In vizor

ABERANT: Noul Regulament al Companiei de Transport Public discreditează cetățenii și instituie Poliția Mirosului Urât. Cum vor vota consilierii locali?

În imagine: Emil Boc îi explică lui George Buhnici cum să își achiziționeze un bilet electronic în mijlocul de transport public. Conform Regulamentului CTP, confirmarea titlului electronic de călătorie trebuie obținută înainte de urcarea în mijlocul de transport public. Captură: youtube.com, „De ce merge Clujul?”, un material cu caracter publicitar realizat de George Buhnici la comanda municipalității clujene.

În curând, controlorii CTP vor trebui să stabilească și calitatea mirosurilor din transportul public. Nu e o invenție nouă, fiind vorba de o obsesie mai veche a edilului clujean de a updata noul regulament privind transportul public în comun. Mai grav pare a fi faptul că până și beneficiarii plătitori de bilete și titluri de călătorie sau abonamente de hârtie, adică călătorii, sunt discreditați.

CITEȘTE ȘIBoc nu mai știe ce penibilități să inventeze: Se înființează Poliția Mirosului în Mijloacele de Transport în Comun

Ce înseamnă, de fapt, a discredita?

Pe-nțelesul consilierilor locali, care vor trebui să voteze această aberație, dar și a altor slujbași din administrația locală, termenul „dis-credita” semnifică lipsa de încredere față de alteritate, adică față de celălalt. În acest caz, ne-acordarea încrederii călătorului. Lipsirea acestuia de credibilitate și desconsiderarea sa.

Ce ne permite să spunem acest lucru?

Bunăoară, spre deosebire de Emil Boc, cetățeanul care-și trimite liniștit sms-ul pentru achiziționarea unui titlu de călătorie electronic din mijocul de transport public, ceilalți cetățeni sunt obligați, prin acest nou regulament, să se asigure că au confirmarea călătoriei înainte de a urca in mijlocul de transport public. 

Exemplu: să presupunem că cetățeanul Emil Boc stă în stația – așteptând busul – Constantin Prezan (Arte Plastice) să zicem, pentru a se deplasa spre stația Regionala CFR unde va inspecta din mijlocul de transport public starea dezastruasă a benzii dedicate, plină de gropi și hârtoape, cu niște stâlpișori montați aiurea. 

Cetățeanul Emil Boc, ca un cetățean onest, își achiziționează în prealabil un bilet pentru linia 6.

Știți cum se întâmplă la noi? Linia 6 întârzie, trec două autobuze, linia 30 și 7, pe care cetățeanul le lasă să treacă, doar are titlu de călătorie achiziționat dinainte pentru linia 6. Sătul de așteptare, cetățeanul nostru urcă într-un bus cu nr 47 care, într-adevăr îl va duce la destinație. Dar, din nefericire, are titlu achiziționat în prealabil pentru linia 6. Evident, pentru că are un nume atât de frumos și răsunător, controlorii CtP, numiți mai nou și „Miliția Mirosului Urât”, nu-l vor amenda, dar pe un alt cetățean, care nu are leafa lui Emil Boc, și nici parfumuri atât de scumpe, îl vor amenda și pentru miros, și pentru că și-a achiziționat un titlu de călătorie electronic pentru o altă linie.

Despre asta e vorba: de ce trebuie să-ti cumperi dinainte un titlu de călătorie electronic, fiind nevoit să aștepti un anume bus, și nu poți urca in mijlocul de transport public, iar numai dupa sa ti cumperi un bilet electronic?

Răspunsul nostru e simplu: pentru că milițienii mirosului urât sunt setați pe cât mai multe amenzi ( o „normă” zilnică de îndeplinit – iar pe asta n-am auzit-o doar de la un singur militian al mirosului, ci de la o sumedenie de controlori). 

Revenind la noul regulament:

Conform noului regulament, călătorii care poartă haine murdare sau urât mirositoare și urcă în mijloacele de transport în comun vor fi sancționați cu amendă între 100 și 200 lei. De asemenea, o atititudine jignitoare sau insutătoare la adresa șoferilor sau controlorilor se poate sancționa cu o amendă între 300 și 400 lei. 

Regulamentul poate fi consultat aici.

Din păcate, dacă veți citi cu atenție, printre rânduri, acest pseudo-regulament, veți constata o discreditare deplină a călătorului. Prin aplicarea noului regulament, dacă acesta nu va fi amendat și îmbunătățit de consilierii locali, folosirea transportului public este descurajată.

Din păcate, are prea puțin în comun cu noțiunea de „civilizație”. 

Considerând că avem un număr mare de călători ale căror călătorii sunt subvenționate de la bugetul local, din bani publici, ai clujenilor, doar o mică parte a acestor călători își plătesc cu adevărat „titlul de călătorie”. 

Din păcate, chiar ei sunt cei care se fac pasibili de amenzi și sancțiuni. De la cine vor scoate bani din amenzi controlorii CTP dacă nu de la tinerii IT-iști, de la cei care muncesc în multinaționale, care vor fi oricând mai vulnerabili la confruntarea cu un militian CTP, decât călătorii cu adevărat agresivi.

Bunăoară, dacă milițienii mirosului urat vor bântui zilnic pe câteva linii de autobuz, precum 5 și 8, aici călătorii ar putea fi amendați zilnic. 

Dar să vedeți, liniile centrale ale transportului public vor fi oricând de preferat. 

Mai multe despre acest psudo-regulament nici n-ar fi de spus.

Să vedem cum vor vota consilierii locali: ca de obicei, în unanimitate, sau își vor pune la contribuție capacitatea intelectuală pentru a corecta această aberație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *