In vizor

Primarul Emil Boc, nemulțumit de contestațiile blocate în instanțe: „Dacă vom sta luni şi ani în şir în instanţe, când vom mai cheltui banii?”

Licitațiile și întârzierele proiectelor majore din Cluj ridică mari probleme pentru administrația locală: o parte dintre proiectele promise clujenilor, precum metroul și trenul metropolitan, esențiale pentru descongestionarea traficului din oraș, au ajuns să fie blocate în diverse etape și proceduri juridice în instanțele din Cluj ori din Capitală. 

Asupra acestui aspect s-a oprit și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în ultima sa intervenție radiofonică, când a precizat că din cauza sinuaselor proceduri juridice, administrația locală nu poate cheltui banul public: 

„Dacă vom sta luni şi ani în şir în instanţe, când vom mai cheltui banii?”, a declarat edilul clujean. 

Declarația controversată a acestuia vine în contextul în care clujenii așteaptă concretizarea lucrărilor promise de administrație, iar Primăria a rămas blocată cu proiectele în instanțe: Curtea de Apel a suspendat procedura de licitație pentru trenul metropolitan și metrou a Primăriei, după ce instituția și firma câștigătoare au contestat decizia Consiliului Național al Contestațiilor din decembrie 2019, prin care finalistul procedurii a fost exclus din competiție.

Ori până la soluționarea definitvă a cauzei, asemenea declarații transpar drept unele controversate. 

„Acuma mă bucur că actualul Guvern a emis o Ordonanță de Urgență, care este în Monitorul Oficial și care va scurta și va urgenta finalizarea licitațiilor.

Pe de o parte sunt termene exprese cu privire la comisiile de licitație pentru a da o soluție, pe de altă parte se impune o taxă pentru cei care contestă, ca să evite în timp toate contestațiile din instanță, că doar doresc să amâne o licitație și de asemenea, nu mai pot fi respinse de mai multe ori, decât o singură dată, caietele de sarcinii sau documentațiile de licitații care se încarcă în sistemul national, astfel încât prin complete specializate de instanță, atunci când se ajunge în instanță, să dea o soluție într-un termen – nu mai știu cât este în lege fixat: 60 sau 30 de zile, toate aceste măsuri care sunt prinse acum în această Ordonanță de Urgență ne vor ajuta și pe noi la Cluj să scurtăm aceste licitații”, a declarat edilul clujean la un post de radio local. 

Prin urmare, mecanismul contestației diverselor licitații demarate de Primărie, un mecanism perfect legal și democratic, va fi „scurtat” la o singură etapă de contestație, iar atribuirile lucrărilor majore din oraș va rămâne la bunul plac al administrației. 

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a stabilit că Primăria Cluj-Napoca a atribuit licitația unei firme cu o ofertă neconformă, însă municipalitatea a preferat să atace decizia în instanță. 

De altfel, dificultatea acestui demers vine din faptul că proiectul trenului metropolitan a fost licitat la pachet cu proiectul metroului, în condițiile în care proiectul metroului nu figurează în planul strategic al municipiului. Acum, edilul clujean Emil Boc este nemulțumit de modul în care decurg etapele de soluționare în instanțele de judecată, apreciind că acestea tergiversează demersurile administrației locale din Cluj-Napoca.

„Uitați-vă la trenul metropolitan și la metrou. Deja suntem de vreo două luni și jumătate într-un joc de-a șoarecele și cu pisica: se contestă la Cluj, se contestă și la București. Se judecă la Cluj, se amână la București.

Măi, fraților, da ce Dumnezeu facem cu toată treaba asta în țara asta? Nu suntem aceeași țară? Și de aceea, această nouă legislație ne va ajuta și pe noi să se dea o soluție, care ar fi ea, ok, dar dați o soluție. Să știm câștigătorul, ca să putem merge mai departe. 

Pentru că jocul ăsta de-a șoarecele și cu pisica ne impinge… 

Gândiți-vă, vor veni proiecte mari, centura metropolitană, electrificarea și reabilitarea la Cluj-Oradea, la calea ferată. 

Păi dacă vom sta luni și ani în șir în instanțe, când vom mai cheltui banii? 

Cu metroul suntem în faza aceasta de licitație: la Cluj este suspendat pentru că se așteaptă decizia de la București, la București s-a amânat cererea pentru săptămâna viitoare, până la urmă se va desțeleni. 

Pentru că una dintre firme a atacat și la Cluj și la București. 

Cred că într-o lună se separă apele: ori într-o parte, ori în alta. Ca să stabilească cine este câștigătorul. 

Se bat două mari firme, sunt importante amândouă, până la urmă se va face ordine și se va stabili prin instanță cine va realiza această lucrare importantă pentru ce înseamnă destinul viitor al Clujului, și trenul metropolitan, și metroul”, a declarat Emil Boc. 

Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a depus în noiembrie anul trecut contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou la Cluj – Napoca. Asta după ce primarul Emil Boc a anunţat câştigătoare oferta SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL (România). Firma românească din asocierea câştigătoare, Metrans Engineering, ar fi contribuit la realizarea caietului de sarcini, potrivit Metroul SA.

Ulterior, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia Metroul SA.

Decizia CNSC a fost însă atacată de asocierea SWS Engineering-Systra- Metrans la Curtea de Apel Cluj. Metroul SA ar fi decis să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului pe motiv că instanța clujeană nu ar fi imparțială. Ulterior, ICCJ a și decis suspendarea procesului de la Cluj, până se pronunță asupra contestației Metroul SA. 

CITEȘTE ȘI: Licitațiile contestate, o practică obișnuită pentru Primărie. Emil Boc, despre metroul blocat: „Nu este nimic deplasat”

De altfel, în noiembrie 2019, edilul clujean aprecia contestațiile drept o procedură legală:

„Să nu dramatizăm, este o procedură legală. Ca și la examen: dai examen, ai un rezultat, ai dreptul să faci contestație. Și aici – este o licitație, s-a anunțat un câștigător, are dreptul sau dreptul cei care au pierdut să facă o contestație. Nu este nimic deplasat în asta. Contestația se soluționează între 30-60 de zile de către Consiliul Național de Soluționare a Constestațiilor, după care se merge mai departe. Să nu privim în manieră dramatică, nu este ceva ieșit din comun, nu”, a declarat edilul clujean la un post de radio local. 

Recent însă, Emil Boc s-a arătat mulțumit de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, prin care contestațiile vor fi reduse la o singură etapă. 

Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a depus contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou din Cluj Napoca. Reprezentanții Metroul SA susţin că o firmă din asocierea câştigătoarea a contribuit și la realizarea caietului de sarcini.

Primarul Emil Boc a anunţat la finele lunii octombrie câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului:

asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL, cu o ofertă de 30,1 milioane de lei. Tot atunci, edilul declara că nu se aşteaptă ca proiectul să fie blocat în contestaţii.

În prezent, proiectul-pachet metrou și tren metropolitan este blocat în diversele etape procedurale din instanțele de judecată. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *