In vizor

Primariile Clujului au datorii de peste 5 milioane de lei

Comuna Chinteni conduce “topul” datoriilor pe care administratiile locale din judetul Cluj le avea pana la sfarsitul lui septembrie, cu 1,8 milioane de lei, urmata de Cojocna, cu 1,07 milioane de lei. Totalul la nivelui judetului este de 5,18 milioane de lei, iar la nivel national arieratele se ridica la 237,91 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelui, analizate de hotnews.ro.

Sumele sunt doar datoriile care au fost recunoscute de edilii in cauza, reprezentand sume contractate, dar neachitate. La toate acestea se mai adauga si arieratele aflate in curs de clarificare, respectiv inca 360 milioane lei. Acest tip de datorii au starnit discutii aprinse in negocierile cu FMI si ar fi una din cauzele invinuite de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu pentru inflatia crescuta, potrivit aceleiasi surse.

Datoriile administratiei din Chinteni s-ar datora, potrivit primarului Lucia Suciu, faptului ca nu au fost achitate  la timp cateva transe pentru proiecte cum ar fi cel de asfaltare a drumului sau pentru instalarea unei pompe de apa, precum si intarzierea unor transe in cadrul unui proiect european.

“Banii promisi si asumati in timpul guvernarii PDL au intarziat sa mai ajunga la noi, se pare ca au uitat de noi. Recent s-au dat niste Hotarari de Guvern in acest sens, asa ca se va rezolva problema datoriilor”, a declarat Suciu.

La nivelul judetului Cluj mai sunt prezente in acest context primaria din Campia Turzii, cu 0,10 milioane de lei, cea din Aghiresu, cu 0,08 milioane de lei, Apahida cu 0,20 milioane de lei, Catcau cu 0,21 milioane de lei, Fizesu Gherlii, cu 0,92 milioane de lei, Frata, cu 0,07 milioane de lei, Iara cu 0,10 lei, primaria din Sancrai cu 0,39 lei si cea din Negreni, cu 0,23 milioane de lei datorie.

In total, administratiile locale din Cluj figureaza in datele Ministerului Finantelor cu datorii de 5,18 milioane de lei.

Alte judete, precum Iasiul, au datorii mai mici. Iasiul, de pilda, are datorii de 4,19 milioane de lei datorie, Doljul, 2,55 milioane de lei. Altele stau si mai rau. Bacaul are arierate de 14,24 milioane de lei, Bihorul de 21,77 milioane de lei, iar cea mai mare datorie figureaza laValcea, de 76,40 lei de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *