Din oras

Alin Tise despre ferma de pui din Floresti:” Nu poti sa compromiti o investitie de 150 de milioane de euro. Vom face tot ce tine de noi ca aceasta ferma sa nu mai functioneze!”

Presedintle Consiliului Judetean Cluj considera ca avizarea fermei de pui din Floresti va bloca dezvoltarea Spitalului Regional de Urgenta. In acest sens Alin Tise a afirmat ca institutia pe care o coordoeaza se va implica activ in demersurile de obtinere a avizelor necesare functionarii fermei de pui, iar in cazul in care autorizatia de functionare va fi acordata sub argumentul ca ferma a fost mai intai in  zona si apoi blocurile, va face toate demersurile sa blocheze dezvoltarea imobiliara in comuna Floresti prin blocarea avizelor de construire, avize emise de institutia pe care o coordoneaza.

In cadrul unei conferinte de presa desfasurata azi, Alin Tise a afirmat ca  viitorul  Spitalului Regional de Urgeta depinde de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) si ai Agentiei pentru Protecitia Mediului (APM), care in aceasta perioada se ocupa de acordarea unui nou aviz de functionare a fermei de pui de pe strada Cetatii din comuna Floresti. Tise considera ca exsita suficiente argumente legale pentru ca ferma sa nu mai primeasca alta autoriatie de mediu mai ales in conditiile in care, intr-o  zona apropiata fermei, Consiliul Judetean Cluj are aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu ce vizeaza construirea viitorului Spital Regional de Urgenta. 

“Dincolo de faptul ca exista multe sesizari, Consiliul Judetean are aprobat un PUZ si vrea sa faca un spital de urgenta. Acest Spital Regional de Urgenta este extrem de aproape, daca nu in cartierul in sine, dar foarte aproape de aceasta ferma de pui. Noi dupa cum stiti, avem PUD-ul aprobat si Ministerul Sanatatii ne tot ameninta ca in doi ani ne dau banii. Atat personal cat si institutional, am demarat proceduri catre DSP si APM. Am discutat si cu primaria din Floresti si vom face tot ce tine de noi si de mine ca aceasta ferma sa nu mai functioneze in interiorul cartierului, respectiv langa viitorul Spital regional de urgenta. Noi avem argumente legale pe care le-am depus in scris atat la APM cat si catre DSP. Exista hotarari de Guvern care spun foarte clar ca fermele de pui nu pot functiona in interiorul zonelor locuite sau pot functiona la o anumita distanta. Nu vreau sa intru in discutii tehnice dar in esenta noi vom cere (ca ferma sa nu mai functioneze – n.r.), avand in vedere ca deja avem un PUZ si deja avem competenta de aprobatile de PUZ-uri pe zona Floresti toate acestea vor trebui sa treaca si pe la CJ in virtutea faptului ca PUZ-urile in anumite zone si pe anumite compentente ajung si la CJ”, a declarat  Alin Tise.

Presedintele Cj Cluj a testat pe propria-i piele mirosul emanat de halele in care sunt crescuti puii, miros la care sunt supusi locuitorii din Floresti, afirmand ca este inuman ceea ce se petrece in comuna. Totodata Tise considera ca demersurile de autrizare a fermei trebuie sa tina cont de realitatea actual din teren si anume distanta dintre blocuri si halele in care sunt crescute animalele. 

“Nu mai conteaza ca in trecut ai avut avize si ai fost inaintea blocurilor. Astazi e o realitate. Ai blocuri in jur, tu esti acolo, tu ceri un aviz nou. Trebuie tratat ca o cerere noua si analizata daca indeplinesti conditiile legale astazi, cand se solicita. Nu e prelungire de aviz, e un aviz nou. Practic noi nu vom putea construi un spital regional de urgenta langa o ferma sau in apropierea unei ferme de pui. Dincolo de asta avem in vedere si vietile oamenilor din acel cartier. Discutam de peste 10.000 de oameni, cred eu pe zona respectiva si practic este inuman. Eu am fost acolo si practic nu poti sa traiesti. Faptul ca merge intr-o zi un angajat al directiei si masoara, si nu sunt mirosuri, asta nu inseamna ca si-a facut datoria. Necesita studii aprofundate de impact, dezbatere publica cu oamenii de acolo, obligatorii in aceste situatii. Am inteles ca aceasta ferma de pui a fost inaintea cartierelor si avea dreptul sa functioneze. Astazi acele avize au expirat. Acea ferma trebuie sa se realizeze de la zero, trebuie sa indeplineasca toate conditiile de astazi nu din trecut.Vrem sa facem un spital de urgenta care practic ar fi compromis prin functionarea in interiorul cartierului a unei ferme de pui. Hotararile de Guvern si toate actele normative spun ca ferma nu indeplineste conditiile de functioanre. Nu putem sa stam si sa vedem ca se face o ferma si sa constatam ca nu mai putem face spitalul de urgenta sa spuna ca a venit ferma inainte. Nu poti sa compromiti o investitie de 150 de milioane de euro incalcand procedurile”, a afirmat Alin Tise. 

Tipic romanesc: cand s-a construit ferma prin anii ’70 nu prea erau case in zona si, oricum, nu-l intreba nimeni pe Nea Ceasca cum e cu noxele pe care ferma de pui le-ar fi deversat in nasul florestenilor. Apoi, prin 2003, cand s-au facut blocurile ANL, toti s-au grabit sa apalude ideea, fara sa se uite ca acestea se construiesc prea aproape de ferma. Asa de tare s-a aplaudat ideea, incat, in timpul boom-ului imobiliar dintre 2005-2008, primarul comunei Floresti a dat aprobare de constructie la blocuri peste blocuri fix in vecinatatea fermei. Si, cu tot mirosul, in acele blocuri s-au mutat oamenii fara sa strambe deloc din nas. Noroc cu Sulea, proaspatul coleg de partid al lui Alin Tise care s-a gandit ca i-ar da bine la realegerea ca primar sa puna pe tapet si problema fermei de pui si a putorii pe care aceasta o emana. Ca in nici un caz Horea Sulea nu se gandea la Spitalul Regional de Urgenta cand a pus problema fermei. Stim si noi, o stie si el, ca in perioada in care Alin Tise era senator PDL si el primar PNL, cam cate avize de constructii a dat exact pe zonele pe care urmau sa se faca drumurile de acces catre investitia numita Spitalul Regional de Urgenta. In fine, ferma de pui trebuie sa o ia cu avizele de la zero, ca si cum ar fi o noua investitie. Este clar ca trebuie sa dispara din zona locuita, ca in situatia de acum nu intruneste normele de avizare pe mediu si ca, in conditiile date, ar pune in pericol investitia atat de necesara judetului. Totusi, pe om, pentru afacerea pe care urmeaza sa o piarda, cine-l despagubeste? Se va despagubi el, prin el insusi, conform devizei noilor vechi liberali (care se dau de dreapta), sau vreun organ competent al statului va pune intrebari despre cum s-a ajuns la starea actuala de fapt – si cine, ce anume a avut de castigat din ocolirea legilor, daca s-au ocolit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *