesc, iar și în acest an, peste 1000 de copii nu au avut locuri in cresele de stat din Cluj.

CITEȘTE ȘI: Părinții sunt disperați! 962 de copii respinși de creșe, Emil Boc ABEREAZĂ și promite 430 de locuri noi până în 2021

Situația a devenit gravă încă din vara anului trecut, dar Emil Boc a continuat să construiască cele două creșe, după ce vor fi fost realizate studiile de fezabilitate și prefezabilitate pentru niște himere: trenul metropolitan, metrou, centură metropolitană. 

De altfel, prioritățile din 2019 sunt luate cu copy paste din anul 2018. Și la anul, probabil, va fi la fel. 

Cât privește infrastructura unităților de învățământ, ei bine, aceasta nu reprezintă o prioritate nici pentru Emil Boc, nici pentru Alin Tișe, președintele CJ Cluj, nici pentru Prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș.

În schimb, că tot începe anul școlar, Primăria Cluj-Napoca trimite comunicate de presă prin care aduce la cunoștința publicului că a investiti în modernizarea și igienizarea scolilor aproape 9 milioane de lei. 

„Am făcut lucrări de reparaţii, tâmplărie, am reparat instalaţiile sanitare, instalaţiile electrice, şlefuit parchetul, lăcuit, s-au schimbat bănci acolo unde situaţia a impus-o, s-au făcut zugrăveli, astfel încât anul şcolar să poate începe în condiţii civilizate pentru copii”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local, cuminte, unde nu este deranjat de intrbări incomode. 

Bani pentru cârpeală. Altfel, scolile au rămas cu aceleasi toalete turcesti in curte, fără aviz sanitar, fără autorizatie la incendiu. 

De fiecare dată când începe anul școlar, adică an de an, autoritățile se întrec în promisiuni. Cu toate acestea, continuă să lipsească autorizații fie de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, fie de la Direcția de Sănătate Publică. Dar școlile continuă să funcționeze, să primească elevi pentru a-i educa. La primul incendiu care va izbucni se va constata, cu siguranță, că nu au fost respectate condițiile minime privind securitatea elevilor. Și totul va continua la nesfârșit, fără urme de schimbare. 

Din păcate, educația rămâne neschimbată. Învățământul și condițiile de studiu încap și ele, undeva la coada clasamentului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *