De cartier

„Primul perete legal” pentru grafitti din Cluj e amplasat sub un pod măcinat de infiltrații, frecventat de „consumatori”, mâzgălit cu imagini ilegale și imorale

În anul 2021, primarul Clujului ”smart” se laudă pe pagina sa de Facebook cu inaugurarea primului „perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, un proiect propus în cadrul procesului de bugetare participativă din anul 2019.

”Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale”, inițiativa de acum 2 ani, solicita amenajarea, cu 2000 de euro, „a unui așa numit «legal wall», un perete pus la dispoziție de către Primărie, pe care doritorii pot să picteze legal”. Inițiatorii cereau amenajări care presupuneau costuri scăzute de implementare: „iluminat perete, amplasare panou regulament, bănci, 1 sau 2 schele mobile pentru a putea fi pictate și zonele superioare, pubele pentru depozitarea recipientelor de vopsea folosite”.

A fost nevoie de 2 ani de zile pentru ca această maiestuoasă lucrare să fie pusă în operă de către Primăria Cluj-Napoca, să devină realitate pe teren, drept pentru care Emil Boc s-a și împăunat cu ea, pe pagina sa de socializare electorală:

„Primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca

Un nou proiect din cadrul procesului de bugetare participativă a fost implementat la Cluj-Napoca. Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale. Este important de reținut că această zonă poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali.

De asemenea, iluminatul din zonă a fost îmbunătățit pentru a permite artiștilor să deseneze pe timp de noapte, până la ora 22:00, conform regulamentului.

Acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”, a scris edilul liberal, pro alianțe guvernamentale socialiste.

Toate bune și frumoase, jos pălăria pentru măreața realizare a primarului Boc, una care se ridică la plenara anvergură a celui de-al cincilea său mandat, însă, cum diavolul se ascunde în detalii, ne facem datoria și le semnalăm:

„Primul perete legal” pentru grafitti din Cluj e amplasat sub un pod măcinat de infiltrații, frecventat de „consumatori”, mâzgălit până acum cu imagini ilegale și imorale!

Așa or fi și pereții legali din Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc., amplasați taman în zone unde consumatorii fumează și bagă pe gât și în venă „legale” și ilegale?

Ziar de Cluj a semnalat, chiar de acum 2 ani, că sub podul Aurel Vlaicu e un loc de consum de alcool și droguri:

Citiți și:

Consum de droguri și alcool în Mărăști, vizavi de un loc de joacă pentru copii?

Am semnalat, încă din 2019, și grafitti-urile cu conotații naziste de sub pod, și păpușile gonflabile murale, și celelalte mizerii mâzgălite de vandalii locali, supranumiți „artiști”:

Cu toate că vandalii orașului au, de ani de zile, un spațiu vast de manifestare sub acest pod (și în multe alte locații, nederanjați de Poliția Locală), ei au primit acum și un perete legal de exprimare, pentru a li se încuraja „arta”.

Citiți și:

Clujul de 11 stele, de sub podul Aurel Vlaicu

Și, la final, poate cel mai semnificativ detaliu, din toată tărășenia:

Apa începe să macine betonul și armătura podului Aurel Vlaicu, neîntreținut de indolenta Primărie Cluj-Napoca

Podul Aurel Vlaicu, din cartierul Mărăști, începe să își arate vârsta și fierul ruginit din beton, fiindcă, la fel ca celelalte poduri ale Clujului, nu a fost deloc întreținut. Primăria poate alege să îl lase să se degradeze încă 10-20 de ani, după care să îl renoveze integral, sau să îl hidroizoleze acum, cu cheltuieli reduse, și să prevină astfel deteriorarea structurii de rezistență, scriam în anul 2019.

2 ani mai târziu, podul e tot nerenovat. După cum se vede chiar în imaginile postate pe pagina de Facebook a primarului și pe bugetareparticipativa.ro. Priviți traversele podului, din dreapta sus a imaginii:

Traverse crăpate, beton infiltrat până la armătura ruginită, stalactite din care picură apa pe jos până se formează, ca în peșteră, stalagmite.

În loc ca Primăria să refacă hidroizolația podului, încearcă să ne ia ochii de la infrastructura degradată prin iluminarea picturilor rupestre de sub pod. E legal, dar nu-i frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *