Primarul comunei Bontida, Emil Carhat, s-a declarat incantat de Electric Castle si de conditiile de care au beneficiat festivalierii. Nu i-a pasat de noroiul in care s-au scaldat, la propriu, aproape 33 de mii de oameni, sambata seara. Sau aproximativ 100.000, in cele 4 zile de festival. Festival nu e pe terenul sau, ci pe cel al fundatiei care administreaza castelul, motiv pentru care s-a spalat pe maini. Cu noroi, probabil.
E drept, festivalul se desfasoara in curtea castelului. In 2007 Principesa Margareta a Romaniei si-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare in Reabilitarea Patrimoniului construit la Bontida, iar in anul 2009 contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuala a castelului, care traieste in Maroc, a incheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundatia Transylvania Trust, conform caruia Fundatia va reabilita castelul. In plus, festivalul se mai intinde pe o suprafata a Ocolului silvic, deci tot nu e in “gradina” Primariei. Dar drumurile care duc la castel, da. La fel, si pata de noroi de pe obrazul primariei.
L-am sunat pe primarul Emil Carhat, cel care administreaza comuna Bontida de mai bine de 6 ani. Acesta s-a declarat din start incantat de conditiile de festival si a facut pe prostu’ la fiecare intrebare adresata, legata de drumurile de acces, de noroiul in care aproape au inotat zecile de mii de oameni sau de felul in care arata castelul. “Mi-se-rupismul” de care a dat dovada e nedemn de un edil.
Pe dansul il intereseaza mai tare, probabil, evenimentele pe care le organizeaza comuna, nu doar le gazduieste. Si anume Zilele culturale Bontidene, care au loc in ultima saptamana din august si targurile lunare care se desfasoara in prima duminica din luna.
Nu credem ca a avut edilul acces la Facebook, pentru a urmari sutele de filme si zecile de mii de imagini cu noroiul din comuna dansului. A repetat de cateva ori ca nu e treaba dansului ce se petrece pe terenul fundatiei. Oricum, il invitam sa vada imaginile preluate de pe pagina oficiala a festivalului.
Drumul de acces in comuna a fost reabilitat, conform declaratiei primarului.
„Am investit 100.000 lei in modernizarea drumurilor de acces„, zice edilul. Si probabil ca nu s-a intalnit cu niciunul din zecile de proprietari de masini care au ramas in namol si care i-au platit pe localnicii cu tractoare sau carute sa-i scoata din noroi.
De 100.000 de lei putea sa se straduiasca mai mult cu reabilitarile! Oricum, pe site-ul primariei nu am gasit informatii despre aceste reabilitari. DE fapt, pe site-ul primariei nu prea gasesti ce te intereseaza despre cum se cheltuie banul public.
Legat de conditiile de cazare, edilul a fost si mai simpatic: “Da’ ce, i-am cazat eu?”
„Dumnezeu ne-a dat ploaie, ploaie care n-a fost pana acum pe la noi”, spune primarul. Practic, Dumnezeu e vinovat pentru lipsa conditiilor si noroiul de la Electrc Castle. Si e vinovat pentru toata ploaia din ultimii ani. Sa nu se supere Biserica pe comuna, zicem noi, ca au gasit o alta metoda de a aduce ploaia decat cea clasica cu „paparudele”, zicem noi. Paiele imprastiate au salvat partial situatia, insa nu sunt o solutie, pe termen lung. Sau, obisnuit cu iobagia pe la partid, primarul Emil Carhart considera ca si altii trebuie sa se intoarca in Evul Mediu.
Nu cerem turnarea unei placi de beton, pentru ca zecile de mii de participanti la festival, care platesc abonamente de aproape 100 de euro, sa nu se murdareasca pe sandale. Dar exista solutii tehnice care protejeaza atat iarba, cat si sanatatea oamenilor, care nu ar mai sta atatea zile afundati in noroi.
Castelul nu-i al lui, dar se faleste cu ruinele
Cand l-am intrebat pe Emil Carhat de ce arata deplorabil castelul de pe site-ul primariei (imagine datand din 2008, probabil), s-a “inflamat” teribil. Si inflamarea a crescut, pana la stadiul de buboi, aunci cand am continuat cu intrebarile despre lipsa CV-ului, a declaratiei de avere sau de interese, care lipsesc cu desavarsire in ultimii 4 ani, de pe site-ul Primariei. Ultima declaratie de avere dateaza din 2012 si primarul a declarat senin ca secretara trebuie sa se ocupe de site, nu el.
Ei bine, domnule primar, va vom ajuta noi sa centralizati aceste date, deoarece v-am trimis solicitari pentru a ne pune la dispozitie CV-ul, declaratiile de avere cu numar de inregistrare din 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 si 2016, declaratiile de interese. Si, ca sa va fie mai usor, sa aveti toate datele la indemana pentru updatarea informatiilor de pe site, vom insista si cu alte date.
„Puneti intrebari impertinente. Nu mai am rabdare sa vorbesc cu dumneavoastra”, a mai tunat si fulgerat Emil Carhat, dupa care am auzit doar bip-bip-bip, semn ca inchisese telefonul.
Bine ca nu a injurat, pentru ca stim despre Emil Carhat ca isi iese rapid din fire. In februarie 2010, pe cand se afla in campanie, acesta a agresat un tanar care lipea legal afise, doar ca o facea pentru un contracandidat. Desi a negat agresiunile, loviturile incasate de tanarul Cristian Iancu au fost certificate de Institutul de Medicina Legala, dupa cum au relatat colegii de la Monitorul de Cluj, la acea vreme.
Pe acelasi primar il stim si de petrecaret. Mare petrecaret, de vreme ce a permis ca, in timpul programului, primaria sa fie inchisa vreme de mai bine de o ora, dupa cum scriu colegii de la Stiri de Cluj.
„M-am dus la Primaria Bontida cu gandul de a obtine un document. Precum se vede in filmare atat la ghisee, cat si la alte departamente era gol, usile inchise. Se putea intra pe hol, dar nu si in birourile de relatii cu clientii desi era in orar. Stau ce stau, am zis ca poate fi vorba de vreo necesitate fiziologica a angajatei. Stau 30 de minute, bat pe la toate usile si peste tot inchis…. Primaria abandonata? La un moment dat, coboara o tanti si intra in unul din birouri. O intreb ce se petrece, imi spune ca imediat… Dupa care urla primarul ‘Tu Marie (sau cum o chema pe aia) hai sus odata!’. A plecat femeia si gata. Abandon din nou. Deci Primaria a fost abandonata timp de o ora. Stateau oamenii pe acolo ca in Gara… Dupa care s-au lasat pagubasi. Ideea e ca o institutie publica a fost abandonata integral… De ce? Simplu. Ma duc sus la primar, biroul gol… Aud voci ca in bar. Ma duc in sala de consiliu si ce gasesc? Toata suflarea din Primarie petrecea frate ca la bar, fum de tigara, tort, mancare, masa plina… Am intrebat: ‘Dar totusi, se munceste sau se petrece?’. ‘Venim imediat!’. Fiind deranjate doamnele, au coborate 3 sa vada ce si cum, cu o scarba de parca imi faceau un favor”, a scris Zoli, un cititor Stiri de Cluj, care a realizat si niste filmari.
Iar domnul primar “se stie” si cu deschisul sampaniilor, asa cum observam din materialul video din noaptea in care a castigat alegerile, in 2010.
Din cate am inteles de pe la colegii din presa, campania a fost tare dura. S-a luptat cu fosta concubina a primarului decedat, folosindu-i pe parintii defunctului impotriva acesteia. Parinti batrani, convinsi ca femeia vrea sa le ia casa.
Oricum, Emil Carhat si-a dorit tare mult sa ajunga in fruntea comunei, inca din 2008. Doar ca atunci lupta electorala a fos castigata de Vasile Baciu, care candida din partea portocaliilor, in timp ce Carhat era omul lui Becali. A ajuns doar viceprimar, insa la scurt timp dupa instituire a fost demis.
Bontida, comuna bogata
Pe langa bogatia culturala, comuna Bontida a beneficiat de sprijin financiar consistent, de la judet.
„Dintre comune, cei mai multi bani ajung la Bontida, unde primar este un PNL-ist, Emil Carhat (foto). Alocarile pentru aceasta comuna sunt mai mari chiar si decat cele destinate municipiului Turda si orasului Huedin, unde administratia este PDL-ista. Astfel, Primaria din Bontida va primi anul acesta de la bugetul judetean 1.260.594 de lei. Ce vrea sa faca primarul cu acesti bani? Potrivit proiectului de finantare, va finaliza un corp nou la Liceul Tehnologic din Rascruci, va amenaja parcari la dispensarul medical al comunei si va amenaja centrul istoric din Bontida”, scria Ziar de Cluj la acea vreme.
Din moment ce pe site nu exista informatii despre investitii, le vom cere noi de la primaria Bontida. Sa vedem daca primarul are noroi pe maini.
Pana atunci, va lasam sa va delectati cu mesajul de intampinare de pe site-ul oficial al primariei Bontida:
„În calitate de primar al comunei Bonţida, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare”, declara mandru primarul, pe site-ul primariei pe care o conduce. Nu afirmam ca „informatiile primite” de pe site sunt de rasul curcilor. Nu ne permitem…
Surse foto: Facebook, Vocea Transilvaniei