De cartier

„Primul perete legal” pentru grafitti din Cluj e amplasat sub un pod măcinat de infiltrații, frecventat de „consumatori”, mâzgălit cu imagini ilegale și imorale

Scris de 168

În anul 2021, primarul Clujului ”smart” se laudă pe pagina sa de Facebook cu inaugurarea primului „perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, un proiect propus în cadrul procesului de bugetare participativă din anul 2019.

”Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale”, inițiativa de acum 2 ani, solicita amenajarea, cu 2000 de euro, „a unui așa numit «legal wall», un perete pus la dispoziție de către Primărie, pe care doritorii pot să picteze legal”. Inițiatorii cereau amenajări care presupuneau costuri scăzute de implementare: „iluminat perete, amplasare panou regulament, bănci, 1 sau 2 schele mobile pentru a putea fi pictate și zonele superioare, pubele pentru depozitarea recipientelor de vopsea folosite”.

A fost nevoie de 2 ani de zile pentru ca această maiestuoasă lucrare să fie pusă în operă de către Primăria Cluj-Napoca, să devină realitate pe teren, drept pentru care Emil Boc s-a și împăunat cu ea, pe pagina sa de socializare electorală:

„Primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca

Un nou proiect din cadrul procesului de bugetare participativă a fost implementat la Cluj-Napoca. Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale. Este important de reținut că această zonă poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali.

De asemenea, iluminatul din zonă a fost îmbunătățit pentru a permite artiștilor să deseneze pe timp de noapte, până la ora 22:00, conform regulamentului.

Acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”, a scris edilul liberal, pro alianțe guvernamentale socialiste.

Toate bune și frumoase, jos pălăria pentru măreața realizare a primarului Boc, una care se ridică la plenara anvergură a celui de-al cincilea său mandat, însă, cum diavolul se ascunde în detalii, ne facem datoria și le semnalăm:

„Primul perete legal” pentru grafitti din Cluj e amplasat sub un pod măcinat de infiltrații, frecventat de „consumatori”, mâzgălit până acum cu imagini ilegale și imorale!

Așa or fi și pereții legali din Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc., amplasați taman în zone unde consumatorii fumează și bagă pe gât și în venă „legale” și ilegale?

Ziar de Cluj a semnalat, chiar de acum 2 ani, că sub podul Aurel Vlaicu e un loc de consum de alcool și droguri:

Citiți și:

Consum de droguri și alcool în Mărăști, vizavi de un loc de joacă pentru copii?

Am semnalat, încă din 2019, și grafitti-urile cu conotații naziste de sub pod, și păpușile gonflabile murale, și celelalte mizerii mâzgălite de vandalii locali, supranumiți „artiști”:

Cu toate că vandalii orașului au, de ani de zile, un spațiu vast de manifestare sub acest pod (și în multe alte locații, nederanjați de Poliția Locală), ei au primit acum și un perete legal de exprimare, pentru a li se încuraja „arta”.

Citiți și:

Clujul de 11 stele, de sub podul Aurel Vlaicu

Și, la final, poate cel mai semnificativ detaliu, din toată tărășenia:

Apa începe să macine betonul și armătura podului Aurel Vlaicu, neîntreținut de indolenta Primărie Cluj-Napoca

Podul Aurel Vlaicu, din cartierul Mărăști, începe să își arate vârsta și fierul ruginit din beton, fiindcă, la fel ca celelalte poduri ale Clujului, nu a fost deloc întreținut. Primăria poate alege să îl lase să se degradeze încă 10-20 de ani, după care să îl renoveze integral, sau să îl hidroizoleze acum, cu cheltuieli reduse, și să prevină astfel deteriorarea structurii de rezistență, scriam în anul 2019.

2 ani mai târziu, podul e tot nerenovat. După cum se vede chiar în imaginile postate pe pagina de Facebook a primarului și pe bugetareparticipativa.ro. Priviți traversele podului, din dreapta sus a imaginii:

Traverse crăpate, beton infiltrat până la armătura ruginită, stalactite din care picură apa pe jos până se formează, ca în peșteră, stalagmite.

În loc ca Primăria să refacă hidroizolația podului, încearcă să ne ia ochii de la infrastructura degradată prin iluminarea picturilor rupestre de sub pod. E legal, dar nu-i frumos!ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE